BRUTALA -The Alpaca Race

0
317

Spring söker hela tiden tävlingsrapporter då vi vet att det uppskattas mycket men inte hinner besöka alla lopp. En av våra prenumeranter hörde av sig med en fantastisk rapport, ett lopp som slår det mesta vi läst om. Ta del av Anders Sandegårds rapport och bilder om The Alpaca Race..

Allt började med att jag sökte och blev antagen till UTMB 2017, ett 17 mil långt bergslopp som rundar Mont Blanc med start och mål i Chamonix. http://utmbmontblanc.com/en/accueil.php

Jag visste att det krävdes mycket höjdmeter i träningen och att benen behövde vänja sig med både brant löpning uppför och utför. Visst kan man springa upp och ner i en och samma backe men det tröttnade jag snart på.

En backe längs banan, foto: Carlos Carsi 

I Hisingsparken i Göteborg finns ett väldigt kuperat område kring Slättadamm och eftersom jag bor alldeles intill så skapade jag en slinga där som samlade så många höjdmeter som möjligt på 10 km. Faktum är att jag lyckades med målet att antalet höjdmeter på kilometer är nästan exakt desamma som på UTMB. Jag kallade den för min UTMB-slinga och hann köra den sammanlagt 17 gånger innan avresan till Chamonix. Jag ordnade även ett event i augusti där vi var ett tiotal löpare som gjorde flera varv på slingan och vi som var allra envisast körde fem loopar (+50 km och +3000hm).

Banan
Banprofilen

Efter Chamonix och UTMB var det flera som var nyfikna på slingan och jag ordnade därför ett nytt event på annandag jul 2017, UTMB-slingan Christmas edition. Nu blev vi ca 20 löpare som sprang slingan i ett Backyard koncept med start varannan timme. Denna dag var banan snitslad och jag själv höll i längst och återigen blev det 5 loopar.

Någon föreslog att det borde göras ett lopp på slingan och någon annan sa att banan liknade en Alpacka. Eftersom jag är aktiv löpare och tränare i IF Kville låg det nära till hands att arrangera i föreningens regi med start, varvning och mål vid klubbstugan i parken. Sagt och gjort, 15-16 juni 2018 hölls The Alpace Race för första gången.

Loppet är också certifierat av ITRA och kan användas för att kvala till olika tävlingar som tex UTMB´s olika lopp.

Löparna kunde välja på att starta klockan 19:00 på fredag kväll och springa maximalt 24 timmar eller starta kl.07:00 på lördag morgon och köra 12 timmar till lördag kl.19:00

Till 24h starten kom två tappra löpare som redan på förhand visste att de bara skulle springa under natten. De kämpade på i det lätta regnet till mitt i natten då de bjöds på grillkorv, alkoholfri öl och finisherdiplom prytt av en Alpacka.

Nattlöparna Joakim & Fredrik

När klockan slog sju på morgonen gav sig sju löpare iväg för att köra så länge de orkade längs loopen. Utöver nio officiellt deltagande löpare provade ytterligare 10-15 löpare på 1-2 varv på slingan. Många vittnade om banans tuffhet både vad gäller backar, höjdmeter och tekniska stigar. Eller stigar är det kanske inte alltid heller för den delen. 1,5 km snitsel krävdes för att markera upp den 10 km långa loopen. Löparna piggades också upp av lite käcka skyltar utplacerade på strategiska ställen. Lite dramatiskt blev det när vi tvingades dra om banan dagen före loppet eftersom det pågick ett EM-kval i bågskytte samt ett MTB-endurolopp i skogen samma dag. Men vi samsades om stigarna och hejade glatt på varandra när våra vägar möttes.

”Goa skyltar” :)

Vädret var strålande under lördagen, soligt men ändå inte för varmt. Några kämpade hela tiden ut och klockan 18.41 stod Fredrik Sandén IF Kville och Anders Dahlgren Aktivitus Sports Club som segrare efter att ha klarat av 6 loopar och därmed slagit längd- och höjdmeterrekord på slingan (+ca 63 km och +3600 hm).

Fredrik & Anders

Av de löpare som körde färre varv var det några som försökte maxa farten runt slingan på ett varv. Med 1 timme 15 min och 18 sek, så länge Andreas Pettersson, Lonsome Runners ut att ta hem banrekordet men precis innan repet drogs kl.19:00 kom årets vinnare av TrailVarvet Patrik Lindegårdh, Tolered Utby OL, runt på imponerande 1.00.42.

Patrik som gjorde rekordvarvet

Resultat The Alpaca race 2018:

24h
1.Joakim Glenn Kopka 3 loopar (6h 22 min)
1. Fredrik Reinhold, 3 loopar (6 h 22 min)

12h
1. Anders Dahlgren, 6 loopar (11h 41 min)
1. Fredrik Sandén 6 loopar (11h 41 min)
3. Simon Gustafson, 5 loopar (9h 47 min)
4. Johan Dahlgren, 4 loopar (10h )
5. Oscar Berg, 3 loopar (5h 32 min)
6. Gustav Trägårdh, 3 loopar (5 h 37 min)
7. Ulf Lunnhed, 1 loop, 1h 20 min)

Du hittar information om loppet på:

https://www.facebook.com/thealpacarace/

https://alpacarace.wordpress.com/

Anders Sandegård i svart, foto: Anders Dahlgren

Vad är då en Alpacka? Ett kameldjur från Anderna, men det visste väl alla? :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här