Dagens Löpare…

0
415
Dagens löpare är en profil i Lidköping, en av många medlemmar i Lidköpings VSK. Möt Henrik Sahl.
Berätta, vem är du och hur ser din löpning ut?
Jag är en 45-årig tvåbarnsfar som bor med min familj i Lidköping. Mitt stora intresse i livet är löpning sedan många år tillbaka. Det hela började våren 1994 med att jag stack ut och sprang några gånger. Jag hade tidigare som barn spelat lite fotboll och bandy och även sprungit lite då och då men aldrig något kontinuerligt. Det som drev mig direkt från start var att mäta tiden och försöka förbättra mig. Testade att springa milen i Råda utanför Lidköping och tog mig runt på 59 minuter, helt utmattad. Några månader senare hade jag tränat upp mig en hel del, bl a tack vare att min bror också började springa i samma veva som jag. Jag följde med en kompis till Borås och sprang Knalleloppet 10 km. Jag tog mig i mål på 38.11.
Mina första år som löpare tävlade jag för Lidköpings VSK, som på den här tiden i första hand var en orienterings och skidklubb. Under mitt andra år som löpare träffade jag på Sune Andersson  i samband med något träningspass. Sune som är en rutinerad löpare betydde mycket för min fortsatta träning. Sune som gjort 1.08 på halvmaran, 2.29 på maran blev en stor inspirationskälla och jag började träna mycket ihop med honom. Jag sprang ca 10 mil i veckan medan Sune låg på 16-18 mil i veckan. 1998 efter 4 års träning bytte jag klubb till Lidköpings IS, som vid den här tiden hade många långdistansare i klubben. I samband med detta kom jag för första gången under 35 min på milen. Förbättrade mig ytterligare inför 1999 som blev mitt bästa år. Sprang 10 000m på 34.01, halvmaran på 1.14.39. På hösten skulle jag springa halvmaran i Göteborg Marathon. I bilen på väg ned till Göteborg bestämmer jag mig dock för att springa maran i stället. Springer i mål på 2.46.07 i debuten och på en andraplats i loppet. Efter detta höjer jag målsättningen. Jag har några kompisar som tävlar för Sörängens LK, dit även jag lockas över. Inför år 2000 tränar jag hårdare än tidigare men under ett träningspass så får jag en bristning i baksida lår. Tyvärr vilar jag inte tillräckligt mycket utan springer på trots smärta vilket förstås förvärrar skadan. Blir borta ca ett halvår från löpningen. Efter detta kommer jag egentligen aldrig tillbaka till den formen jag hade innan bristningen. Gör väl några millopp på höga 34 och några halvmaror på 1.16-1.17 under 00 och 01. 2002 byter jag tillbaka till Lidköpings IS. De kommande åren tränar jag mest för gemenskapen och den sköna känslan att röra på sig. Mina resultat blir lite sämre allt eftersom. Jag fortsätter ändå att springa ett antal tävlingar varje år. 2011 känner jag dock att formen är lite för dålig, då jag knappt kommer under 40 min på milen. Bestämmer mig då för att ändra träningen lite. Springer betydligt fler hårda snabbdistanspass än tidigare vilket gör att formen börjar komma tillbaka. 2012 som 39-åring blir en riktigt bra säsong. Gör bl a ett millopp på 34.07 och halvmaran på 1.15.39. Under 2012-15 springer jag massvis av lopp med bra resultat. Byter tillbaka till Lidköpings VSK 2014. Vinner 40-klassen på veteran-SM i maraton samma år och tar några medaljer på veteran-SM i Uddevalla 2015. Hösten 2015 springer jag Göteborg Marathon på 2.46.35, endast 28 sek sämre än i debuten 1999. Inför 2016 bestämmer jag mig för att satsa på Ultravasan. Springer Kinnekulleleden, 45 km kuperad trail 10-12 gånger och många långpass på 50-75 km. Kommer i riktigt bra form men tyvärr havererar hälsenorna av den här belastningen. 2 månader före Ultravasan tvingas jag kasta in handduken. Blir ett halvår helt utan löpning och totalt ca 14-16 månader med starkt begränsad löpning. Trodde inte det skulle bli någon mer löpning när det kändes som värst  men efter 3 st skleroserings behandlingar började hälsenorna kännas bättre och sedan förra hösten har det känts bra. Under uppehållet från löpningen har jag dock cyklat en hel del. Bl a Vätternrundan och några andra lopp. Har fastnat en hel del för cyklingen och tänkte nästan börja satsa på cykel i stället för löpning men så blir det inte. Numera varvar jag löpning med cykel och även lite simning. Har också testat på några triathlon och duathlon tävlingar. Tanken framöver är fokusera på löpningen men även fortsätta träna cykel eftersom det är kul och fungerar bra. Är fortsatt intresserad av att göra bra tider på tävlingar. Sprang en halvmara på 1.19.10 i september i år. Målsättningen inför nästa år är att även då göra halvmaran under 1.20 samt milen under 36 min men jag kommer även att cykla något motionslopp och köra något triathlon. Löpträningen idag sker till stor del med Lidköpings VSK som har fantastiskt bra deltagande på träningarna, vilket Spring-läsare tidigare kunnat ta del av vid ett flertal tillfällen. Cykelträningen sker till viss del med Sune, som numera bytt löpningen mot cykel, samt den lokala klubben Lidköpings CK.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här