Blir det svenskt rekord i helgen?

0
146

Jag har varit med och coachat på SM 100 km två gånger och båda gångerna förvånats över hur spännande det kan vara med ett lopp som pågår en arbetsdag. Årets SM lär inte bli mindre spännande då det framförallt på den manliga sidan finns många potentiella medaljkandidater. Årets SM genomförs på en galoppbana, ett platt varv på cirka 2 km, bara det underlaget, inga tvära svängar eller backar talar för att det kommer kunna gå fort. Men, kan man utmana det i mina ögon nästan omöjliga rekordet som Jonas Buud satte 2015, 6.22.44. Den tiden ger ett snitt på 3.49 per kilometer, alltså 38.10 per mil och 2.41 på maran. Helt galet, tiden räckte 2015 till att bli världsmästare.

Men en kille som har imponerat stort på mig vid de två SM jag har varit på är Anton Gustafsson, han springer oerhört lätt och det går ruskigt fort. Via Strava har jag kunnat konstatera att han tränat oerhört mycket och har uttalat att rekordet är hans ambition. Och, jag tror han får sällskap! En av landets bästa maratonlöpare genom alla tider, Micke Ekvall, kommer nämligen stå på samma startlinje. Med ett maraton PB på 2.11 så avskräcker ju inte farten men det är första gången han ger sig på 100 km, så distansen borde vara lite respektingivande. Ekvall har under våren visat att formen är väldigt bra så jag misstänker att han och Anton kommer öppna i 3.45 tempo och utmana Jonas rekord.

De två stabila 100k löparna Elov Olsson och Linus Wirén hade varit kul att se på startlinjen för att stabilisera upp med rutin. Elov kommer tyvärr inte till start med Wirén är med. Även det aeroba monstret Erik Anfält är med, Mattias Wellermark likaså – de två har både rutin och pannben. En som saknar rutin är Springs krönikör, Lukas Segersten som under loppet kommer klura på nästa krönika som ska vara inne på onsdag och ni kan läsa i nästa utgåva av magasinet. Även Springs reporter Mikael Tisjö är på plats och ska precis som Lukas göra debut, det blir intressant att följa. Tisjös 10 kan du också läsa i nästa utgåva, är du prenumerant? Annars länka in här: https://springlfa.se/shop/

På damsidan saknas många av de senaste årens bästa ultralöpare. Men, det finns rikligt med rutin i form av en före detta internationell stjärna, Kajsa Berg. Kajsa var mellan 2012 och 2015 en av de bästa ultralöparna i världen och har både VM och EM medaljer på sitt CV. Med den bakgrunden och att hon nu väljer att göra comeback måste hon ses som favorit. Det finns sedan mycket rutin hos de tre som jag tror jagar henne, Beatrice Taavo, Matilda Gend och inte minst ultraikonen Frida Södermark som jag har haft förmånen att coacha under många år. Frida har varit med på alla SM 100 km, annat i livet har fått fokus när hon blivit mamma, men rutin och pannben finns det.

Det lär alltså bli ännu ett spännande SM 100km, tyvärr är det bara 34 anmälda än så länge, men det kan bli fler. Det är även veteran SM och det borde ju finnas veteranlöpare i Stockholmstrakten som är sugna på att testa. Följ tävlingen här: https://my.raceresult.com/243863/

Starten går kl.09:00 på Bro galoppbana. Imorgon är det även Göteborgsvarvet och på söndag Köpenhamn marathon med 1200 svenskar på plats. Det blir en intensiv helg!

Två favoriter som säkert kommer jaga Buuds rekord. Foto Deca text & bild

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här