Dagens medlem…

0
43

I möter vi Johan Nordqvist från Boden och tävlandes för Lulekamraterna, undrar ju hur har löparna det i Boden just nu? Eller är det löparna i Stockholm som hade det värst när det gäller snö?

Johan efter slutförd mara i Perth i helgen som var
Johan efter slutförd mara i Perth i helgen som var

Det har blivit mycket maraton i veckan, Vintermaran, den osynliga martonlöparen, Bobo och ny Johan. Johan har det grymt bra när det gäller underlag – vi har haft kontakt under några veckor då Johan skulle åka till Australien och representera Sverige på VVM i Perth. Bad honom redan innan resan att göra en tävlingsrapport, ni får både den och fakta om Johan idag.

Vem är Johan Nordqvist?

Min idrottsliga karriär började i unga år då pappa tog med mig och min bror ut i längdskidspåren. Vi bodde bara 500m från skidspåren så det blev mycket skidåkning. Intresset för löpträning kom först vid 17 års ålder under gymnasietiden. Då började jag springa några få kilometer i veckan, men utökade snart till att springa 10-15km 3-4ggr/vecka. De första löptävlingarna jag deltog i var vindelälvsloppet 1989, 90, 92, där jag sprang sträckor mellan 17-20km. Andra prioriteringar i livet gjorde att jag kom ifrån träning och löpning under en 10 årsperiod. 2004 tog jag mig i kragen och gav mig den på att återgå till mitt tidigare aktiva liv och började löpträna igen. Ett år senare (2005) och ca 20kg lättare deltog jag i stadsmaran 10km och sprang på 41min 46sek. Jag fortsatte att träna på och 2006 beslöt jag mig att gå med i löparklubben Lulekamraterna. I början sprang jag bara några få tävlingar/år och kämpade för att komma under 40min på milen. Plötsligt händer det och jag springer Porsörundan 10km på runt 39min. De senaste 5 åren har jag satsat hårdare på löpningen och tränar 10-12mil/vecka kombinerat med alternativ träning. Idag har mitt fokus hamnat på maraton och ultramaratondistansen. Jag brinner för löpning och är engagerad och tycker att det är kul att hjälpa och inspirera andra att komma igång med löpning. Jag är även en löparskofantast och gillar att testa nya skor. Oavsett underlag har jag flera olika par att välja bland.

Senaste två åren har löpningen tagit mig ut i världen, har sprungit halvmaraton i Las Palmas, maraton i Berlin, New York, Sevilla och Stockholm. Mitt nästa maraton är Paris 9april 2017.

I dagarna har jag sprungit Veteran VM i Perth, Australien, en racerapport:

Det började för ca ett år sedan då min klubbkompis Kenneth Boman nämnde att Veteran VM i maraton skulle gå av stapeln i Australien i november 2016. Jag nappade direkt och sa att självklart hänger jag på. Hade aldrig varit i Australien tidigare, dessutom såg vi möjligheten att kombinera vår resa med en tripp till Thailand också.

Dagen kom och den 28 oktober åkte jag, min fru Karin vår son Kevin och Kenneth till Bangkok, där vi gjorde stopp på tre dagar innan vidare avfärd till Perth den 1 November. Den 4 november anslöt vår klubbkompis Per Eriksson som skulle springa halvmaraton. Både jag och Kenneth började förbereda oss för den tidiga starten genom att förlägga några tidiga löprundor 06.00. Vi insåg att det skulle bli varmt trots att starten gick 06.00, vilket visade sig vara en underskattning. Den 6 November steg jag, Kenneth och Per upp 03.15 åt frukost och begav oss till bussarna som skulle ta oss till startplatsen. Väl framme gick vi och lämnade in våra väskor och skulle värma upp, då hör vi att speakern ropar ”obligatorisk avprickning av samtliga”. Då vi närmar oss avprickningen ser vi att kön är lång och med en funktionär som skall pricka av alla på 30 minuter skulle det bli problem. Fem minuter innan start meddelas att starttiden blir försenad. 06.15 gick startskottet. Min målsättning var att hålla ett snitt på mellan 4.05-4.08min/km vilket kändes bra till en början. Vid vändpunkten efter 10,5km möttes man av kraftig motvind. I medvinden blev det väldigt varmt (29 grader i skuggan). Banan var platt och lättsprungen, men pga vinden och den tryckande värmen fick jag sänka ambitionsnivån.

Den kraftiga blåsten kallas för Perth Doctor av innevånarna i Perth pga av den kyler av den olidliga värme som kan uppstå. Vilket vi nu fick erfara.

Fick en slutplacering som 10a i M45 med 3.14.03. Nöjd och glad av att ha genomfört mitt (första) Veteran VM. Ser fram mot nästa VM som går i Malaga 2018. Jag är 45 år och har nysatta PB som maran i år i Stockholm 2.59.47, det var 2 sekunder snabbare än 2015. Min bästa halvmara är från 2015, 1.21.17. Andra kul lopp de senaste två åren är min tredje plats på Sweden skyrace 2015, 60km och 3 000 höjdmeter. Är också nöjd med ultravasans 45 km i år, blev 4:a med 3.22.11

Du har gått med i Springklubben, varför?

Jag gick med i springklubben för att det är inspirerande att springklubben lyfter fram allt från elit till motionärer. Riktigt roligt och inspirerande att läsa om alla medlemmar på sajten också, nu är det min tur :)

Tack Johan, och välkommen hem till värmen :) Börjar också fundera på Malaga – kör vi ett pass tillsammans. Alla ni som läser och är medlemmar, maila mig er historia – jag ser att otroligt många läser, men det är inte helt enkelt att få in historierna… maila mig: bg.nilensjo@springlfa.se. Är du inte medlem, bli det först:

http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

Och du – det är fars dag på söndag – ge bort ett medlemskap, ladda ner presentkortet här; https://springlfa.se/presentkort/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här