Motion och fest när Å-loppet nystartar

0
93

Den 27 maj hårdbevakar Spring Å-loppet i Eskilstuna. Vi har tagit pulsen på Stefan Bengtsson från en av arrangörsföreningarna.

Full fart på målrakan i Å-loppet 2016. I år är loppet framflyttat till den 27 maj och en given del i den stora vårfestivalen. Arkivbild: Mikael Grip

Vilka är nyheterna 2017?

– I år flyttar vi Å-loppet till den 27 maj, istället för lördagen före midsommar. Å-loppet kommer i år att samarbete med Destination Eskilstuna och Eventbolaget för att skapa en vårfestival i Eskilstuna. Vi kommer även att tidigarelägga starten så att den går vid 12.00. Vi kommer även i år släppa iväg gångklassen(motionärer) först.

Hur många år har Å-loppet arrangerats och berätta lite om ursprunget?

– Detta är sjunde året som Å-loppet arrangeras i Eskilstuna. Idén till Å-loppet kom under en middag i augusti 2010. Jag och min sambo diskuterade varför vi inte hade ett riktigt stadslopp i Eskilstuna. En idé föddes som såväl Eskilstuna Innerstad, Eskilstuna GUIF och Eskilstuna Friidrott gillade. Sen var bollen i rullning. Grund-idéen var att ordna ett trevligt och vackert lopp med en festlig inramning. Målgruppen är och var normal motionären.

Hemmalöparen och mångfaldiga svenska mästaren Abraham Adhanom slutade tvåa förra året och vill säkert vinna 2017. Arkivbild: Mikael Grip

Innebär 2017 en nystart för Å-loppet?

– Det känns som det eftersom vi i år planerar en hel del förändringar och att vi tillsammans med andra parter skapar Eskilstunas Vårfestival.

Varför har ni valt att köra en kvartsmara på 10 549 meter?

– Vi tyckte att det var en god idé att ordna en kvartsmaraton istället för ett millopp. Det var ett sätt att sticka ut bland alla andra lopp.

Vad siktar ni på deltagarmässigt i år?

– 2 000 löpare och gångare samt 500 barn i Lilla Å-loppet.

Eskilstunaån följer löparna under stora delar av loppet och ger en vacker inramning. Arkivbild: Mikael Grip

Vilka utmaningar känner ni som arrangör?

– Största utmaningen är att få personer som inte brukar träna att komma igång med träningen samt att få med företagen. Vi hoppas att mixen av motion och fest skall locka många deltagare.

Vad händer med överskottet av eventet?

– Eskilstuna GUIF och Eskilstuna Friidrott arrangerar Å-loppet. Överskottet delas mellan dessa klubbar. Alla som anmäler sig får även ”skänka” 25 kr av anmälningsavgiften till valfri förening. För att kunna vara en förening som kan erhålla denna 25 krona, så måste föreningen registrera sig på Å-loppets hemsida.

Hur gör ni för att locka motionärer att komma till start?

– Vi marknadsför Å-loppet i sociala media och lokalpress. Vi kontaktar tidigare års deltagare och företagen i kommun och framförallt så ser vi till att informera om den folkfest som vi kommer att ha i Eskilstuna den 27 maj.

Dags för medaljutdelning. Arkivbild: Mikael Grip

Vad får man som deltagare i Å-loppet?

– En fin medalj och lite erbjudande i staden och framför allt får deltagarna njuta av Sveriges vackraste kvartsmaraton. Vi kommer även under våren anordna några föreläsningar och träningsgrupper för de som deltar i Å-loppet.

 Finns det prispengar till eliten?

Det finns det och de uppgår till för damer och herrar

1:a 10 000 kr.

2:a 5 000 kr.

3:a 3 000 kr.

4:a 2 000 kr.

5:a 1 000 kr.

För rullstolsklassen damer och herrar:

1:a   2 500 kr.

2:a   1 000 kr.

Barnen i Lilla Å-loppet kutar vidare 2017. Arkivbild: Mikael Grip

För ungdomar pojkar och flickor:

1:a 1 500 kr.

2:a 500 kr.

Stort lycka till den 27 maj!

– Tackar.

Anmälan Å-loppet:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här