Dags igen!

5
5201

Två miljoner svenskar springer regelbundet. Sexhundra tusen tävlar i löpning. Det är siffror som fotboll, hockey, och de andra svenska folksporterna bara kan drömma om. Ändå fortsätter Sveriges Olympiska att mobba maratonlöpningen.

2012 sprang Musse på 2.12,11. En kafferast under den internationella kvalgränsen till OS utan att bli uttagen.

2016 hände det igen. Den här gången gjorde vi ett upprop mot den i våra ögon inkompetenta OS kommittén, Ekvall hade sprungit maran på 2.12.07, sju sekunder över den gräns som SOK hade satt, fem minuter under den internationella gränsen. Ekvalls tid var den bästa i Sverige på 25 år men olympiska kommittén plockade inte ut honom till OS.

Nu var löpare i hela Sverige vansinniga på beslutet och det fruktansvärt dåliga omdöme SOK visade upp. Visst kan man förstå, en kommitté ska ha koll på över 300 grenar i över 30 olika sporter, man kan missa. Men, varför ska Sverige ha de tuffaste kvalgränserna i hela världen? Hur tänker man? Vill vi inte locka fler till idrotten, få fler att vilja satsa för att nå ambitiösa mål, och i sin tur inspirera andra att göra likadant?

Nu är det dags igen. svensk löpning blomstrar, rekorden avlöser varandra, ungdomar blir inspirerade och köerna till friidrotten är långa. Barn har fått förebilder. På kort tid har både David Nilsson och Mustafa Mohamed presterar maratontider på yppersta världsnivå, låga 2.10. Båda under det i många ögons omöjliga svenska rekordet som sattes av Kjell-Erik Ståhl för nästan 40 år sedan. På damsidan har vi just nu tre maratonlöpare med kapacitet att springa OS, Carolina Wikström, Charlotta Fougberg och Hanna Lindholm.

Vad gör SOK då?

Först satte man upp ett tilläggskriterie: den löpare som underskrider Sveriges hårda gränser måste också vara bland de åtta främsta i loppet.

Det gjorde det svårt eftersom det dräller av Kenyaner i världstoppen, men eftersom David, Musse och kompani fortsätter utvecklas fanns ändå chansen….

Då slår Olympiska Kommittén till med en kvalgräns som i OS-historien har underskridits EN ENDA GÅNG! Det var när Samuel Karmel vann guldet 2008 i Peking på 2.06,32.

I alla andra olympiska spel har vinnaren sprungit på en tid som den Svenska OS-kommittén tycker är för dålig för att skicka en deltagare!  Senast vann Eliud Kipchoge på 2.08,44. Vår kvalgräns nu är sub 2.08.

För damerna sätter man en rimligare gräns, 2.25. Den tiden har tre OS-vinnare underskridit, men även här är Sveriges Olympiska Kommitté ett internationellt unikum på ett sätt som får Sveriges Corona-strategi att kännas okontroversiell.

Hur fan är det möjligt? Skulle man omsätta detta till andra löpgrenar skulle det innebära 25 sekunder snabbare än den internationella gränsen på 5000 meter och 8 sekunder på 1500 meter. Nu pratar vi världsrekordfart.. men det är kanske det som ska vara gränsen i alla grenar? Har du inte kapacitet att sätta världsrekord, stanna hemma. Kul för svensk idrott, kul för alla som satsar och otroligt inspirerande för alla barn som idrottar.

Spring som ser sig som svenskt språkrör för långlöpning skäms över SOK och deras agerande. Vad tycker ni andra? Hur kan vi få dem att fatta? Det gick inte 2012 och inte heller 2016, kommer det gå nu? Eller ska våra förebilder flytta till grannländer för att få samma möjlighet att tävla som löpare från alla andra länder i världen?

Vad kan vi göra?

Ska vi skriva brev till Gunilla Lindberg & Co info@sok.se,

Eller till de aktivas kommitté, aktivaskommitte@sok.se

Carolina Kluft, carro@multimindlife.se

Eller till SOKs sponsorer:

Svenska Spel, Patrik.hofbauer@svenskaspel.se

Uniqlo, taku.morikawa@uniqlo.com

Med flera…

Ordet är fritt!

Till sist, varför inte prenumerera på Spring, ett tips till SOK, här lär man sig mycket om löpning. Nästa utgåva trycks just nu, adresserna ska vara inne på tisdag, vill du ha den i lådan – passa på, du får maratonrabatt, 329:- för ett helt år. http://spring.prenservice.se/KodLandning/Index/?Internetkod=436-4361010

Du kan även köpa klistermärken från löpargruppen i Rinkeby, mejla info@rinkebyrun.se, 24 klistermärken för 50:-, inkl porto.

 

5 KOMMENTARER

 1. SOK visar bara på sin bristande kompetens gällande sporten. Speciellt under dessa tider inte uppmuntra samt inspirera barn- och unga att utöva en av de sporter som gynnar hälsan som allra mest. Att förbise en växande idrott för att hoppas på att den snart är passé. Det är som att de inte vill se att ungdomar väljer löpning & friidrott

 2. SOK visar bara på sin bristande kompetens gällande sporten. Speciellt under dessa tider att inte uppmuntra samt inspirera barn- och unga att utöva en av de sporter som gynnar hälsan som allra mest. Att förbise en växande idrott för att hoppas på att den snart är passé. Det är som att de inte vill se att ungdomar väljer löpning & friidrott

 3. Men snälla vad trist.
  Att stötta, att ge förutsättning till utveckling kan vi tydligt se för vårt unga landslag i handboll.
  Handbollsförbundet släpper fram orutinerade ledare och spelare som blommar ut med uppgiften.
  Hur skall dessa rutinerade marathon löpare ens få ro och möjlighet att blomma ut på ett OS när vi bara stänger dörrar och ändrar förutsättningarna.
  Men makt kommer ett ansvar.
  Tänk stort, tänk growth mindset.
  Ge våra satsa de löpare en chans så skall ni se på nya tappa hakan resultat.

 4. Ett hån mot alla som just nu tagit sig till den starka nivån. Flera damer har visat jättefina resultat och även några herrar har fixat en nivå utöver de vanliga. SOK, torde tänka om, tänka rätt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här