Komplementträningens tid är nu

0
9

Tävlingssäsongen börjar lida mot sitt slut för de flesta, samtidigt som mörkret och kylan tilltar. Perfekt tid att krypa in i värmen på gymet och fokusera lite extra på uppbyggnad och alternativträning. Jag tillhör skaran som verkligen hatar att träna inomhus under sommarhalvåret, men mer än gärna grottar in mig desto mer på styrka och rörlighet under vintern. När termometern visar minusgrader och novemberblåsten tilltar är det faktiskt ganska mysigt att kombinera löppass med en timme på gymet som omväxling. Ofta springer jag då en runda på några kilometer innan jag sticker in på gymet och kör lite övningar där, för att sedan varva ner med några kilometers lugn jogg på hemvägen. Det är ett perfekt vinterpass i min värld.

gym3

Vilken komplementträning man som löpare behöver är högst individuellt. Med åren brukar de flesta lära känna sina svagheter och vad man behöver lägga lite extra tid och engagemang på. I mitt fall behöver jag kontinuerligt jobba med att stärka upp baksida lår och säte för att orka med all löpning. Bål, rygg och axlar får också lite extra kärlek för att jag ska undvika skador över tid. Jag brukar kombinera fria vikter och egna övningar i gymet med body pump-pass för att få in den här typen av styrketräning i mitt schema. Body pump är ett favoritpass som jag kört i snart 20 års tid och som jag tycker är ett roligt och bra komplement till löpningen. Alltid kul att träna i grupp ibland och få lite extra pepp av omgivningen. Dessutom får man med lite benövningar och armar på köpet, något jag inte direkt älskar att träna på egen hand. Utöver styrkan borde jag köra mycket mer rörlighetsövningar, men det är mitt ständiga dåliga samvete då det alltid är det första jag prioriterar bort. Får till ett yoga-pass då och då, men alldeles för sällan. Det blir min utmaning i vinter, att prioritera mer tid för yoga. Känner ju tydligt att både kropp och knopp svarar bra på lite lugnare och mer inåtvänd träning, men det är lättare sagt än gjort för mig. Jag har lovat mig själv att försöka lite mer här nu framöver.

Oavsett vilken komplementträning just du som löpare behöver och gillar, passa på att stärka upp och variera nu när vinter och uppbyggnad står för dörren. Inte bara för att undvika skador och bli en bättre löpare på sikt, utan också för att hitta lite ny träningsglädje i variationen och för att gå extra stark och motiverad in i nästa tävlingssäsong. Full fart kompisar, kör hårt!

gym1

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här