Många intressanta svenskar i Valencia Marathon

0
283

Om två veckor har cirka 30 000 löpare sprungit i mål på Valencia Marathon, kanske på den häftigaste målrakan av alla. 325 av de som är anmälda är från Sverige och det gör Valencia till ett av de mest populära maratonloppet utomlands. I Valencia är vi den tionde största nationen, kul. Inte konstigt att det är populärt, det är ett fantastiskt arrangemang med fin och snabb bana och alla åren jag har varit här har det dessutom varit suveräna väderförhållande.

I magasin Spring #4 tog vi pulsen på en rad löpare som skulle ner, de presenterar jag längre ner i artikeln. Loppets startlista är inte offentlig men efter lite tjat fick jag idag namnen på de förväntade svenska topplöparna, det var onekligen många intressanta namn, eller vad sägs om: Mustafa Mohammed, David Nilsson, Linus Rosdahl, Kristofer Låås, Olle Walleräng, Olle Ahlberg, Carolina Wikström, Hanna Lindholm, Sanna Mustonen, Annelie Johansson och Fanny Schulstad – inte illa, eller hur?

Första gången jag åkte ner var 2014, kom ner dagen innan utan att egentligen ha förberett mig, sprang på 2.50.32 och kom in på plats 255. 2018 satsade jag och bodde här nere tre veckor innan, gick i vägen efter 38 km men kom in på 2.49,06 – då på plats 707. Det säger en del om intresset för Valencia, bättre tid med 500 placeringar sämre. I år är jag här igen och tränar och det är som att komma till en ny stad, man möter löpare överallt. De första åren kunde man springa 2 timmar utan träffa en löpare, nu träffar man tusentals. Snacka om häftigt och bra för både samhället och människorna.

Lite fakta om maran, Valencia Marathon har genomförts årligen sedan 1981.Banrekordet är från 2022 och lyder på 2.03.00, samma år blev det även den snabbaste kvinnliga tiden med 2.17.16. År 1995 var det en svensk högst upp på pallen, Lars Andervagn som segrade med 2.19.20. Sista året innan pandemin, 2019, var det 21 225 löpare som fullföljde loppet. Nu är det alltså 30 000 anmälda och slutsålt sedan länge.

I artikeln i magasinet tog jag pulsen på Hälle IF, IS Göta och Örebro AIK som var tre klubbar som satsade lite extra på Valencia i år. Här träffar ni några av de som ska ner.

liten bild så alla texter kommer undertill.

Namn: Sebastian Ljungdahl, Hälle IF.

Ålder: 34 år.

PB på maran: Aldrig sprungit.

Ambition i Valencia: Sub 2.20.

Hur lägger du upp träningen? Lite oklart, först ska jag läka, men sedan kommer jag att träna med vår grupp där det säkerligen blir maratonspecifika pass. Samtidigt kommer jag att fortsätta med specifika pass för att bli bra på bergslöpning, som jag satsar på.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Inte alls viktigt, men någon gång ska man ju springa ett klassiskt maraton.

Namn: Ashkan Fivrin, Hälle IF.

Ålder: 44 år.

PB på maran: 2.37.

Ambition i Valencia: 2.36.

Hur lägger du upp träningen? Klassiskt upplägg med relativt hög volym, två fartpass/tröskel samt ett långpass i veckan.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Viktigast var Boston Marathon i våras, detta kommer strax därefter. Skönt med en bana utan kupering.

Namn: Johannes Bogren, Hälle IF.

Ålder: 42 år.

PB på maran: 2.34.56.

Ambition i Valencia: Sub 2.30.

Hur lägger du upp träningen? Mycket trösklar men också snabba intervaller för att få ett bättre steg. Det kommer att bli en specifik period med långpass med inslag av trösklar. Intervallerna kör jag med kärngänget, övriga pass själv.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Jag gick för samma mål i Rotterdam, det är andra chansen, så viktigt.

Namn: Pontus Albertsson, Hälle IF.

Ålder: 31 år.

PB på maran: 2.40.16.

Ambition i Valencia: Sub 2.32.

Hur lägger du upp träningen? Jag följer i mångt och mycket ”easy intervals-metoden” som för mig innebär fartinslag i varje pass men bara hårt en gång i veckan. Relativt lugna långpass typ varannan vecka, men med mycket fartökningar inkluderat är tanken.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Tredje viktigast efter 5 000 meter i våras och stundande halvmara i Köpenhamn, eftersom maran är min sämsta distans. Dock är den nog mest lockande för att det är så pass annorlunda och man har ingen aning om hur det ska gå.

Namn: Annelie Johansson, Hälle IF.

Ålder: 43 år.

PB på maran: 2.38.57 (Valencia 2015).

Ambition 2022: Sub 2.45.

Hur lägger du upp träningen? Träningen blir mer och mer maratoninriktad redan nu i början av hösten, vilket innebär långa intervaller kring maratonfart i separata pass eller som del i långpass.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Maran i Valencia blir det viktigaste loppet jag satsar på under hösten.

Namn: Arvid Örn, Hälle IF.

Ålder: 28 år.

PB på maran: Debut.

Ambition 2022: Sub 2.20.

Hur lägger du upp träningen? Klassisk grundträning men med några extra långa och hårda långpass inbakade.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Inte jätteviktigt, debuten är mest för att se och lära samt bibehålla träningsmotivationen under grundträningsperioden.

Namn: Fredrik Stoltz, IS Göta.

Ålder: 40 år.

PB på maran: 2.59.53.

Ambition 2022: Sub 2.55.

Hur lägger du upp träningen? Fortsätta med att träna volym och varva med några härliga tröskelpass i marafart. Även köra vidare med ett styrkepass i veckan samt att ta hand om mina fötter. Lyssna på kroppen och hålla mig skadefri.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Det är på detta lopp jag har tänkt slå till med ett PB. Det har annars varit ett ”upplevelseår” för min del med bland annat swimrun och fjällmara. I Valencia är tanken att det ska gå fort.

Namn: Anna Bjurman, IS Göta.

Ålder: 34 år.

PB på maran: 2.55.38.

Ambition 2022: Sub 2.45, men också att skapa erfarenhet av distansen, som på sikt ska vara min huvuddistans.

Hur lägger du upp träningen? Det kommer att bli mycket fokus på maratonträning där långa, tuffa pass kommer att genomföras blandat med några halvmaratonlopp på vägen. Jag älskar att nöta på i tröskeltempo och strax därunder så det kommer att bli en väldigt rolig höst för min del.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Jag har haft några fokuslopp under året och Valencia är ett av dessa. Det är svårt att jämföra mellan olika distanser eftersom jag vill springa snabbt, utifrån min kapacitet på olika lopp och distanser. Valencia är dock ett av mina absolut viktigaste lopp under året.

Namn: Mikael Svensson, IS Göta.

Ålder: 36 år.

PB på maran: 3.02.

Ambition 2022: Sub 3 timmar, helst 2.57.

Hur lägger du upp träningen? Fokus är först och främst att hålla mig skadefri och frisk. Jag har varit i bra slag tidigare men skadat mig så kommer att vara mer lyhörd inför kroppen och inte fuska med återhämtning och kompletterande styrketräning. I övrigt är planen att successivt bygga upp uthålligheten i marafart, få in distans och ha en bra kontinuitet på kvalitetspassen. Men framför allt inte glömma bort att ha kul och samtidigt leva mitt ”andra” liv.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Löprelaterat är det utan tvekan det viktigaste 2022.

Namn: Erica Lech, Örebro AIK.

Ålder: 45 år.

PB på maran: 2.46.08. (Stockholm 2022).

Ambition 2022: Mitt mål är att få till ett riktigt bra lopp på en platt mara och sätta ett nytt fint PB.

Hur lägger du upp träningen? Jag har tagit hjälp av Erik Anfält med träningsupplägget inför Valencia Marathon och stort fokus kommer att ligga på mängd. Många veckor framöver kommer att vara enahanda många mil, med några få specifika kvalitetspass. Det finns även insprängda delmål i form av lopp som halvmara och Lidingöloppet och därför kommer flera av mängdpassen de närmaste veckorna att utföras i mer kuperad terräng.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Det är mitt huvudmål för höstens träningsupplägg och är högst prioriterat av alla lopp.

Namn: Jesper Damström, Örebro AIK.

Ålder: 52 år.

PB på maran: 2.54.55 (Berlin 2017).

Ambition 2022: Sub 3 timmar.

Hur lägger du upp träningen? Samla volym nu, 10 veckor innan tävling specifikt maraupplägg. Använder ofta träningsprogram utformat av Anders Szalkai.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Eftersom det blev DNF i Stockholm så är det här en viktig mara för mig. Nu är jag ingen elitlöpare, men jag vill få till en bra mara för att öka självförtroendet. Men också att få träna och resa med klubbkompisar väger in tungt, vi har gjort några resor ihop och det är roliga minnen för livet.

Namn: David Hedlund, Örebro AIK.

Ålder: 42 år.

PB på maran: 3.17.43 (Valencia 2018).

Ambition 2022: Sub 3.15 och nytt PB. Och att komma in som topp 10 i plus 100-kilosklassen, haha.

Hur lägger du upp träningen? Fram till 1 september är planen att vänja kroppen med en ökad mängd i min träning och målsättningen är att ligga på 10 mil/vecka. Från och med 1 september överlåter jag träningsupplägget till min coach eftersom min erfarenhet är begränsad. Samma upplägg som inför Valencia 2018 och eftersom det gick över förväntan finns det ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till övrigt under 2022? Årets viktigaste lopp och sannolikt årets enda lopp. Som hobbylöpare är det för mig lika viktigt med träningen och resan fram till Valencia som själva loppet, men naturligtvis vill jag prestera när jag står på startlinjen.

Namn: Andreas Ingberg, Örebro AIK.

Ålder: 40 år.

PB på maran: 2.31.30.

Ambition i Valencia: Sub 2.30.

Hur lägger du upp träningen? Mycket mängd och sedan tröskelpass. Det blir oftast 12 till 13 mil i veckan, lite mer tunga veckor innan maraton. Sedan har jag som i år 6 maratonstarter, vilket i sig är bra träning. Jag kommer nog att prova lite nya grepp mot Valencia.

Hur viktigt är detta lopp i förhållande till annat under 2022? Det är största målet, efter 2.31 i Hamburg i våras är det dags att komma ner under 2.30.

I spring #1 2023 kommer det en artikel från loppet signerat Carin Brink, missa inte det. Bli prenumerant redan nu: https://preno.se/spring/paper.php?id=182

Kaxig start

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här