Dagens Springmedlem…

2
152

Det är många kungar nu, trail i tisdags, Falkenberg i går och idag en av de mest overkliga veteranerna jag har träffat, Anders Dahl från Sandviken.

Anders Dahl

Att ha Anders Dahl i sin veteranklass och på de distanser man själv gillar är en ynnest. Man förstår verkligen att man måste träna mer eller annorlunda, man måste hela tiden ifrågasätta det man gör. Att vara jagad av honom är inte mänskligt… Har hört talas om honom från och till men på ett terräng SM i Hammarby 2009 då insåg jag på riktigt att detta är en övermänniska. Musse var den okrönte kungen den helgen med seger på både 4 och 12km, men på 8km för veteraner så segrade Andreas Carlborg i klassen M35, tvåa i hela loppet var då Anders i klassen M45. Ett veteran SM i terräng i Stockholm med många duktiga löpare… wow… Jag ser att han bli medlem och tänker, nu måste jag passa på att fiska lite information… Får en del svar och har sedan googlat en del för att ni ska förstå vilken otrolig löpare detta är.

Vem är Anders Dahl?

Jag är 52 år, bor i Sandviken och tävlar för Högbo AIK. Privat arbetar jag som eltekniker på Sandviken AB. I min ungdom tävlade jag i skidåkning, slutade 1990 då jag gick över till att jaga en boll och blev fotbollsspelare. Som skidåkare blev jag 72:a på Vasaloppet som bäst. Fotboll spelade fram till 2001. 2002 startade min karriär som löpare. Hade fallenhet och gjorde redan 2003 1:48 på Lidingöloppet.

Tränar 5-6 gånger i veckan under vinterhalvåret, mest distansträning i form av löpning eller skidåkning. Farten går på känsla och det brukar landa på 80-100km i veckan. Under tävlingssäsongen adderar jag ett kvalitetspass i veckan, även det blir efter känsla – följer inget program.

Vad lär vi oss av detta? Inte så mycket – inser att Anders får bli underlag för en artikel i Spring längre fram, jag vill veta mycket mer… Hans resultat tål att tittas på:

  • 2009 satte han som 45 åring svenskt rekord på 3000m, 8:51
  • 2011 sprang han 10 000m på 31:27
  • 2012 halvmaran på 1:10.28
  • 2014 satte han som 50 åring svenskt rekord på 5000m, 15:20
  • 2014 sprang han även Lidingöloppet på 1:55, det är åldersrekord för 50 åringar.
  • I år putsade han mitt svenska rekord på 10 km landsväg med en halv minut, på en tuffare bana…..

Imponerande, eller hur?

Vad säger du om 2016?

Jag är väldigt nöjd, jag segrade i Gävle halvmarathon (1.14.18), jag vann SM milen och på nytt svenskt rekord (33:30) och vunnit och sprungit bra i många lopp i närområdet.

Resten av 2016 då?

Jag kommer springa ganska många tävlingar i närområdet men ha stort fokus på att vara i absolut bästa form i samband med VVM i Perth, Australien. Jag hoppas kunna springa hem en VM medalj där. Gör fyra starter, 5 000m, 10 000m, 8km terräng och halvmaran. Jag har varit med på två VM tidigare och på 7 starter lyckats ta en medalj, det finns många duktiga veteraner i världen.

Ev springer jag Lidingöloppet 15km i år, ups tänker jag – då ryker det banrekordet, haha.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Tycker det är ett suveränt sätt att hänga med på vad som händer, att få läsa om löpning ur både bredd och elitperspektiv.

Tack Anders…. så galet imponerad över dina prestationer. Vi återkommer till ett jobb med dig längre fram, varför inte för att fira VM medaljerna. Lycka till i Australien. Om 4 dagar går adresslistorna till Posten, sedan är det för sent om man vill vara med från början. Gör som Anders – Gå med i Springklubben – http://spring.pren.nu/

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här