Halvvägs!

0
387

På gården Viadal utanför Förslöv bor Lotta Thörn, en ultrafantast som helt enkelt anlagt en löparrunda på sin gård. Rundan mäter 670 meter och är ca en meter bred och med stenmjölsunderlag. Lite knixig och några svaga lutningar, men en skön runda att köra intervaller på. Man kan också om vill och saknar något att göra välja att springa runt på den slingan under 6 dygn, alltså 144 timmar.  I måndags klockan 12:00 på dagen var det 35 personer som stod på startlinjen för att göra just detta, samma varv i 144 timmar!

Det är blott den tredje 6-dagars tävlingen som anordnas i Sverige, de två tidigare var 2008 och 2009. Det krävs både engagemang och lite galenskap för att stå som värd för en tävling som denna. Lotta har till sin hjälp en annan rutinerad ultraräv, Jan-Erik Ramström. De har tillsammans lagt ner många timmar för att förbereda denna tävling så att den ska fungerar klockrent. Det innebär sovplatser till de tävlande, i en stor loge med draperier mellan eller i egna tält alternativt husbilar. Man kan verkligen se att det händer något på gården, folk, bilar och tält överallt. Sedan ska deltagarna ha två mål lagad mat om dagen, plus fikor, tilltugg, energi, etc. Det är helt enkelt 6 dagar all inclusive som man betalar 6 000:- för, även banhyran ingår, haha…  Sedan är det tidtagning och liveresultat som snurrar hela tiden, det är livesändningar på facebook via duktiga Daniel Westergren som gör sändningar med jämna mellanrum. Jacob Zocherman är på plats och fotograferar, det ska bland annat bli en artikel i nästa Spring.

Ett stort arrangemang för de 35 utvalda som nu kommit halvvägs. Den stora profilen och innehavaren av det svenska rekordet Johnny Hällneby startade i måndags med ambtionen att slå världsrekordet som är på ca 104 mil. Hans första dygn var magiskt, hela 20 mil och det luktade verkligen världsrekord. Men, som Jan-Erik sa, det första 3-4 dygnen är bara en transportsträcka, det är sedan tävlingen börjar. Johnny fick magproblem och tvingades ta en lång paus, nu är han i gång igen och halvvägs var det ca 47 mil som avverkats. Ambitionen nu är att förbättra sitt egna svenskt rekord som lyder på 88 mil. Johnny är cirka 10 mil före tvåan i herrklassen, Emir Halalkic. Vi får se vad som händer nu när tävlingen startat på riktigt, men Johnny lär ju vinna… En som inte vinner men som imponerade stort på Spring när jag var på plats var 75-åriga Bertil Palmqvist. Han har redan passerat 22 mil och lär väl göra över 40 mil i veckan, och alla milen med ett stort leende.

Tittar vi på hela loppet så är det annars tjejerna som sätter färg på det. Kristian Palténs svenska rekord är på 72 mil, alltså 36 mil halvvägs om man har en plan som går ut på jämn fart. Teoretiskt är det fem tjejer som ligger på den nivån att de ska kunna slå rekordet, så spännande. Snabbast halvvägs är Sara Lindström som har sprungit 37,5 mil, ligger alltså tvåa av alla och med en trend klart över rekordet. Tvåan är 15 kilometer efter, dvs inget om man tänker att man sprungit i 72 timmar. Det är Pernilla Otto. Strax efter kommer maskinen 61-åriga Lisa Amundsson, strax efter henne Diana Kämpe, en tjej som efter första dygnet låg klart etta. Hennes strategi kanske är att springa lite snabbare och vila mer mellan blocken, för jag ser att hennes varv går väldigt fort då och då. Vad detta kommer innebära till helgen återstår och ser. Men, jag tror att hon fortsatt är med och slås om segern. Även femman, Leonora Johnsson, har 70 mil som nåbart som det ser ut nu.

Vad innebär det då att springa i 6 dagar? Reglerna är ganska enkla, spring så mycket eller lite du vill, man startar samtidigt och går i mål samtidigt. Där emellan får man välja vilken strategi man vill, springa, sova, gå, äta, vila.. Jag misstänker att alla har sin strategi och man tävlar egentligen bara mot sig själv och antalet kilometer. Det gör också att stämningen på plats blir väldigt trevlig och sympatisk.

Sara Lindström på väg mot svenska rekord? Foto: Magnus Eriksson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här