Dagens Springmedlem…

0
11

Dagens medlem vann ett löparband när Spring lanserades första gången. En eldsjäl som driver intresset för löpning på Österlen, möt Gael Joly

GAEL

Gael har jag aldrig träffat, men både läst och hört talas om hans passion för löpning och då helst trail. När vi lottade ut löparbandet för snart 2 år sedan fick vi ett brev till redaktionen som fick oss alla att smälta, engagemang, ödmjukhet och mycket vilja. Vem är han då?

Vem är Gael Joly?

Jag är en 34 år gammal fransman bosatt på Österlen sedan 2010. Jag jobbar deltid som personlig assistent samt driver ett litet företag som heter ”A Different Path sport events” där jag bland annat organiserar löptävlingar som :

Spring Trail Österlen (trail 10, 21, 47 km) ,

Winter Cross Run (cross-country lopp på en motocross bana)

och det nya Charity Run (välgörenhets lopp till förmån för Hjärtebarnsfonden)

Din bakgrund?

I grunden är jag alpin skidåkare och har jobbat flera år som ski och snowboard instruktör. Jag har även pluggat idrottsvetenskap inriktad på outdoor sports. Jag har alltid gillat friluftssport som skidåkning, MTB, klättring mm.

Nu med två små barn där den ena har flera olika funktionshinder fanns det ingen tid för annat än löpning. Jag började från noll hösten 2012 efter tillbringat sex månader på sjukhus med sonen. Jag köpte riktiga löparskor, sänkte min hastighet och ökade stegfrekvensen med hjälp av en metronom. Med pulsklockan kunde jag träna smart och utvecklades väldigt snabbt. Sedan blev det tävling efter tävling, PB efter PB. Ja, ni vet hur det känns de första åren…!

Hur tränar du?

I år har jag varit hemma med yngsta sonen som nu är 18 månader gammal och samtidigt försökt driva mitt företag och organisera löptävlingar. Jag har fått lugna ner mig med träningen och egna ambitioner. Mitt mål i år är att springa minst 100km per månad. Jag tränar mest trail och jag är precis tillbaka från hemtrakterna i Frankrike. Resan bjöd på väldigt fina löprundor i bergen. Men vet ni vad? Sonen börjar på förskola om två veckor! Jag ser framemot mycket träning i höst.

Vad säger du om 2016 så långt?

Det har varit ett fantastiskt löpår trots att det var mitt sämsta år när det gäller egna prestationer och antal sprungna kilometer! Det har varit fantastiskt för att jag har kunnat dela min passion med många personer. Jag har fått cirka 1400 människor att springa lopp i vinter och vår. Både Winter Cross Run (200 deltagare) och Spring Trail Österlen (1200 deltagare) var framgångsrika. Det har varit väldigt tufft eftersom jag gör det mesta själv och blev nästan utbränd på kuppen. Men jag har fått så mycket positiv feedback och deltagarna har varit helt lyriska! Jag har också börjat coacha min mamma samt ett ensamkommande barn från trakten. Min mamma har bröstcancer, hon är en gammal rökare och har aldrig tränat. Nu tränar hon mer än mig, har slutat röka och hon är kanske i sitt livs form. Vi har som mål att springa det mytiska Sierre-Zinal nästa år.

Resten av 2016, ambitioner, mål, tävlingar?

Jag har många nya projekt på gång bland annat det nya evenemanget, Charity Run som består av ett 5km terränglopp, ett ”off” traillopp och ett barn lopp. http://www.charitytrail.se. Planeringen inför Spring Trail 2017 har börjat. När årets lopp är avslutade är planen att öppna anmälan så snart jag får grönt ljus från Länsstyrelsen. Jag har också påbörjat ett väldigt kul projekt tillsammans med RBU Skåne (riksförbundet för rörelsehindrade barn). Jag vill tillgängliggöra  Spring Trail Österlen och generellt traktens vandringslederna genom att köpa två hjälpmedel som gör det möjligt för funktionshindrade att var med på stigen. Dessa hjälpmedel kallas för Joelette. En löpare fram, en löpare bak och brukaren sitter i mitten och kan uppleva loppet inifrån!

På den privata (löpar)planen är målet att kunna börja träna mer strukturerat. Jag vågar inte anmäla mig till något stort lopp eftersom äldste sonen ska operera ryggen och vi har ännu inte fått något datum. Vi vet bara att det blir tufft, stressigt och tidskrävande. Men jag hoppas springa någon halvmara och varför inte Kullamanen eller Tjörnarparen.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Jag var prenumerant från början och jag läser ofta blogginlägg och andra nyheter från Spring. Jag använder löparkalendern både som privat person och för att marknadsföra mina lopp. Jag ville vara med i klubben för att stötta Spring och inte bara använda de grattis funktionerna som Spring erbjuder. Spring är också det enda seriöst löparmagasin i Sverige. Som medlem hoppas jag också på något sätt kunna påverka att vi kan läsa ännu mer nörderier som till exempel djupare intervjuer, historier, dopning, debatter etc, etc.

Tack Gael och stort lycka till med alla dina projekt. Vi är imponerade över din passion. Vill du också stödja Spring, vara en del av denna klubb med människor som brinner för löpning. Gå med i Springklubben – http://spring.pren.nu/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här