Att förlora finns inte på kartan – Möt Maria Lindberg

0
69

Trots tufft motstånd både i och utanför ringen har Maria Lindberg tagit sig till världstoppen. Springs reporter sprang en träningsrunda med boxaren som i maj går sin drömmatch.

marialindberg
Maria Lindberg gillar riktigt tuff träning, både som boxare och som löpare.

– Nummer ett, vad det än gäller – idrott eller karriär – är uthållighet, uthållighet, uthållighet. Det finns så många som ger upp alldeles för tidigt. Talang för mig är att orka och vilja underkasta sig allt arbete som krävs för att nå ett mål. Man måste härda ut, det finns ingen som når toppen utan att stöta på motgångar, säger Maria Lindberg när Spring träffar henne under ett Sverigebesök.

Hennes boxningskarriär hann knappt börja innan den kraschade. Under en match i Finland 1999 faller hon ihop efter andra ronden. Hon minns att hon ledde, men sedan är det blankt tills hon vaknar upp på sjukhuset i Åbo. 
Läkarna konstaterar att hon drabbats av en liten hjärnblödning, vilket innebär livstids avstängning från boxning i Sverige. En kamp för att komma tillbaka både till livet men också till sporten inleds.

– Om jag hade fattat hur lång tid det skulle ta och hur svårt det skulle vara, vet jag inte om jag hade fortsatt. Men jag är en person som aldrig ger upp. Om jag tror och vill något är jag beredd att ge 100 procent.

Hur ser en normal träningsvecka ut för Maria Lindberg?

– Om det är långt till nästa match kör jag fem löppass och cirka fem fyspass med boxningsanknytning. Lördagar brukar jag ta bilen till en park i Hamburg för att få en mil utomhus. I veckorna blir det mest intervaller på löpband, som motsvarar boxningsronderna. Ju närmare match jag kommer, desto mer boxningsträning och sparring blir det. Jag gillar riktigt grisiga pass, jag är som allra lyckligast när jag balanserat på bristningsgränsen. 
Maria Lindberg är världsmästare för de mindre organisationerna WIBA, WIBF och GBU. I mitten av maj möter hon argentinskan Paola Gabriela Casalinouvo och har då chansen att erövra den tunga IBF-titeln.Text av Jennie Lorentsson

Läs mer om Maria Lindbergs karriär och okuvliga vilja i nummer 3 av Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här