Gillar du höjdmeter?

6
579

Stifa är ett spännande nytt begrepp, ska man tro de som ligger bakom kommer detta vara lika naturligt som att prata om stifta som om kilometer. Stifa är ett nyckeltal, antal höjdmeter dividerat med antalet kilometer. Exempelvis har Lidingöloppet 17,5, Kullamannen 100 miles har 13,6 och Bjäre trail som Spring är delaktiga i har över 30. Läs mer på stifa.se

Bjäre trail då?

Spring är på plats, tar lite bilder, delar ut magasin, äter kanelbullar och njuter som vanligt av det fina vädret. Löparna njuter förhoppningsvis av ett av de tuffaste trailloppen vi har i Sverige.

Jag har imponerats mycket av Erik Wikström som tillsammans med Carl-Johan Sörman är de som har dominerat de åren jag varit på plats. 2019 bloggade Erik om loppet, ett litet urklipp:

530 höjdmeter per 17 km-varv är mycket. Tre gånger så kuperat som Ultravasan. Hallandsåsen är hård. Inte minst liftrännan från gamla slalombacken i Båstad efter vätskan vid 14 km. Underlaget var en blandning av stig, grusväg, obanat (en hel del faktiskt, men ofta i ganska öppen terräng), asfalt, hagar, åkrar, gräs etc. Första varvet gick jag inte i så många backar, men sista varvet blev det mycket gång. Den obanade delen var helt okej, generellt var banan lyckligtvis inte så stökig som t ex Kullamannen.

I första stora backen i Sinarsdalen på andra varvet, då vi totalt sprungit 20 km, släppte plötsligt Carl-Johan. Jag märkte det först inte då det var ett gäng 34 km-löpare där samtidigt. Jag vände mig om och frågade hur han kände sig och han sade att det var segt.

Det var också så jag upplevt det, att han nästan flåsat mer än mig. Kanske berodde det på att han nyligen varit sjuk. Så jag sprang på utan att öka takten och snabbt utökades ledningen. Jag tyckte jag sprang riktigt bra andra varvet. Jag tittade mycket på pulsklockan och bestämde mig för att försöka ligga under 160 i puls. Visst är det härligt att gå på känsla, men i ultralöpning tror jag starkt på att begränsa pulstopparna uppför genom att vara lite halvslav under klockan.
Andra varvet gick 3 min långsammare än första, vilket var helt okej med tanke på värmen och kuperingen. Jag skrev 27 grader på Instagram för att undvika överdrifter, men jag hörde någon som sade 29 grader. Starten gick kl 09.30 så man kan väl i a f säga att det var sjukt hett mitt på dagen.I slutet av andra varvet kom de första små krampkänningarna. Tredje varvet blev en tuff kamp.
Min far Ulf langade första två varven så jag slapp springa med vätskan. Arrangören hade kontroller med vatten efter 7,5 och 13,7 km samt äppelmust efter 16 km.

Jag fick kanske i mig totalt 1 liter per 17 km-varv första två varven, vilket så här i efterhand såklart var för lite. Ut på sista varvet plockade jag upp mitt vätskebälte och med hjälp av att fylla och byta flaskor etc lyckades jag nog få i mig 4 liter på sista varvet. Under loppet pillade jag även i mig två geler, två små barer och en halv kanelbulle.

Som synes, ett lopp som kräver en del – jag får förmånen att springa det på morgonen för att kolla att alla snitslar och markeringar sitter kvar sedan kvällen innan, jag springer då ett varv á 17 km och är totalt slut efteråt. Erik, han kör tre varv och när han passerar 34 km har han de åren jag varit på plats varit klart snabbare än alla som springer 2 varv bara. Tror faktiskt att det är få som springer ett varv som är snabbare än vad Erik är på ett av sina varv.

En annan som har imponerat stort på Hallandsåsen är Petra Klevmar som när hon var med 2020 blev tredje snabbast av alla. Jag trodde hon hade sprungit fel när hon kom in i mål, men har förstått att detta är en traillöperska av högsta klass.

I år har arrangören efter önskemål lagt till så man även kan springa 4 varv. Jag som gillar 3000 meter bana undrar, hur är det möjligt? Det blir 68 km och över 2100 höjdmeter, alltså 31 enligt Stifa.

TRS var besök ett år och skapade en film: https://www.youtube.com/watch?v=Gt4GsOKk6-8

I fjol var han som kallar sig världens långsammaste ultralöpare på besök, det blev en lång film på 30 minuter, en ultrakrasch. Han fick starta innan alla andra för att hinna komma i mål innan mörkret, men backarna knäckte honom…

https://www.youtube.com/watch?v=6y6g6FJIoWI

Anmäl dig här: https://www.bjarerun.se/

Två löpare som verkligen bemästrar höjdkurvorna på ett fantastisk sätt, Erik & Petra

6 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här