Lundaloppet siktar på nytt deltagarrekord

0
70

Lundaloppet 9 maj är först ut i säsongens hårdbevakade lopp. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Bengt Hansson som siktar på nytt deltagarrekord med en ny bansträckning.

DSC_4334
9 maj är det dags för motionsfest i Lund. Arkivbild: Mikael Grip

Vad är nytt i Lundaloppet i år jämfört med förra året?
– Framför allt att 10 km nu går i ett enda varv. Vi har gjort en intressant bana som leder löparna igenom medeltidsstadens många olika miljöer och vi vågar lova att de kommer att se sidor av Lund som de aldrig upplevt innan även för infödda lundabor.
Vilka distanser erbjuds?
– 10 km och 5 km och ett särskilt barnlopp på 1 km. På 5 km kan man välja en särskild Gå/lunka/löp-klass utan tidtagning om man hellre vill det. Lundaloppet innehåller inte bara elit utan är också en stor folkfest och man kan delta för välbefinnandets skull utan att satsa allt på tävlingsmomentet.
Blir det deltagarrekord även i år ( 6 104 anmälda 2014)?
– Ja, det är vi ganska säkra på. Just nu ligger vi flera hundra över vad vi hade i fjol vid samma tidpunkt. Någonstans mellan 6 500 och 7 000 känns rimligt.
Hur gör ni för att få så många deltagare att vara med i Lundaloppet?
– Lund är en lagom stor stad att springa i – man hinner uppleva omgivningen, den historiska stadsmiljön, musiken och feststämningen bland publiken. Och företagens stöd till sina anställda gör naturligtvis mycket också. Och så har vi nästan alltid tur med vädret!
Är det mest lundabor som springer, eller har ni många löpare utifrån?
– Det kommer många utifrån. För några år sedan brukade vi säga att gränsen gick vid en linje Halmstad-Växjö-Karlskrona, det vill säga inte längre bort än att det var praktiskt att åka fram och tillbaka samma dag, men de senaste åren har vi sett ett ökande antal mer långväga gäster.

DSC_4045
Många företag i Lund sponsrar sina anställda med en startplats i Lundaloppet. Arkivbild: Mikael Grip

Det måste vara ett stort jobb att dra runt ett sådant här arrangemang. Har ni någon som arbetar heltid med eventet, eller är det ideella krafter som drar runt det hela?
– Vi har ingen särskilt anställd för Lundaloppet, men får naturligtvis hjälp av föreningens vanliga kanslipersonal. Men annars bara ideella insatser.
Vad gör ni med överskottet ni får in på loppet?
– Det finansierar hela årets tränings- och tävlingsverksamhet. Tack vare en finansiell grundtrygghet har vi till exempel kunna bygga upp en stabil ungdomsverksamhet med många välutbildade tränare. Forskning visar hur viktigt det är för hälsan i vuxen ålder att man tränar rätt som ung, och vi har höga ambitioner för tränarutbildningen.
Hur ser det ut på elitsidan? Några vassa namn anmälda?
– Varje år har vi riktigt bra elitlöpare med, men av någon anledning anmäler de sig alltid sent – jag begriper inte riktigt varför.
Vad får eliten för prispengar?
– Segrarna i herr- och damklass på 10 km får 4000.- kr i prispengar till klubben och dessutom presentkort på 1500.- kr, och sedan mindre priser ner till femmorna. Priserna på 5 km är lägre.
Varför ska jag enligt dig springa Lundaloppet?
– Det beror på vem du är. Lundaloppet har något för alla – elitkamp, miljöupplevelse eller folkfest!
Lycka till med arrangemanget 9 maj!
– Tackar.

Till Lundaloppets hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här