I helgen är det maraton på Nordpolen och Spring är på plats!

Aktuellt  

För snart ett år sedan fick han en present på sin 50-års dag, en leksaksisbjörn. Isbjörnen symboliserade gåvan…. Magnus första tanke var, ett maratonlopp på Grönland?

Magnus i sina tävlingskläder

Nej sa kollegorna, du ska till Nordpolen. Det är bara 300 som har gjort det. Och bara tre svenskar. Det är lite tokigt, men vi tror du skulle uppskatta det. Den 9 april 2019 är det som gäller.

– Oh, shit. Detta är ju hur fräckt som helst. Vem vill inte springa ett maraton på Nordpolen.”

Som sagt var snart ett år sedan, nu enbart dagar kvar…

Spring kommer presentera Magnus upplevelse i nästa utgåva av Spring, missa inte den. Men redan nu tar vi pulsen på honom.

Vem är Magnus egentligen?

Jag är en Göteborgare som är skåning sedan lite mer än 15 år. Jobbar som jurist, två barn och hustru. Engagerad som ledare inom friidrott och orientering. Höll på med orientering i ungdomen, men avslutade med skada vid 18 år. I samband med dotterns födelse för snart 12 år sedan fick jag en spark i ändan av hustrun som sa att det var dags att börja röra på sig.

När jag startade om så var jag mycket mån om att inte bli skadad – min historia med trasig knän gnagde i mitt bakhuvud. Idag är jag är nog mer triathlet än löpare och återigen på väg att bli orienterare. Men jag är samtidigt bättre löpare idag än när jag tränade bara löpning. Anledningen heter mer träning, men mycket varierad sådan och för det mesta med låg belastning, men jag är sällan toppform utan oftast belastad med mycket träning. Vilket jag trivs med. Då mår jag som bäst.

Vad du vet om loppet?

Det finns ett citat från segraren 2017: “At times I felt like my brain and eyes were freezing over,”. Det kommer att vara mellan 20-30 minusgrader, kanske mycket stark sol, förhoppningsvis ingen vind (jag tror det är säkerhetskrav), Jag tror det är en stor utmaning att vara rätt klädd, många verkar springa med i princip alpinjackor. Jag ser det mer som ett kallt Vasalopp. Man kommer att bli varm i kroppen så det handlar om ventilation, skydda huvud, fötter, fingrar och ansikte. Jag kommer dessutom att start med andningsmask.

Vi träffas på Svalbard ett par dagar innan. Sedan reser vi med ett ryskt transportplan till Barneo, som en forskningsbas som etableras varje år i ett par veckor i april. Det är bara då som isen håller för transportplan. Sedan går starten, vi springer en varvbana om ca 4 km, med möjlighet att gå in i tält varje varv och byta kläder. En tredjedel av banan går på bra och hård is, resten typ hård skare, men kan även vara partier med snö.

Hur förbereder man sig för detta?

Min bas är min triathlonträning – 8 till 10 pass varierad träning i veckan. Under mars har jag gått över mot mer traditionell marauppladdning, men kört mer på ojämnt underlag än asfalt. Sedan är det lite mer fokus på utrustning, skor etc. Körde ett par snölopp uppe i sälen för ett par veckor sedan. Har även sprungit lite i sand. Igår körde jag ett av mina nyckelpass – ett 14 km on/off pass med varannan km 10% snabbare än tänkt maratid och varannan 5% under.

Hur ser processen ut sista veckan?

Sedvanlig marauppladdning, trappar ned träningen ca 1 vecka innan, kör några nyckelpass i racefart på ojämnt underlag (mer pulsbelastning än fart). Vi flyger till Svalbard den 6 april, race briefing dagen innan, sedan vänta på rätt väder innan vi flyger upp till Nordpolen i två omgångar – första gänget får vänta ca 8 timmar på start och när andra gänget kommer drar tävlingen igång.

Spännande! Vi ser fram mot en rapport i nya Spring, är du inte prenumerant så hinner du, https://spring.prenservice.se/

 Dela på Facebook