Årets Veteran

0
134

Vi fortsätter presentationen av de 9 vinnarna, senast årets ungdom, logiskt att då köra årets veteran nu. Som sagt var, 15 000 röster ligger bakom resultaten – årets veteran är medlem i springklubben, precis som de andra två som var nominerade. Det gillar vi :)

Årets veteran: Anders Dahl

Årets veteran är en tuff kategori, vi är ett väldigt duktigt land när det gäller veteranfriidrott och spannet är från 35 till över 80 år. De senaste åren har fler och fler duktiga idrottare fortsatt som veteraner och nivån har höjts ytterligare. En del verkar dock inte inse att det finns något som heter ålderskoefficient. En av dessa är årets vinnare, Anders Dahl från Sandviken och tävlande för Högbo AIK. Anders är medlem i Springklubben och presenterades i somras med bland annat detta på sitt CV:

  • 2009 satte han som 45-åring svenskt rekord på 3 000 m, 8.51.
  • 2011 sprang han 10 000 m på 31.27.
  • 2012 gjorde han halvmaran på 1.10.28.
  • 2014 satte han som 50-åring svenskt rekord på 5 000 m, 15.20.
  • 2014 sprang han även Lidingöloppet på 1.55, det är åldersrekord för 50-åringar.

Anders fortsätter att leverera och kan i år titulera sig Årets veteran, jag undrar – vad var bäst 2016?

– Jag gjorde ett bra lopp på DM 10 000 m där jag sprang på 32.38.83, det är jag väldigt nöjd med. Då jag skulle på VM i Australien valde jag i år att springa 15 km på Lidingöloppet, det gick också bra, 52.38 på den banan var bra flow. Jag lyckades även sätta svenskt rekord på SM-milen, 33.30. VM i Australien var inte 100 procent men jag är ändå nöjd med ett silver, ett brons och sedan en fjärde- och en femteplats.

Jag måste ju fråga, hur tränar du, vad är hemligheten?

– På vinterhalvåret blir det mest distanspass i lugnt tempo med inslag av lite fartökningar efter hur det känns. Försöker träna 6-7 pass i veckan, men ibland kommer det andra saker emellan. Ju närmare tävlingssäsongen jag kommer, desto mer intervaller, trösklar och backträning bli det. Inför den här säsongen har jag även skaffat gymkort på Sandvikens Atletklubb. Börjat köra med fria vikter. Så nu slipar jag på tekniken innan jag ska börja med tunga vikter i benböj. Gymmet har också två löpband som jag använder.

Hemligheten är nog att man har klarat sig från några större skador genom åren, alltså kontinuitet.

Vad är ambitionen i år?

– Ambitionen är att försöka hålla nivån som jag haft i år, och att få till några riktigt bra tävlingar under säsongen. Vi får se vad träningen med fria vikter gör. Jag har funderingar på VEM i Århus i sommar.

  • Övriga nominerade i kategorin var Mikaela Kemppi och Anders Hansson.

Läs om Anders som dagens medlem här: https://springlfa.se/dagens-springmedlem-60/

Är du inte medlem ännu? http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här