Nedräkning av Sveriges 100 bästa motionsspår fortsätter

0
114

Jakten på Sveriges bästa motionsspår presenterar idag placering 88 till 91, tidigare spår hittar ni under fliken träning.

Vi kommer med jämna mellanrum fortsätta nedräkningen, de 10 sista spåren presenteras i magasin Spring i juniutgåvan. Men redan i utgåvan som kommer efter påsk får ni en fantastisk artikel om motionsspårets historia. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här: http://spring.pren.nu/

91.Källan, Leksand Poäng: 29,380

En kort visit i paradiset

I knäckebrödets och midsommarfirandets förlovade land hittar vi en uppsättning skogsnära spår i dalatypisk gropterräng. “Perfekta trailspår” menar två herrar som vi träffar när de pustar ut efter en tur på det längsta dagspåret. De syftar såklart på de långa stigspåren, och vi är beredda att hålla med. Även om vi nöjer oss med det gula 5,8 kilometersspåret så får vi en god inblick i vad som väntar även på det längre. Genom tallmon slingrar sig smala, lättlöpta spår med en tunn matta av tallbarr över ett mjukt jordlager i botten. Här får man traillöpningens karakteristiska naturnärhet, men utan den sedvanliga risken för fotvrickningar och fall. Sett ovanifrån kan området verka flackt, men som löpare på marken blir vi snabbt medvetna om den märkliga effekten små, branta gropar kan ha på lårmusklerna. Många backar små, som man brukar säga. Kuperingen ser ungefär likadan ut hela vägen runt, och på samma sätt stannar skogen mestadels kvar i ett och samma tillstånd: Det är tallskog, yngre tallskog och äldre tallskog. Ändå är det svårt att tröttna. Vid något tillfälle skymtas en mosse och strax därefter passeras bäcken som förenar mossen med sjön Lappmyran. Vid den lilla träbron hänger allvarstyngda varningsskyltar riktade mot hästar och ryttare. Passage är förenat med livsfara, står det. En stor häst fördelar ofta mer än 500kg över mycket små ytor, så för oss människor ska det nog mycket till innan bron krackelerar. Trots det rusar hjärtat lite extra när bäcken susar förbi under fötterna. I Källan är det nog de grymma trailspåren som får räknas som huvudattraktion, men vid sidan av dessa finns det både elljusspår och en liten hinderbana. Att vårt första dalaspår bjuder på några av landets bästa löpstigar är ingen slump: Det här är bara det första av topplistans många besök i trailparadiset Dalarna.

 

90. Gömmarens naturreservat, Huddinge Poäng: 29,467

Från kaffe latte till kantarell…”

Vi inledde topplistan med en tur till Rösjöskogen i Sollentuna och tio stopp senare har det äntligen blivit dags att återvända till Stockholmsregionens gröna kilar. Den här gången ska vi besöka Bornsjökilens innersta spets, insprängd mitt mellan Huddinge och Kungens Kurva. Här ligger sjön Gömmaren samt medföljande naturreservatet som trots sin mångtusenåriga kulturhistoria och närhet till tätorten bitvis bjuder på ordentlig vildmarkskänsla. Kontrasten har redan uppmärksammats av Huddinge kommun och hela citatet om Gömmareskogen (som vi hittade på kommunens friluftssida) lyder “Från kaffe latte till kantarell på 15 minuter…” . Bästa svampstället kan vi dessvärre inte avslöja, men för dig som vill springa rekommenderar vi att starta vid Långängen i utkanten av Segeltorp. Kontrasterna fortsätter, för därifrån utgår både ett kortare, välordnat elljusspår, och några av Sveriges knöligaste motionsspår. Av de stigar som en gång trampats upp genom skogen återstår nu inte mer än stenar, berg i dagen och envisa rötter. All jordmån har sedan länge skavts bort av tusentals flinka, flitiga fötter. Motionsspåren här blir en lång och skakig tur, upp till 15 kilometer för den som så önskar. Jämfört med trailspåret i Källan ställer underlaget enorma krav på fotleder och löpflytet blir lätt lidande, men tar du dig runt helskinnad har du fått en allsidig träning och är med största sannolikhet starkare än någonsin. Dessutom har du på nära håll fått uppleva Stockholmsregionens härliga sprickdalslandskap: Skarpa höjdformationer med gran- och sumpskog i dalarna och glesvuxen hällmarkstallskog på topparna, toppar som innan landhöjningen inte var mer än små kobbar och skär i skärgården. Det är i just denna härliga skogsmiljö du hittar Stockholms, ja kanske hela Sveriges tuffaste trailspår.

89. Vitberget, Skellefteå, Poäng: 29,553

Bäst av tre

På 89:e plats hittar vi tillbaka till Norrland igen. Med en storlek motsvarande nästan 60% av Sveriges yta kan man tycka att Norrland borde ha fler representanter på vår lista, men det finns naturligtvis mest motionsspår där det finns mest folk. Någon måste ju bygga, underhålla och framför allt använda spåren. I Skellefteå verkar det finnas massor av sådana motionsspårsentusiaster, för i norra änden av stan ligger en ett pärlband av motionsspår: Sjungande Dalen, Morohöjden och Vitberget, tre elljusspår inom tre kilometer. Bland dessa sticker Vitberget ut med flera längre spår och häftigast natur. Utbudet är lite annorlunda – istället för att ge rundorna olika namn har man dragit ett huvudspår och lagt till tuffa förlängningar längs med. Vill man köra de tuffa elitrundorna får man alltså stå ut med lite lättare spår först. Inte för att huvudspåret är överdrivet lugnt. Den obligatoriska vändan upp för Nöppelberget är inte att leka med. Klättringen blir inte enklare av det tjocka lagret spån som sviktar under fötterna. Det är som att springa i en mosse. Å andra sidan är det fantastiskt härligt när man väl passerat utsiktspunkten på toppen av Nöppelberget och kan kasta sig ut i de lika mjuka nerförsbackarna. Nöppelberget bjuder dessutom på speciell natur. På toppen är det näringsfattigt: Tallarna växer både lågt och sällan, så skogsavverkning har aldrig varit särskilt lönsamt. Träden vi ser är ofta mellan 250 och 300 år gamla, i enstaka fall mer än 400 år. Mellan stammarna är det stenigt och kargt. Berghällarna har en märklig, ljus lyster, det är nästan så att berget är… vitt. Nedanför Nöppelberget ringlar elljusspåret fram i flack terräng mellan mörka tjärnar. Badvänliga är de inte, men fiskebryggor finns både här och var. Det framgår inte vid starten, men där det längre spåret lämnar elljusspåret ligger ett utegym i toppklass. En av många anledningar att välja Vitberget!

88. Stensö, Kalmar, Poäng: 29,554

Långspurt i skärgårdsskog

Årets sommarstad 2016 har mycket att erbjuda. Strax sydväst om den kulturminnesmärkta stadskärnan på Kvarnholmen ligger till exempel Stensö. Kanalen som separerar Stensö från fastlandet utgör en distinkt skiljelinje mellan bebyggelse och natur. På den norra änden av halvön ligger förvisso en stor och populär camping, men resten av ön är obebyggd så när som på en fårhage. Det är inte så att campingen stör, tvärtom är det där naturen är som mäktigast: Som i forna tiders pelarsalar reser sig en lång rad pampiga ekstammar lodrätt ur det korta gröna gräset och stöttar ett tjockt, grönt takvalv. Det känns nästan lite högtidligt. Efter det fortsätter spåret i huvudsak längs med strandkanten. Så mycket till havsutsikt blir det inte, stora mängder vass utgör nästan konstant en retfull barriär mellan spåret och havet. Njut istället av den ovanliga, alltjämt ekdominerande skärgårdsskogen som förändras allt eftersom. Bortanför campingen glider spåret snart över ett par färistar rakt in i en naturbeteshage. Där kryper ekarna samtidigt som enar och björkar upptar allt mer utrymme dem emellan innan processen omvänds på vägen tillbaka. Den här unika naturen alldeles intill stadskärnan utgör definitivt en av Stensös största konkurrensfördelar, dessutom är framför allt elljusspåret både flackt, snabbt och tillgängligt för de flesta. Den självklara höjdpunkten för oss som aldrig sprungit på Stensö tidigare kommer emellertid med en knapp kilometer kvar att springa. På håll ser vi en vanlig vägskylt, men snart inser vi att skylten har ett annorlunda budskap: Njut av livet nu”. För vissa ligger det säkert nära till hands att sätta sig på bänken under skylten, ta några djupa andetag och njuta av den friska luften. Själva tolkar vi budskapet som en uppmaning till långspurt och river loss en flygande sista kilometer.

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här