Dagens medlem

1
91

I dag träffar vi en av får vi träffa en av landets bästa trail och ultralöpare, trots sin låga ålder har han redan skördat stora framgångar, möt Oskar Henriksson.

Oskar i mål som snabbaste junior. Foto: Fia Jobs
Oskar i mål som snabbaste junior. Foto: Fia Jobs

Oskar är fortsatt junior men har redan sprungit UTMB, 17mil i bergen. Han sprang inte bara utan han var dessutom snabbast av alla juniorer. Texten idag kan ni se som en liten försmak av vad ni kan läsa i #2 av Spring där han porträtteras. Missa inte det.

Vem är Oskar Henriksson?

Jag är en geologistuderande ultralöpare som gillar äventyr och andra utmaningar. Jag är egentligen social men har alltid undvikt lagsport, innan jag fastnade för löpningen sköt jag bland annat luftgevär och fäktade florett och värja. Kombinationen av dessa sporter har kanske gett mig en bra grund fysiskt men framförallt mentalt för att springa långa och tuffa lopp.

Vid 19 års ålder (2013) följde jag med min morbror till alperna för att springa mitt första ultralopp. Det var häftigt att röra sig i den miljön och för min del mer inspirerande att få testa sina gränser i bergen över längre distanser jämfört med att springa platt och fort. Jag blev biten.

Hur har 2016 varit? 

Efter att ha sprungit ett par längre lopp 2014 satsade jag mot UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) 2015. Loppet är 170km och 10 000 höjdmeter. Mycket träning och lite vila resulterade dock i en stressfraktur vilket satte stopp för planerna. Istället fick jag rikta in mig på att komma tillbaka och kunna springa loppet i år. Under 2016 har jag haft ett ända mål, att träna klokt för att genomföra loppet. Det har inneburit mycket alternativ träning med framförallt rullskidor och cykling. Jag klarade loppet, vann juniorklassen och tog mig till mål utan större problem, trotts relativt liten dos löpning under säsongen. Efter loppet har jag också tappat min första tånagel, det känns riktigt ultra.

Ambitioner resten av året?

Nu letar jag efter nya utmaningar, delvis med utgångspunkt från drömmen att springa ett trevligt ultralopp på varje kontinent innan jag fyller 25år. Oceanien och Europa är avklarade men det finns fortfarande en del att hinna med samtidigt som jag börjar ställa högre krav på min prestation. Sen finns det lopp på närmare håll som man inte får glömma, Kullamannen i november och Spring Trail Österlen till våren.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Efter ett långt uppehåll från löpartidningar kände jag att Spring hade något nytt och spännande på gång. Jag missade första numret men är nu medlem i klubben och inväntar #2 med spänning, då får jag se om tidningen lever upp till förväntningarna.

Tack Oskar, 170km – svårt att ta in. Jag som har läst artikeln har nog svårt att ta in andra delar också, men otroligt imponerad. Lycka till framåt och klart #2 blir läsvärt du har ju en hedersplats i tidningen :)

Vill du läsa mer om Oskar och mycket mer, det dyker snart upp ännu ett nummer på 132 sidor. Dags att anmäla sig till klubben nu. http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

Bild från UTBM, foto Oskar Henriksson
Bild från UTBM, foto Oskar Henriksson

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här