Makalöst svenskt rekord av Andreas Almgren

  0
  4236

  Andreas Almgren, Turebergs FK, stod för en storstilad insats när han på lördagen sänkte sitt eget svenska inomhusrekord på 3 000 meter med nästan sju sekunder ned till 7.41,6.

  Andreas Almgren sänkte sitt eget svenska rekord på 3 000 meter med nästan sju sekunder. Foto: Deca Text&Bild

  Andreas Almgren startade i Vinthundsvintern i Sollentuna med vetskapen om att träningen gått bra under vintern och att formen nog skulle vara god.

  Kvalgränsen till inomhus-EM i polska Torun i början av mars är 8 minuter blankt. En tid som Andreas alltså underskred med mer än 18 sekunder. I snitt höll Andreas en fart på strax under 2.34 per kilometer.

  Nu är året nytt och det har inte varit speciellt många tävlingar. Men Andreas slår sig med 7.41.6 in sig som femma i världsstatistiken och fyra i Europa hittills i år.

  Innan Andreas lopp så var de sju snabbaste tiderna i världen i från fredagens gala i Karlsruhe. Jämför man med inomhussäsongen 2019/2020 som var en mer normal säsong, så hade 7.41.6 räckt till en 16:e plats i världen och en tredjeplats i Europa när den säsongen summerades. Det säger en hel del om Andreas makalösa prestation. 7.41.6 är också nytt nordiskt inomhusrekord och sex tiondelar snabbare än Dan Glans svenska utomhusrekord från 1979.

  Andreas Almgren siktar nu mot 3 000 meter på inomhus-EM i Torun i början av mars. Foto: Deca Text&ild

  Spelar det då någon roll att det var manuell tidtagning i Andreas lopp? Enligt initierade källor från Svenska Friidrottsförbundet så kan svenska rekord på distanser från 800 meter och uppåt räknas som svenska rekord även om tidtagningen varit manuell.

  Även i övrigt gick det snabbt för löparna på 3 000 meter i Sollentuna. Sammanlagt i A-B- och C-finalerna sattes det 27 personliga rekord. Det blev faktiskt ett nationsrekord till genom Mohammad Reza, Spårvägens FK, som slutade trea med 7.57,0. Mohammad bor sedan flera år tillbaka i Sverige, men har fortfarande medborgarskap för Iran. Tvåa i loppet kom Vidar Johansson, Sävedalens AIK, med 7.56.4.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här