Dagens medlem…

0
223

Idag möter vi en medlem från IS Göta i Helsingborg, en klubb som har ett antal Springmedlemmar, men bara en Jill..

Jill Bengtsson
Jill Bengtsson

Jill är galet positiv och vill vara med på alla pass och alltid skrattande. Hade ingen bromsat henne hade hon sprungit dygnet runt. Hon har testat allt från 400m lopp till ultra och trail, är med på de flesta eventen och olika läger, etc – en tjej som verkligen blivit frälst i löpningen..

Vem är Jill Bengtsson?

Jag har alltid tyckt om att träna och har så länge jag kan minnas tränat både olika bollsporter och friidrott. Som många andra hade jag dock en längre period i tonåren där det fanns annat som upptog min tid. Hittade sen till gymmet och tillbringade många år och timmar där.

Jag sprang lite då och då, tyckte att 3km var jättelångt och jobbigt, kunde inte alls förstå hur man kunde springa 10km! Tiden gick och plötsligt klev jag över 10km gränsen, det var magiskt. Tiden var inte bra men det spelade inte någon roll och inte heller att jag hade stannat några gånger för att hämta andan.  Efter att jag klarat 10km några gånger och utan att behöva stanna mitt i, så utökades kilometrarna. Jag började fundera på att om jag kan göra 10km så kan jag förmodligen göra 20km, och japp det gjorde jag tillslut. När 20km började bli lätt så kom nästa tanke att om jag kan göra 20km så kan jag göra 40km, och tillslut var jag uppe i 70km, och nästa ska bli 100km. När vet jag inte, jag vet bara att jag kommer att göra det och den känslan är härlig.

Under denna period så fann jag även trail löpning, något som jag blev helt förälskad i. Att få springa i fantastisk natur och känna äventyrskänsla. Våren 2015 följde jag med Löparglädje till Transylvanien och sprang i bergen under tre dagar, det var en otrolig upplevelse på många sätt och där fann jag vad det är jag egentligen vill med min löpning, jag vill ut i världen och uppleva. Jag åkte hem och letade information och hörde mig för och fann väldigt mycket. Tex Kimbia Camp, The Great wall marathon, Comrades marathon, men det finns även närmre som tex Swiss alpin och springa i vackra Norge. När jag nu är utomlands så springer jag så mycket jag hinner för att se omgivning.

Men för att klara dessa äventyr så måste jag vara bättre tränad så jag bestämde mig att det får bli lite senare i livet och tills dess ska jag träna och ha kul.

Hur har 2016 varit?

Inför 2016 kände jag att jag behövde nya utmaningar, jag skaffade en coach och sa att jag vill bli snabbare. Svaret blev att fokusera på kortare distanser, börja träna mer intervaller, tröskelpass och tävla. Här var jag inte alls hemma, springa runt och runt på en 400m bana och pressa mjölksyra så benen blev gelé. Jag kände mig urkass, blev frustrerad och avbröt träningarna. Till slut blev jag trött på mig själv, jag vill ju bli snabbare och bestämde mig för att bara göra dessa passen och plötsligt lossnade det, det började flyta på och jag började älska det. Jag ställde mig på startlinjen och bara sprang, med ett leende på läpparna och japp 2016 har gått bra. Min träning lägger min coach upp och består av lätt, medium, hård vecka. Lätt brukar ligga på 50-60km, medium ca 60-75 och hård ca 80-90. Dessa km fördelas på olika pass i och det är alltid två kvalitets pass i veckan. Detta upplägget passar mig perfekt, för när det då är hård vecka så vågar jag ta ut mig ordentligt för att sen återhämta mig på lätt vecka. Och nu vet jag att 2017 kommer att gå bättre.

Du har gått med i springklubben, varför?

Det finns ett bra talesätt, kunskap är mycket och självkännedom är allt. Och därför prenumererar jag på tidningen Spring, jag får väldigt mycket kunskap om löpning och inspiration från alla människors berättelser där. Jag har varit med på några av Springs evenemang som har varit mycket givande på olika sätt och är något som jag verkligen rekommenderar om man vill bli en bättre löpare.

Tack Jill – bra jobbat på passet igår och lycka till framåt. Ett event som Jill deltog på i fjol var Salmings löparkonvent i Göteborg, i år är det den 1 oktober. Missa inte det.

Missa inte heller att bli medlem? Gå med i Springklubben, klicka in på: http://spring.pren.nu/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här