Årets ungdom/junior: Maja Majbäck

0
274

För tredje året i rad har Springs läsare utsett vinnare i våra nio olika kategorier. Över 14 000 röster ligger bakom resultatet, så detta är verkligen löparnas priser. Alla vinnare är presenterade i senaste Spring. Med start i dag kommer vi löpande presentera de olika vinnarna även på springlfa.se.

Seger på Lidingöloppet gav titeln!

Foto: Deca Text & Bild

När jag får tag på Maja så blir hon otroligt överraskad och glad, Maja visste inte ens att hon var nominerad. Många av oss känner ju till efternamnet Majbäck då pappa Christer tillhörde världstoppen i skidåkning under 1980-talet. Men vem är egentligen Maja Majbäck? Googlar man hittar man många meriter i skidspåret, men också seger på Lidingöloppet, i F19-klassen, två starter i Nordiska mästerskapen i terränglöpning och sub 36 på milen.

– Jag är 19 år och från Jukkasjärvi, och har tre syskon som är yngre än mig. Just nu går jag fjärde året på skidgymnasiet i Gällivare. Intressen förutom idrotten är bland annat att fotografera och sedan gillar jag hundar, vi har fyra hundar i familjen.

Du är ju framförallt skidåkare, men hur viktig är löpningen?

– Den är väldigt viktig och kul framför allt! Har hitintills mest satsat på skidåkningen men har ett sug att testa banlöpning till sommaren.

Vad är det som driver dig?

– Det primära är att jag vill se hur bra jag kan bli. Sedan trivs jag med träningen och gillar att få komma till nya platser.

Vad är ditt största idrottsminne från 2017?

– Kanske lite egendomligt men det största idrottsminnet är från i höstas när jag tog femmanvägenrekordet. Min tid var 12.18. Det är ett löptest vi har på skidgymnasiet i Gällivare, banan är 2,7 kilometer asfaltsväg upp på Dundret. Testet har varit detsamma sedan 1981. Tidigare rekordhållare var Charlotte Kalla. För tio år sedan när hon gick i årskurs fyra precis som jag så sprang hon på 12.42.

Hur tränar du?

– De månaderna det inte är snö tränar jag ungefär lika mycket löpning som rullskidor, det blir cirka 15 timmar i veckan. Jag kör intervaller tre gånger i veckan plus styrketräning med inriktning på överkropp och bål. Mina tre intervaller i veckan är oftast:

  • 4 x 7–8 minuter uppför
  • Stavgång 5 x 6 minuter uppför
  • Ett snabbhetspass på rullskidor eller i löpning

Övrig träning är distans på rullskidor eller löpning. På vintern åker jag bara skidor, det blir oftast cirka 8 timmar i veckan.

Vilka ambitioner har du med 2018?

– När det gäller skidåkningen är det JVM i februari. I löpningen har jag förhoppningar om JEM och 10 000 meter bana.

  • Övriga nominerade i kategorin var Thea Norlund och Suldan Hassan.

 

Tveka inte, gör som många av dina medtävlande, ge dig själv din bästa investering på löpningen 2018, bli prenumerant. Ett helt år ger 6 utgåvor och ca 1000 sidor, klicka in här: https://spring.prenservice.se/ Nästa utgåva kommer i mitten av april, var med då…

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här