Intervju med Kristofer Låås inför adidas Stockholm Marathon.

0
129

En av de snabbare löparna på lördag är Kristofer Låås som nyligen visat sig stark i värmen vilket är något som verkligen kan komma till nytta. Vi stämde av formen och fick även lite matnyttiga tips inför start.

Kristofer på Göteborgsvarvet. Foto: Marathon-photos

Hej Kristofer!

Snart dags för adidas Stockholm Marathon och du blev nyligen 10:a med tiden 1:07:20 på Göteborgsvarvet, är formen på uppåtgående?

Ja det skulle jag säga. Jag var på semester i februari där jag i princip inte tränade på fyra veckor så efter hemkomst blev Premiärmilen ett sätt att chocka kroppen och ett bra test för att se hur mycket jag tappat i form.

Sedan blev Berlin halvmaraton tuff också när jag försökte få till kvaltiden till EM men var långt ifrån ett bra resultat. Nu under våren har träningen gått väldigt bra så det har känts bättre och bättre vilket också har gett bra resultat på tävlingar.

Det ser ju ut bli varmt även i helgens lopp likt i Göteborg, har du tagit några lärdomar och tips att dela med dig av?

Ja, jag tror det blir värre här än i Göteborg då det verkar bli fuktigare och mer tryckande värme. Under Varvet hjälpte min familj mig med langning. Min mamma stod vid start med en isflaska precis innan start och vid 5, 10 och 15 km var min bror och far (uppdelade) med flaskor med is som jag hällde över mig och i kepsen vilket svalkade bra och fick ner pulsen. 

I övrigt började jag redan på onsdagen dricka Resorb vilket jag även kommer göra nu.

Jag fick hjälp Sofia Sundberg idrottsnutritionisten innan och hon har nyligen publicerat lite tips på Marathon.se (se länk nedan).

Så här klarar du maran i värmen | Marathon.se

Hur ser sista dagarna ut rent träningsmässigt?

Jag har redan dragit ner volymen en del och ännu mera denna vecka.

Blir lugn distans mån-tis och sedan lite snabbare onsdag med 15-20 min i runt marafart med lite snabbare skor för rätt känsla.

Sen väldigt lätt löpning eller promenad torsdag och på fredag lite kortare med några fartökningar.

Tipset till andra är väl att inte sluta träna helt inför lördag men absolut inte träna för hårt då är det bara risk att bli sliten inför loppet.

 Vad tror du om om loppet då?

Jag tror aldrig det har varit så starkt startfält i SM-klassen som nu med Tsegay, Russom, Ebba, David, Linus, Archie, Emil och Jesper Lundberg för att nämna några. 

Vinst på SM kanske blir tufft men jag går för medalj. Förhoppningen är att hålla ihop hela vägen och plocka placeringar i slutet och att några av de snabbaste i SM-klassen gått med tätklungan och väggat.

Till sist, om du skulle tippa damvinnaren?

Carolina Wikström i SM-klassen men tror även och hoppas hon kan vinna hela tävlingen faktiskt. I övrigt är ju Hanna Lindholm alltid en stark löpare som kan utmana.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här