Ett annorlunda mål i vinter?

0
80

Den 11 februari kan du springa halvmaraton eller maraton på isar i Stockholm. Det är Sollentuna Winter Marathons som för femte året i rad genomför loppen på isarna vid Edsviken och Norrviken precis norr om Stockholms innerstad. Det finns även ett kort lopp på 2,1 km för de yngsta. Och du kan vinna en startplats!

Spring har pratat med Nicholas Roman som är arrangör av loppet.

Ni vill ge deltagarna en upplevelse utöver det vanliga, var är det man får?

Den helt unika upplevelsen av att springa på vatten! Vi nordbor tänker kanske inte på det men hur exotiskt är det inte att kunna motionera på is. Springa där man bara några månader tidigare kunde simma. Utöver det bjuder vi alltid på en härlig stämning med DJ, mat och dryck och grymt bra med publikstöd runt Arena Edsvik med anor från 1630-talet.

Hur många deltagare brukar det vara?

Vi har alltid haft ett tak på 500 deltagare på Winter Halvmarathon som alltid säljer slut. Nu utökar vi till 1000 platser då det är två lopp och 200 i barnloppet som är till förmån för Barncancerfonden.

Vad händer om isen är för tunn på tävlingsdagen?

Det har, och kommer hända, att isen på hela eller delar av banan inte håller de krav som ställs av oss och kommunen på minst 12cm kärnis. Det fina är att runt Edsviken och Norrviken är det nästan exakt 21km vardera, så oavsett om det blir en, tio eller inga korsningar på isen blir det ett riktigt häftigt lopp på vintrig trail och stig. Med andra ord blir loppen av oavsett.

Finns det några tips hur man ska förbereda sig?

Att springa på is är lite speciellt. Förutom det självklara att det är halt och skor med spik eller broddar bör trimmas in, så är det ett relativt hårt underlag. Jag skulle absolut vänja kroppen vid det om man har möjlighet.

Vem är det som kommer, finns det någon typisk deltagare?

Upplevelsesökande traillöpare som vill ha något lite extra. Man kommer absolut inte springa sin snabbast maraton med oss, men garanterat en av de häftigaste.

Visst har ni även deltagare som tävlar med hundar, berätta?

Absolut. Som Canicrossare själv tycker jag det är självklart att man ska få ställa upp med sin hund och dela upplevelsen. Hundar är välkomna i halvmaran där man som människa kan ställa upp i klasserna Solo (herr/dam) eller Team (herr/dam/mixed). I Maraton gäller Solo och Team.

Vad kostar det och vad får man?

För att undvika pandemieffekten att 75% anmäler sig sista veckan och jag som arrangör har stora utmaningar med att få fram medaljer, mat, energi mm till alla har vi en stafflad prissättning där det är billigare ju tidigare man anmäler sig. Loppen kostar från 325kr/person. I anmälan ingår förutom att det självklara runt ett lopp som nummerlapp, tidtagning och medaljer även ett häftigt after run Chill vid Arena Edsvik där vi kommer bjuda på mat, dryck, DJ, värmande eldar, bastu och dusch och lite annat smått och gott. Allt för att maiximera upplevelsen!

Är du sugen? Magasin Spring lottar tillsammans med Sollentuna Winter Marathons ut en friplats till valfritt lopp. Motivera varför du ska springa och vi ser gärna att du skriver en tävlingsrapport om din upplevelse efteråt. Mejla bg.nilensjo@springfa.se innan den 20 december för att vara med om dragningen.

FOTO: Christer Schapiro

Läs mer på: www.edsvikenmarathon.se

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här