Kustmaran och Kristianopel Runt för 26:e året i rad

0
36

För 26 år sedan en tidig julimorgon 1994 startade 56 löpare den första Kustmaran. Året efter var det en fördubbling med 104 startande, ett rekord som borde slås i år, eller hur?

Det är ju flera lopp den 13 juli, Team Blekinge som är arrangör kan erbjuda både maran, halvmaran, 10 och 5 km och sedan två olika barnlopp, med andra ord en härlig löpardag  i Blekinge. Start och mål sker i Kristianopel och samtliga lopp är vändbanor som går på flacka vägar.

Första maran för 26 år sedan fick en historisk segrare i form av Mats Teneryd Eksjö Södra 2.44.05, 2:a Stefan Ulmeståhl Team Blekinge 2.47.23 och 3:a Rune Bergström Team Blekinge 2.55.38 Enda dam i loppet var Ann-Marie Andersson Ik Akele 4.23.16.

Banrekorden på banan innehar Juris Treimanis, Högby IF 2,35,37 (1996)och Petra Skiöld, Ryssbergets IK 2,55,42  (2013)

Vi pratar med Thomas hos arrangörsklubben, berätta lite om banan och historiken.

– Kristianopel runt startades 1981 av Kristianopels goif och var på den tiden ett inslag i den årliga hamnfesten. Loppet var då ca 12km och hade lite annan sträckning än som nu är fallet. När man sprang ut från Kristianopel tog man vänster vi Avaskärs kyrka, sen mot Möllehall, en bit på E22:an, sedan in vid skylten mot Milasten, passerade Signemåla och Masten och sedan som idag genom Kristianopel, men vid kyrkan svängde man vänster mot hamnplan. Mitt framför där Sött & Salt ligger idag var start o mål. På den tiden fanns där endast några sjöbodar.Något eller några år sen Team Blekinge tog över arrangemanget körde vi samma bana, men när Kustmaran såg dagens ljus så flyttades start och mål till nuvarande plats efter kyrkan i början av campingen. Tävlingens ledare är sedan många år Kristianopelbon Leif August Johansson som tillsammans med bröderna Sturesson och deras familjer sköter det mesta av tävlingen på ett utmärkt sätt.

Vad erbjuder ni i övrigt?

Efter loppet har vi ett uppskattat afterrun middag på café sött & salt i hamnen, en underbar grillbuffé till ett lågt pris.

Är ni sugna så finns det mer information om loppen på kustmaran.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här