Motion och glädje i OMT Finspångs Stadslopp

0
101

OMT Finspångs Stadslopp avgörs den 24 maj. Vi har tagit ett snack med Eric Rosander, tävlingsledare från arrangörsklubben Finspångs SOK.

OMT Finspångs Stadslopp bjuder på en härligt varierande bansträckning som också innebär att deltagarna ska passera över tre små broar i den natursköna Slottsparken. Arkivbild: Loftenius&Holgersson

Hur ser läget ut inför loppet?

– Det ser bra ut. Det mesta är på banan. Hela Finspång verkar gilla eventet och ställer upp på alla möjliga sätt. Det finns en stolthet att ställa upp och vara med när något roligt arrangeras i Finspång.

Sju kilometer är en ganska ovanlig distans för att vara ett stadslopp?

– Ha, ha. Ja, så är det. Från början kunde det ha blivit en helt annan distans. Vi gjorde som arrangören till Trosa Stadslopp. Fokus låg på att få till en riktigt bra bansträckning. Sedan råkade den bli sju kilometer, vilket också är roligt. De flesta är vana vid fem eller tio kilometer. Nu måste man tänka till lite för att disponera krafterna på bästa sätt.

Snart är det dags för start i Bruksparken i Finspång. Arkivbild: Loftenius&Holgersson

Vad utmärker OMT Finspångs Stadslopp?

– Motion och glädje. Visst kommer det en del elitlöpare som kämpar om ära och prispengar. Men det viktigaste är feststämningen och att det ska vara roligt att gå, jogga eller springa de sju kilometerna. Bansträckningen är riktigt fin och omväxlande. Det händer mycket i start-och målområdet i Bruksparken och det händer en hel del utmed banan. Bland annat satsar företaget Siemens på en egen energistation cirka en kilometer från mål. Det kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden kommer att blåsa upp en jätteportal cirka 400 meter från mål. Det kommer att finnas mycket pepp utmed hela banan. Hugo restaurang är med i start-och målområdet och gör det hela till en riktig fest med god mat och dryck. Populära partybandet På G spelar och det kommer garanterat bli ett bra tryck. Vi vill vara inkluderande och få med alla, bland annat får alla asylsökande och ensamkommande barn/ungdomar delta helt gratis. Vi håller just nu på att samla in löparskor till de som inte har. Alla skolelever i grundskolan i kommunen får också delta helt gratis. Vi auktionerar också ut en tavla som den kända konstnären Marie Åkerlund donerat. Det företag eller den privatperson som lägger högsta budet vinner tavlan. Hela summan går till Brödrakampen och deras insamling till förmån för Barncancerfonden. Just nu är högsta bud 12 000 kronor. Vi har också två däckpris, där en dam och en herre som tar med sig däcken till mål får fyra nya däck med montering.

Hemmahoppet Johan Fagerberg kommer att ge allt för att placeras sig så högt upp som möjligt i resultatlistan. Arkivbild: Loftenius&Holgersson

Vad är det för underlag?

– Det är omväxlande. Vid start-och mål är det gräs. På cykelvägar och utmed vanliga vägar är det asfalt. När vi springer i parkerna och utmed sjön på stigar så är det grus. I en av parkerna springer vi dessutom över tre små träbroar.

Hur ser anmälningsläget ut jämfört med samma tid förra året?

– Riktigt bra. Vi har fler anmälda jämfört med samma tid förra året. Att vi har ett barnlopp den här gången, vilket vi inte hade förra året, bidrar till ökningen samt att det är många fler kommunanställda som har anmält sig.

Hur många deltagare siktar ni på i år?

– Någonstans mellan 1200-1500.

Hur ser det ut på elitsidan? Några namn klara?

– Ida-Maria Nicklasson, Forest Runners, är stark liksom förstås VM-klara Lisa Ring, IK Nocout.se och Frida Södermark, Tjalve IF, samt hennes klubbkompis Elmina Saksi. Frida Michold, Forest Runners, kan också placera sig högt upp . Andreas Jansson, Hässelby SK, är anmäld liksom Linus Rosdal, KFUM Örebro. Stort hemmahopp är Johan Fagerberg, Finspångs AIK, som vill förbättra sin sjundeplats från förra året. Vi har kontakt med flera elitlöpare som vill avvakta känslan efter GöteborgsVarvet innan de tar ett beslut om Finspångs Stadslopp. Men det är löpare på hög Sverigenivå det handlar om.

Några nyheter i år?

– Rätt många faktiskt. Vi har Räddningstjänstens Utrymningsspurt, 100 meter, som är en egen tävling i tävlingen där det gäller att dra på om man är sugen på något av de fina prisen. XL Bygg Lilla Slottsrundan heter det nya barnloppet som är 1,4 kilometer.

Vad får jag som deltagare i OMT Finspångs Stadslopp?

– En härlig motionsupplevelse med en extra festlig inramning. Alla får en snygg medalj efter målgång. Vi har ett extremt bra prisbord där alla har chans att vinna något fint. Coop Viberga bjuder på olika energiprodukter efter målgång. Vi erbjuder gratis massage. Vår sportsponsor Team Sportia är på plats med diverse prisvärda erbjudanden, med mera, med mera.

Hur nära inpå start kan man anmäla sig?

– En timme är det officiella svaret. Men det finns nog lite marginal på det också.

Lycka till den 24 maj!

– Tackar. Det ska bli riktigt roligt. Nu håller vi tummarna för ett skönt löparväder.

Till hemsidan för OMT Finspångs Stadslopp:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här