De internationella topplöparna bjöd på hårt motstånd i årets upplaga av Kullamannen. Hanna Aho lyckades dock hålla täten i 100-kilometersloppet och är därmed en av dem som direktkvalificerat sig för ett UTMB-lopp.
Kullamamnen genomfördes som brukligt under Allahelgonahelgen. Efter några pandemiår kunde loppet i år avlöpa enligt plan. Nytt för i år var att Kullamannen gått in i ett samarbeta med Ironman- och UTMB-gruppen. Detta innebär bland annat att alla topp tre-löpare i de längre klasserna blir direktkvalificerade till ett lopp inom UTMB:s worldtrailserie. Det var alltså mer än medalj som stod på spel för löparna som deltog i 50 kilometer, 100 kilometer och 100 miles.
En svensk kvinna och en svensk man lyckades ta hem varsin seger, i övrigt var det en rad olika länder representerade på toppen av pallen.
Hanna Aho vann 100 kilometersloppet – hennes allra första tävling på den distansen.

– Det stämmer att det var mitt första 100 kilometerslopp. Det längsta loppet jag kört tidigare var Snapphaneracet, 84 kilometer i augusti. Det var efter det loppet jag bestämde mig för att köra Kullamannen, säger hon.
Hanna Aho sprang sitt första ultralopp i våras, Österlen trail som var 60 kilometer långt. Ett lopp där hon lärde sig vikten av en rimlig plan den hårda vägen
– Jag gick fullständigt in väggen. Öppnade alldeles för hårt och lyssnade inte på kroppen när det var dags att backa av.
Erfarenheterna från Österlen kunde hon använda i Kullamannen och sätta in rätt åtgärder och sänka farten i tid för att slippa kramp.
100-kilometersloppet startar i Ängelholm och är till en början en ganska platt historia, för att avslutas på Kullaberg med mer teknisk och brant löpning.
– Jag gillade det mesta, att det växlade från platt snabbare och monoton löpning till att bli stig och mer knixig underhållande löpning. De sista två milen var dock riktigt tuffa!
Vilket UTMB-lopp kommer du att köra?
– CCC känns riktigt lockade. 100 miles hade varit häftigt, men med tanke på alla höjdmeter så känns CCC med 100 kilometer och 6100 höjdmeter alldeles tillräckligt.
Det blev även svenskt överst på pallen i herrklassen på 50 kilometer. Där tog Jonatan Fridolfsson, som vann Dödens zon 22 kilometer förra året, hem seger med tre minuters marginal.
I damklassen på 50 kilometer var Lisa Ring näst bästa svenska. Hon säger att hon gillade variationen i banan och var som starkast uppför och på småknixig stig. Hon hade dock problem med vätskebrist en del av loppet.

– Jag var stark i slutet igen då jag fått i mig vätska igen, vilket var min stora miss och jag hade stora problem ett tag på Kullen. Mina styrkor är huvudet, nyfikenheten och glädjen. Mellan 4-8 timmar är jag stark, just nu, säger Lisa Ring, som tar sikte på loppet OCC i UTMB-serien. Det är 55 kilometer långt och bjuder på 3500 höjdmeter.
– Det blir ett äventyr som kommer utveckla mig som människa. Därför vill jag nu samla kraft för att orka satsa vidare och anta utmaningen med OCC på UTMB 2023.
I 100-milesloppet fick förra årets segrare Magnus Rabe se sig omsprungen av urstarke fransmannen Alexandre Boucheix och belgaren Guillaume Deneffe. Prestationsmässigt var det ändå ett riktigt bra lopp av Rabe, som för snart ett år sedan drabbades av Rhabdomyolys, ett tillstånd som innebär extremt muskelsönderfall och att proteinet myoglobin läcker ut i så stor mängd att njurarna kan slås ut. I Magnus Rabes fall var det låren som drabbades mest, men han fick också ödem och blåmärken på kroppen. En landslagsläkare och njurspecialist sa till honom att lägga skorna på hyllan.
– Med tanke på de komplikationer jag haft och all utebliven träning under hösten gick det otroligt bra. Jag hade inte räknat med att komma runt och packade därför inte ens dropbag. Men kroppen svarade otroligt bra, säger han.
Loppet flöt på fint utan dippar, några timmar med magont var det jobbigaste. Som tidigare år var det på Kullaberg som han verkligen kunde visa sin styrka som ultralöpare.
– Berget är min absolut starkaste del. Trots att jag gjorde ett av mina sämre varv lyckades jag ändå vara snabbast igen på den delen. Känns oerhört bra att få bevisat för mig själv att jag tillhör toppen i Sverige på ultratrail trots mitt miserabla år.
Rabe ser fram emot att ta sig an de mytomspunna 174 kilometrarna och över 10 000 höjdmeter i UTMB.
– Det ska bli oerhört kul att uppleva världens största 100 miles lopp. En tävling med många höjdmeter som jag tror kan passa mig bra. Ska även bli kul att mäta sig med de bästa och se hur många timmar man hamnar på efterkälken.

100 miles
Alexandre Boucheix (FRA): 15:14.50
Guillaume Deneffe (BEL): 15:43.11
Magnus Rabe (SWE):16:13.17
Claire Banwarth (FRA): 18:21.10
Johanna Bygdell (SWE): 18:33.15
Therese Dahl Årvik (NO): 19:45.45
100 km
Aasmund Kjellmoen Steinen (NO): 9:38.51
Dylan Voet (BEL): 9:43.57
Christian Malmström (SWE): 10:04.11
Hanna Aho (SWE(: 11:11.03
Claudia Chmielowska (POL): 11:37.06
Sofia Holmgård (SWE): 12:06.46
50 km
Jonatan Fridolfsson, (SWE): 4:08.13
Roman Ryapolov (SWE): 4:11.08
Jeremy Yvinev (FRA): 4:19.37
Tara Grosvenor (GB): 4:59.13
Mathilda Gend (SWE): 5:02.45
Lisa Ring (SWE): 5:07.02
Text: Jennie Lorentsson
Foto: Agence Zoom
Detta skulle ligga lite tidigare på året gillar svett o värme, då djävlar skulle jag va me ;)