Formtoppad David Nilsson vann Å-loppet

0
170

Högbylöparen och landslagsmannen David Nilsson är i sitt livs form. I sitt tredje lopp på fyra dagar vann han Å-loppet i Eskilstuna efter att ha sprungit ifrån hemmafavoriten och flerfaldige SM-vinnaren Abraham Adhanom på den sista kilometern.

David Nilssons form är oslagbar just nu. På lördagen vann han sitt tredje lopp på fyra dagar. Foto: Mikael Grip

– När Abraham gjorde ett ryck strax efter nio kilometer, så bestämde jag mig för att hänga på och sedan komma med ett motryck när det lugnade ned sig. Det var vid cirka 9,4 kilometer jag tryckte på, sa David efter målgången på Nygatan i direkt närhet av Fristadstorget i centrala Eskilstuna.

Ganska snabbt efter starten utkristalliserade sig en kvartett som försvann från det övriga fältet och slog följe runt Eskilstunaån i den tryckande värmen. Med i täten var förutom David och Abraham, även Nasir Dawoud och Robel Fsiha.

– Det gick bra tills fem kilometer, sedan blev det jobbigt i värmen, sammanfattade Nasir med ett leende efter att ha slutat på fjärdeplats med tiden 33.09 på de 10 549 meterna som utgör en kvartsmara.

Robel Fsiha, Spårvägens FK, tog hand om tredjeplatsen med 32.39.

Kvartetten som kom att sprängas en bit längre fram i loppet. Men vid cirka tre kilometer höll David Nilsson, Abraham Adhanom, Nasir Dawoud och Robel Fsiha ihop. Foto: Mikael Grip

Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, har vunnit många SM-guld och har också flera segrar i Å-loppet, och visst var han sugen på en ny seger.

Men David Nilsson satte effektivt stopp för de planerna genom att vinna med tiden 31.26. Tolv sekunder före Abraham.

– Det känns som att jag är i mitt livs form just nu. Visst är jag sliten inför varje lopp, när jag har kört så här tätt. Men det går bra ändå, konstaterade David som i onsdags kväll krossade banrekordet i OMT Finspångs Stadslopp.

På torsdagen vann han 5 000 meter i en seriematch med sitt Högby och nu alltså en seger i Å-loppet som gav 10 000 kronor i prispengar.

Tre lopp på fyra dagar.

Fredrik Uhrbom i kamp med den betydligt yngre hemmalöparen Merhi Hagos. I mål skulle det skilja 42 sekunder till Uhrboms fördel. Uhrbom slutade femma med 33.52 och Hagos sexa med 34.34. Foto: Mikael Grip

– I Finspång var det verkligen max från start. Här var det ändå mer sansat från början och inte samma satsning. Med en jämnare fart så hade det inte varit omöjligt att springa under 31 minuter, sa David som passerade milen på 29.29.

Närmast väntar två 3 000-meterslopp för David i Danmark respektive Belgien. David Nilssons stora mål den här säsongen är förstås starten i maratonloppet i friidrotts-VM i London.

David Nilssons stora mål är maratonloppet vid VM i friidrott i London i augusti. Foto: Mikael Grip

Hassan Abdigadir var överlägset snabbaste herrjunior med 36.10 i Å-loppet, vilket räckte till en total niondeplats.

Å-loppet drog i år cirka 1 500 deltagare och var också en del av en ny vårfest.

Lön för mödan. David Nilsson med segerchecken på 10 000 kronor, flankerad av C-G Hjelm och Stefan Bengtsson, som håller i trådarna kring Å-loppet. Foto: Mikael Grip

– Vi är jättenöjda med det här nya konceptet. Å-loppet har i år samarbetat med Destination Eskilstuna och Eventbolaget för att skapa en vårfestival. Den började igår, fredag, och fortsätter ikväll med ett härligt artistuppbåd. Hela festivalen går i kärlekens tecken, sammanfattade Stefan Bengtsson, en av initiativtagarna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här