Dagens medlem…

0
54

Dagens medlem hittar vi i Vellinge utanför Malmö, Thobias Ligneman. Många kanske mer känner igen honom från bloggen ”runtobyrun”, en uppskattad blogg som läses av många.

Thobias efter målgång i Athen

Kul att läsa Thobias historia, tror många känner igen sig i den andra karriären, sen är det imponerande att gå från noll till en mara på 11 månader.

Vem är Thobias Ligneman?

Jag närmar mig 50 och jobbar som kommunal kommunikatör, vilket innebär mycket stillasittande eller stående vid skrivbordet. 2012 började jag om som löpare efter 16 års uppehåll. Mitt gamla jag hade garanterat köpt ett par nya skor och gett sig ut på en milrunda direkt, men jag insåg att jag hade blivit äldre och behövde gå in i träningen med nya ögon och mentalt försöka stryka mina gamla rekord. Första rundan blev det 3 kilometer i lugnt tempo, sedan 3,5 och sedan 4… Efter tre månader var jag uppe i en mil och efter elva månader sprang jag min första maraton på 26 år, vilket var en fantastisk känsla även om det spöregnade i tre mil och sedan var allmänt asjobbigt.

Mitt gamla jag – när jag var ung, smal och hyfsat snabb – sprang alltid mot klockan, en mil åt gången, stadigt på 38-39 minuter (36:10 som snabbast). Men eftersom jag bara rusade på, full fart framåt utan variation, så gick jag förstås vilse och tröttnade. Nu är jag mån om att försöka variera mig, både vad gäller underlag, miljö och att testa lite nya grepp då och då. Och har mycket roligare! Självfallet har jag haft några motgångar också, konstigt vore det väl annars, men jag tycker att jag lärt mig hur jag ska hantera svackorna och det viktigaste är oftast att skynda långsamt. Berättar om min väg på bloggen www.runtobyrun (publiceras även på Jogg.se), där inläggen som mest haft drygt 2500 visningar. Skoj!

Hur var 2016?

2016 blev ett ganska bra år. Jag jobbade mig tillbaka efter en höst fylld med förkylningar och därtill en bortopererad gallblåsa, min första operation någonsin. Jag fokuserade på uthållighet snarare än snabbhet och det resulterade i två maraton under hösten; först Helsingborg på den smått fantastiska tiden 4.44:44 och sedan den klassiska maran från Marathonas till Athen på 4:28. Det var inte min snabbaste mara men vid min ålder har jag lärt mig att uppskatta andra värden än det som står på klockan. Som att jag, trots den kuperade banan, var ovanligt pigg i benen och gjorde min klart bästa slutmil någonsin. Dessutom var det klar kultpoäng att få komma till Marathonas, det var ju där allting började, och sedan gå i mål på Athens antika marmorstadion.

Under sommaren gjorde jag också en skånsk byaloppsturné med fem lopp på orter som Rörum, Sankt Olof och Gyllebo. Härliga ställen och arrangemang, fyllda av glada eldsjälar. Turnén innebar också att massor med nya läsare hittade till min blogg. Skoj!

Vad är ambitionerna i år?

Först och främst ska jag springa färre lopp än i fjol, då det till slut blev 14 lopp vilket var i mesta laget. Det blir – förmodligen – heller inga fler maror, så i år kommer jag att köra mer intervaller och annan fartträning med målet att springa milen och halvmaran snabbare än i fjol.

Jag har några lopp inbokade. Det första skulle egentligen varit i Monaco, 23,8 kilometer från Ventimiglia i Italien via Menton i Frankrike till målet i Monaco, en fantastiskt vacker sträcka som jag sprang i fjol. Men det loppet har blivit inställt av säkerhetsskäl, så jag får nöja mig med att kuta en mil i Monaco istället. Känns i och för sig lite fjuttigt att åka utomlands för att ”bara” springa en mil men å andra sidan, sett till säsongsplaneringen i stort, är det kanske bara bra. Siktar sedan på att göra mitt första Göteborgsvarv i maj och sedan ytterligare en halvmara i september i Kanada. Sedan får vi se hur många fler lopp det blir. Byaloppen jag sprang i somras var ju charmiga, så det blir kanske något av dem i repris.

Du har gått med i Springklubben, berätta?

Jag tycker att det är ett kul grepp att bilda en förening för att säkra utgivningen av tidningen och samtidigt skapa en vi-känsla bland löpare runtom i landet, från elit till glada motionärer och det är ju perfekt för en klubblös ensamlöpare som jag själv. Jag tycker också att tidningen har fått ett lyft med det nya formatet, den känns bättre på alla sätt och vis.

Tack Thobias, kul att ha med dig i klubben och ser fram mot att följa dina tävlingar under året. Vi tar gärna en racerapport på vår sajt. Varför inte efter ditt första Varv eller när du lyckats med dina ambitioner med snabbare tider, den känslan ska skrivas ner och delas med andra….

Vill du också ha ett magasin och som finns för alla som gillar löpning? lhttp://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001.

Just nu får du 200:- i rabatt i vår shop, läs mer här: https://www.pulssport.se/pages/spring?utm_source=Springse&utm_medium=cps&utm_campaign=banner&utm_content=springslide&discount=spring

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här