Inför SM på söndag

0
216

Det väntar en fantastisk SM tävling i Ystad på söndag, 10 års jubileum med SM milen har dragit det näst största fältet någonsin. 326 anmälda är bara 7 från det största, statistiken bygger dock på antal resultat och det lär bli en del DNS men kanske också efteranmälningar. Efter en vecka med sommarvärme visar prognoserna att det slår om på söndag, blir runt 10 grader, molnigt, eventuellt något litet stänk och lite vind. Banan ligger skyddad inne i skogen så på pappret ett helt optimalt väder för snabba tider. Banan är dessutom snabb, man springer i princip helt skyddat, tre varv på en platt bana.

På den manliga seniorsidan har vi en rad intressanta löpare, vi hoppas att någon vill ta kommandot och dra upp farten. Varför inte Samuel Russom som är en offensiv löpare och som verkligen har chansen att sätta ett nytt personligt rekord. Hans nuvarande rekord är på 28.38 från Anderstorp 2020. Jonas Glans är anmäld, han som har sprungit under 28 minuter och innehar det svenska rekordet. Jonas har dock varit skadad efter senaste svenska rekordet på 27.57, men står han på startlinjen så är det tveksamt om någon kan springa ifrån honom sista kilometrarna. Klungan som drar iväg borde vara dessa två, sedan Suldan Hassan, Vidar Johansson, Archie Casteel, Linus Rosdahl och Kalle Berglund. Det finns en stor stark andraklunga också så det kommer verkligen bli kul att se. Jag är nyfiken på vad unga Karl Ottfalk kan göra och sedan Otto Kingstedt som visat upp en fin form.

Damernas lopp har en tjej som aldrig förlorar mot en svenska, Meraf Bahta får ses som storfavorit. Deras lopp startar 3 minuter innan grabbarna och kanske kan det göra att de får bra harar andra halvan av loppet och om det flyter på bra kanske ett svenskt rekord. Rekordet lyder på 31.22 och det är Meraf som har det. Ingen av de andra tjejerna är i närheten men det finns många bra med som Sara Christiansson, Carolina Wikström, Sanna Mustonen och Linn Söderholm.

Kommer de få ännu mer guld eller finns det utmanare? Bild Deca text&bild

I klassen M35 har vi några grabbar som kanske kan hänga på de yngre men framför allt kan det bli en kul fight om pallplatserna i klassen mellan Smångs, Grahl och Walleräng. I Damernas K35 tror jag att det kommer stå mellan Sara Trané och Anna Jonsson.

I M40 har vi en otroligt rolig comeback, Johan Larsson från MAI. Johan har varit borta några år, blivit pappa men är tydligen tillbaka. Johan kan man aldrig räkna bort på ett landsvägslopp. Han och Fred Grönvall får ses som favoriter i klassen. Kanske är Adhanoms svenska rekord på 29.09 en målbild?

I K40 kan det bli tight mellan Louise Wiker, Lena Eliasson-Lööf och Madeleine Larsson, det finns några till som kan blanda sig i pallfighten nu när inte Hanna Lindholm är på plats.

Tittar vi på M45 så har vi två giganter på plats, varav den ena säkert kommer hänga på seniortäten ganska länge. Adhanom Abraha har det svenska rekordet i klassen med 29.59 och han blir en kul utmaning för superveteranen Fredrik Uhrbom. Damernas K45 segrare bör bli Annika Faager eller Jenny Johannesson men det kan bli riktigt kul fight om bronsplatsen där Florentina visat god form i vår.

I M50 kommer klassens dominant Göran Jonsson ner från Umeå, hans svenska rekord lyder på 32.25 viket jag inte tror han gör bara några veckor efter snön lämnat Umeå. Men inte ens snabbe Henrik Nord från hemmaklubben lär ge sig på att utmana Göran, eller? Damernas K50 har bara sex startande och fixar man sub 45 minuter där är man troligtvis på pallen.

I M55 ser jag Ryssbergets Henrik Höglind som favorit men de som jagar är inte långt efter, Nyköping Jan Johansson, Grip, Höglind, Astrén och Michaëlsson – sub 38:30 kan räcka för pallplats. I damernas K55 är det en överlägsen segrare i Åsa Nylander och lika överlägsen tvåa i Katarina Hansson – det är bara de två som ställer upp.

I klassen M60 är Jörgen Lindvall storfavorit, sedan är det ett antal som slås om övriga pallplatser, Anders Hansson, Anders Olsson, kanske Roger Reinhold även om det förmodligen är i längsta laget för denna snabba medeldistansare. I damernas K60 är det tre anmälda och tydlig favorit är Kvilles Christina Johansson.

I M65 är tyvärr stjärnan Tore Axelsson skadad och kommer inte till start, jag hade sett fram mot en fight mellan honom och Leif Larson. Nu får Leif ställa in sig på att göra jobbet själv, kanske mot svenska rekordet på 38.03? Götas Catarina Petersson ser jag som favorit i K65, kanske inte så lång borta från det svenska rekordet på 44.53? Känn ingen press :)

I M70 är Tommy Arnesson i fin form och bör vinna på sub 45 minuter, inte illa. Men i klassen M75 har vi Bo Persson som jag tror kan hota Anders Hanssons svenska rekord på 42.40 och sedan i M80 har vi förra årets veteran, Åke Jonson. I K70 som är den äldsta kvinnliga klassen på plats är Britt Hellmark favorit som jag ser det.

Det finns även K22 och M22 på plats, inga stora startfält med 4 tjejer och 13 killar, men det ska bli kul att se hur de agerar i dessa startfält.

Mycket namn, mycket spekulationer, kommer de stämma eller kommer det bli överraskningar? På söndag vet vi. Kanske har jag missat någon helt, ge mig gärna en vink… Startlistan hittar ni här: https://taklto.com/YstadSM10km/memberlist.php

Sedan, 57 anmälda från IS Göta, det är kaxigt. SM är till för alla föreningslöpare och det blir roligare med stora startfält. Det tar vi med oss mot VSM i Göteborg i sommar och framför allt VVM på hemmaplan nästa år. Ni kommer kunna läsa om en klubb som gjort en fantastisk satsning på vuxenlöpning i nästa utgåva av magasin Spring, Mölndals AIK.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här