Intervju med Victor Urquhart Smångs, nu även coach.

0
298
Foto: Sebastian Brunnsjö

Tjena Victor!

Några dagar kvar av 2022 och du gick nyligen ut med att du ska börja coacha löpare förutom satsa vidare själv.     Hur kommer det sig att du börjar med det?

Jag har coachat ett gäng löpare under hösten och det har gett mig blodad tand. Jag tycker det känns ännu mer meningsfullt att nörda ner mig i detaljer nu när jag kan dela med mig av kunskapen och inte bara applicera den på mig själv. Att coacha och hjälpa andra löpare motiverar mig på alla tänkbara sätt. 

Vad är tanken, blir detta en sidoverksamhet till ditt ”vanliga” jobb eller är det 100% som är målet?

Jag kommer att köra detta 100%. Jag avslutar min tjänst som fastighetskonsult i februari. 

Du blir ju inte direkt ensam om att erbjuda hjälp med träning, varför skulle man lägga pengar på dig?

Jag tror mig ha en egenskap att vända på alla stenar mer än en gång i jakten after bra resultat. Detta kommer jag även göra som coach. Jag är väldigt analytiskt lagd och tror det kommer gynna de löpare som väljer mig som coach. 

Din egen träning bygger ju mycket på dubbeltröskel med stor kontroll, är det din övertygelse att alla blir bättre av det, även nya adepter?

Jag tror den typen av träning skulle gynna de allra flesta. Sen är det väldigt svårt att få in ett sånt upplägg för merparten av alla som springer. Då passar förmodligen ett annat system bättre eftersom just dubbeltrösklar kräver en hög veckomängd av löpta kilometer. Jag ser ingen mening med att lägga in en dubbeltröskel om en adept inte kommit upp i runt 120 km i veckan. 

Drömkunden för dig, elitlöpare eller motionär?

Drömkunden är en person som är motiverad att utvecklas som löpare. Nivå spelar ingen roll. Jag hade en grekiskt adept, i höstas,  som ville klara av att fullfölja Aten Marathon. Han var en drömkund på alla sätt och vis. När han kom i mål fällde jag nästan en tår. 

Vad bygger coachningen på, egen erfarenhet eller har du utbildning också?

Egen erfarenhet och även utbildning. Jag har kört utbildning hos Tränarakademin under hösten och kommer fortsätta med kurser hos dem även efter nyår. 

Om vi fokuserar lite på din egen löpning, Valencia 10 km om några veckor. Hur ser det ut med träning och målsättning inför det?

Träningen inför Valencia har gått bra. Jag är i väldigt bra form. Jag mäter lägre i laktat, på mina nyckelpass, än jag tidigare gjort. Huvudmålet är en tid under 29:30. Det får till och med gå lite snabbare än så. 

Vi ser framemot en toppentid i Valencia och önskar dig lycka till med coachningen!

Tack så jättemycket! Det är alltid kul att få vara med hos er i Spring. 

Om ni vill ha mer info om Victors coachning är det enklast att följa honom på sociala medier framöver.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här