Dagens medlem…

Aktuellt  

Dagens medlem är Staffan Dahlgren från Nykvarn, en medlem som befinner sig i situationen som många känner igen. Små barn, jobb och drömmarna om lite bättre tider – de drömmarna som driver många av oss att hitta utrymmet och tiden i kalendern att komma ut på våra pass.

Staffan på väg mot sitt PB på maran, Stockholm 2014

Ett av de mest fascinerande ämnena i hela Springkonceptet är just det, vad är det som driver oss? Jag försöker få med svaret i alla dagens medlemmar, försöker få artiklar i magasinet där frågan finns med, det är på något sätt drömmen som skapar resultaten. Har du funderat på vad som driver dig?

Vem är Staffan Dahlgren?

Jag är en fyrtiofemårig löpare som nu har sprungit regelbundet i drygt tio år efter att ha sprungit periodvis tidigare under hela min uppväxt. Jag har fyra barn i åldrarna 6-17 år så tiden för löpning är inte oändlig men både min fru och jag tycker om att träna och försöker ge varandra tid för det då vi båda mår bra av det. Jag har haft en väldigt bra kontinuitet i min löpträning sedan jag började springa mera regelbundet, sedan oktober 2008 har jag bara en enda månad med en löpmängd mindre än 100 km, alltså mer än hundra månader vid det här laget. En normal månad nu springer jag mellan 20-25 mil.

Jag springer både för avkoppling, för att få egen tid men framförallt har jag hittills varit en resultatdriven löpning. Viljan att se hur bra jag kan bli med mina förutsättningar driver mig, eller har gjort det hittills i alla fall.  Jag har sprungit maran under tre timmar fem gånger och hade min allra bästa säsong 2014 då jag sprang 2:50 på Stockholm Maraton, 1:21 på Stockholm halvmaraton och 36:44 på 10 000m bana, detta på en träningsmängd på fem mil i veckan. Det är en träningsmängd jag hinner och orkar med utan att löpningen tar för mycket tid eller blir tung och tråkig. Får jag till ett långpass kan mängden bli uppemot 70-80 km, annars ligger en vanlig vecka på ca 50-60 km löpning på ca fem pass. Jag brukar köra ett till två fartpass i veckan där ett är ett tröskelpass och ett i lite högre fart kring 5-10km-fart, ett längre pass och resten distans. Jag har alltid föredragit de lite längre intervallerna framför de korta snabbare då jag tycker att längre intervaller gett mig mera och det har varit lättare att hitta rätt intensitet på de passen men kanske är det mera överfart och snabbhet jag behöver för att utvecklas mera igen. Resultatmässigt har jag också ett VDM-guld och ett VDM-silver på Maraton i M40 från Vintermaraton i Stockholm 2013 och 2014 att skryta om för barnbarnen så småningom :) Vid sidan av familj och löpning så är jag Farmacevt och har jobbat med forskning och utveckling inom läkemedelsindustrin hela mitt yrkesliv.

Efter 2014 ville jag lite för mycket våren 2015 och fick en överansträngning i hamstringssenan i baksida lår vilket höll mig borta från löpning i sex veckor så i juni 2015 bröts min långa svit av kontinuerlig löpning. Jag cyklade och styrketränade riktigt flitigt och kom sedan tillbaka och har haft fin kontinuitet sedan dess utan att ha utvecklats något mera resultatmässigt. Jag har också i perioder tyvärr besvär med att mitt blodvärde blir dåligt, vilket inte är idealiskt för en konditionsidrottare men jag har haft detta i mer än tjugo år och är väldigt välutredd men någon anledning har man aldrig hittat. Så länge jag äter järntabletter regelbundet fungerar det att träna och prestera ändå.

Hur var 2016?

Förra året sprang jag mest hittills, 5,3 mil/vecka i snitt över hela året och lite mer än så under våren. Hade en bra kontinuitet utan skador. Jag sprang min nionde mara i Stockholm på 2:55 men i övrigt presterade jag inte speciellt bra, ett kuperat millopp på 38 minuter och min långsammaste halvmara i Stockholm på 1:26. Jag tycker jag har en bra kvalité i min löpträning med ganska mycket fart pass och jag blir lätt förkyld om jag kör för hårt på kortare intervaller men kanske har det blivit lite för många lugna distanspass för att det ska vara optimalt för just mig, eller så börjar jag märka av åldern ”redan” men jag tror inte det, det borde gå att bli snabbare igen.

Ambitioner framåt?

Kanske är tider och resultat inte lika viktiga för mig utan det är någon slags glidande övergång till att mera njuta av löpningen men jag hoppas hitta tillbaka till det drivet jag hade för ett par sedan igen. Först och främst vill jag tävla mer än jag gjort de två senaste säsongerna då det bara blivit 2-4 tävlingar per år. Jag har sprungit länge och lärt känna många fantastiskt trevliga löpare och sedan 2009 också skrivit en välbesökt blogg om löpning som heter ”4:30-fart genom tillvaron”. Bloggen har gett mig väldigt mycket och jag blir ofta igenkänd på tävlingar vilket är väldigt roligt så att tävla betyder mycket socialt. Jag vill igen närma mig de resultat jag gjorde säsongen 2014. Jag har några drömmål vid horisonten, att springa maraton under 2:50 och halvmaraton under 1:20 men de är i dagsläget lite för långt borta för att vara realistiska så jag försöker närma mig stegvis igen. En veteran-SM-medalj någon gång vore roligt och lite mer långsiktiga mål är att fortfarande kunna springa milen en bit under 40 minuter och maran under tre timmar när jag fyller femtio. Samtidigt lockar kortare distanser också men då måste jag nog förändra min träning en hel del, att springa en kilometer under tre minuter måste jag ju klara, att prova 1500m någon gång vore roligt, det finns mycket kvar att upptäcka inom löpningen.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Jag har sprungit så länge att jag har bra koll på löpträning och svensk löpning och det var ganska länge sedan jag var prenumerant på någon löpartidning, men jag gillade de första numren av Spring och med det nya tjockare formatet med mera läsning hoppas jag få en hjälp till en liten nytändning igen. Det förra numret innehåll mycket inspiration så jag hoppas det fortsätter så!

Stort tack Staffan inspirerande att ta del av dina tankar och funderingar runt löpningen, tror många känner igen sig. Tror också det kan vara bar att sätta sig att skriva ner och reflektera över vad man gör och vad man vill. Jag hade ju skippat maraton under ett år om jag var i dina kläder, fokuserat på att sätta PB på 5 – 10 000m, få upp farten och sedan året efter fått med mig farten upp mot halvmaran och maran, sub 1:20 och 2:50 är härliga drömmar som är fullt realistiska i din ålder och med din bakgrund. Vi håller koll på dig och ser vad som händer i resultatlistorna, lycka till!

Spring vill vara ett koncept som stödjer och inspirerar löpare att nå sina drömmar, vill du vara med i springklubben så kommer #2 den 20 april, anmäl dig här: http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

 Dela på Facebook