Naturupplevelsen viktigast i Kolmårdsrundan

  0
  28

  Kolmårdsrundan är ett växande arrangemang med utmanande och skön terräng. Lördagen den 9 juli är det dags för årets upplaga. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Christer Tollén.

  Collage 2015
  Naturskön löpning i Kolmården får den som väljer att springa trailmaran.

  Hur ser anmälningsläget ut jämfört med samma tid förra året och hur många deltagare siktar ni på i år?

  – Vi verkar öka för tredje året i rad, i alla fall vad gäller de längre distanserna. Vi har en maxgräns på 150 löpare per distans och max 500 totalt för arrangemanget. Som det ser ut nu så är det endast ett fåtal platser kvar till 21 och 42 km, så där kommer det definitivt bli deltagarrekord.

  Vilka olika distanser erbjuder ni?

  – Vi har 5 olika distanser. En 2,5 km bana främst inriktad mot barn och familj. Sedan har vi tre stycken terrängdistanser över 6, 21 och 42 km samt en klassisk 10 km bana runt Kvarsebos landsbygd på blandat grus- och asfaltsunderlag.

  Är det flacka banor eller tuffa stigningar?

  – Ja, det beror på vilken distans man springer såklart. Alla terrängdistanserna (6, 21 och 42) börjar ju relativt tufft, då de första 2 kilometrarna går över Kvarseboklint med en ganska teknisk och utmanande löpning. Sedan har 42:an en tuff och teknisk slutdel, då man efter sista vätskekontrollen vid 35 km löper över Bråvikens förkastningsbrant i cirka 5 km. Här kan det bli hyffsat stumma ben! Trösten är väl utsikten över Bråviken bitvis. Vill man springa lätt och snabbt så är det 10 km banan som gäller, utan några jobbigare stigningar. Den går ju på ”fast mark” så att säga (grus- och asfaltsvägar).

  21 km Nävsjön
  Veronica och Peter Lundh är erfarna och snabba traillöpare som gärna kutar i Kolmårdsterrängen.

  Några nyheter i år?

  – Nej, inte direkt, vad jag kan komma på. Vi har väl något fler utställare mot tidigare, vilket naturligtvis är trevligt. Vi vill gärna hålla fast vid det lilla och gemytliga utan någon större kommers.

  Hur ser det ut på elitsidan? Några heta namn klara?

  – Oj, det har jag faktiskt ingen aning om. Jag kollar inte varje anmälan som kommer in. Jag vet bara att Tjalve Norrköpings Markus Grönroos är anmäld till maratondistansen. Han vill väl ha revansch från i fjol.

  Varför ska man enligt dig välja att springa Kolmårdsrundan?

  – Jag tycker det finns många anledningar till det. Vårt fokus ligger på trail och terräng och här erbjuder vi flera bra distanser för både nybörjaren, motionären och elitlöparen. Sedan får vi en möjlighet att visa upp vår fantastiska natur som Kolmården har att erbjuda och även delar av de vandringsleder som finns i trakten såsom Sörmlandsleden. Vi får ju faktiskt löpare från i princip hela Skandinavien och väldigt många från södra och västra Sverige, jättekul! En annan viktig del handlar om Kvarsebo IK:s överlevnad, där KolmårdsRundan har blivit en viktig och betydande inkomstkälla nu när intresset för fotbollsverksamheten avtar allt mer. Dessutom så går ju en liten del till vår insamling för Cancerfonden.

  Bild 04 - Start 42 km
  Start och mål på Klintvallen i Kvarsebo.

  Finns det några prispengar eller hur ser prisbordet ut?

  Ja, vi har prispengar i form av lite blygsamma presentkort. Prisbordet i övrigt erbjuder blandat inslag från exklusiva löparglasögon och handgjorda ringar av mynt till träningsväskor och dagsbiljetter till Kolmårdens djurpark. Men stoltast är vi nog ändå över de marmorstatyetter vi har som hederspris till vinnarna av 21 och 42 km Trail Marathon. Det är andra året i rad vi har dessa pjäser som är speciellt handgjorda i äkta kolmårdsmarmor såklart på 2,5 respektive 4 kg vardera!

  Vad får man som motionär i Kolmårdsrundan?

  – En fantastisk upplevelse av både natur och gemytlig landsbygdsatmosfär.

  Är det som vanligt start och mål på idylliska Klintvallen?

  – Självklart!

  Lycka till den 9 juli!

  – Tackar!

  Till Kolmårdsrundans hemsida:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här