Årets ungdom 2021

0
361

Som vanligt brukar vi presentera vinnarna på vår sajt någon vecka efter magasinet har landat i brevlådan. Det är sjunde året vi har denna omröstning. Det är nio olika kategorier, ni får nominera, vi väljer ut tre i varje kategori som ni sedan får rösta på. Utmärkelserna är alltså till 100% styrt av er läsare. Det är ju kaxigt att bara bli nominerad, att sedan vinna i stor konkurrens är grymt. Över 10 000 röster kom in, det gör verkligen detta till löparnas priser – borde vara något av det finaste man kan vinna.

Idag får ni årets ungdom som blev Karl Ottfalk:

Nomineringen löd:Överlägsen i allt i klassen P15, från 800 m till 10 km. Så ung och sådana tider! 3 SM-guld i överlägsen stil: 800 m, 2 000 m och terräng-SM. Superfin tid på 1 500 m: 3.57,60. Dubbel vinst  i Lidingöloppet: pojkar 15 och pojkar 17. Banrekord 6 km pojkar 15.

Berätta, vem är Karl Ottfalk?

– Jag är en 16-årig kille som bor på Lidingö tillsammans med mamma, pappa och en katt. Under min uppväxt har det varit tennis, fotboll och löpning som har varit mina idrottsintressen. Löpningen började med att jag sprang ett lopp när jag gick i förskolan, jag vann det och blev lockad till friidrotten, vilket jag är glad för. Jag älskar att springa och brinner för det jag gör, men för det mesta är jag precis som en vanlig kille i min ålder. Jag gillar att vara med mina vänner på fritiden men jag prioriterar löpningen först.

Hur tränar du?

– Nu har jag gått upp i träningsmängd och tränar varje dag om allt känns bra; två dagar är det alternativ träning som crosstrainer, cykel eller airbike, fem dagar är det löpning. En hel del av träningen nu på vintern sker på Bosön som ligger fem kilometer från hemmet. Det blir tre olika tröskelpass där jag ligger i själva tröskeltempot under 25 till 30 minuter, ett lugnt pass och ett långpass på uppemot 18 kilometer. Mängden är cirka 65 kilometer i veckan. En dag i veckan är det med en grupp, en eller två dagar med min tränare, men övriga pass kör jag oftast själv.

Vilket är ditt största idrottsminne från 2021?

– Egentligen kan jag inte välja bara ett minne, men det som ligger närmast hjärtat är Lidingöhelgerna. Jag tog en dubbel – första helgen sprang jag 10 kilometer, vann den sträckan och satte nytt banrekord för 15-åringar i P17-klassen. Men det som hände den andra helgen var bäst. Då var det 6 km i P15-klassen som jag vann, och otroligt nog slog jag ett 29 år gammalt banrekord.

Varför är du så överlägsen?

– Det beror nog på lite olika faktorer men jag skulle tro att en anledning är att jag har tränat sen jag var liten och hela tiden ökat min träningsmängd för varje år. Det var ju tre olika sporter, så fyra träningar i veckan plus en match varje helg i fotbollen. Men det är inte bara träningen som har gjort mig bra utan det beror förmodligen också på gener och talang. Min tränare, Daniel Nilsson, och jag kommer bra överens och har ett bra samarbete vilket gör att vi har ett bra recept för framgång som är skräddarsytt för min löpning. Men man får heller inte glömma stöttningen från mamma och pappa.

Förändrar du träningen inför säsongen som väntar?

– Det är egentligen att göra allting mer och bättre och vara noggrann. Min tränare bygger på min träning efter hand. Vårt fokus är att jag ska utvecklas på lång sikt och ha en skadefri karriär.

Löppassen blir längre och tröskelintervallerna fler, och alternativträningen ökar i både volym och variation. På Bosön blir det en del teknik- och överfartsträning också, jag kör ganska ofta typ 10 x 80 meter innan mina trösklar. Det är också viktigt att planera träningen med måltider, läxor etcetera och försöka vara noggrann med skadeförebyggande träning, stretch och rörlighet. Nu är jag sponsrad med skor och har många väl uppbyggda skor att välja emellan för träning och tävling, vilket också ska hjälpa mig att hålla mig skadefri.

Vilka ambitioner har du för 2022?

– Det finns flera, men jag vill fortsätta utvecklas som tidigare, vilket leder till nya personliga rekord från 800 meter upp till 10 000 meter. Ett väldigt stort mål med 2022 är att jag vill tävla för Sverige i till exempel Ungdomsfinnkampen. Jag hoppas även att jag får tillfälle att åka på något träningsläger under året. När det gäller tider så tävlar jag typ var tredje vecka och då bestämmer vi innan vilken tid vi går mot och har en plan inför varje lopp. Bästa distansen just nu är 3 000 meter.

Vad är det som driver dig?

– Jag vill vara med på de stora mästerskapen och tävla mot andra från andra länder och se hur jag hävdar mig mot dem. Drivkraften är också att se hur bra jag kan bli och se hur min kropp klarar nya nivåer. Jag har en stark vilja, den driver mig och pushar mig till nästa steg för att bli så bra som möjligt och inte förlora, det tycker jag inte är kul fast det är lärorikt.

Övriga nominerade i kategorin var Julia Svennblad, Jonathan Grahn och Ahmed Sharmarke.

OTTFALK Karl , IFK Lidingö, vinner terräng SM i Höganäs

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här