På lördag händer det..

1
430

Som ni säkert har läst så är det stora Parkrun dagen på lördag, kl.09:30 på 10 olika plaster – alla får pris och det kostar inget. Är ni i Stockholm finns det möjligheten att springa ännu ett lopp utan att betala en krona, däremot stödja Ukraina.

Den 24 mars uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj världen att ge sig ut och demonstrera, då Rysslands krig pågått i en månad. Den dagen sprang Springs reporter och löpcoach Mårten Westberg till den ryska ambassaden på Kungsholmen för att demonstrera.

– Jag upptäckte att det var en mysig liten löprunda runt ambassaden, sprang några varv med en ukrainsk flagga och vinkade till personalen. Då tänkte jag, det här skulle vara kul om många gör samtidigt, säger han.

Mårten tränar runt den ryska ambassaden

Därför anordnar han nu en löptävling runt ambassaden på lördag den 9 april. Klockan 12 är det samling vid Sergels torg, därifrån joggar alla till ambassaden där ”tävlingen” startar klockan 12.30, det går naturligtvis bra att komma direkt dit också.

Under 30 minuter ska sedan deltagarna springa så många varv som möjligt runt den ryska byggnaden. Alla löpare ska helst vara klädda i gult och blått – och gärna springa runt med en ukrainska flagga.

Vad hoppas du uppnå med detta?

–Jag räknar med varv-multiplikatorn (samma effekt som på t.ex. terräng-SM när det gick från långa varv till korta varv, då kändes det som att publiken plötsligt var fyra gånger så många). Samma sak för personalen på den ryska ambassaden. Om vi är 20 personer som springer 10 varv var, så upplevs vi som 200 personer, och vi blir fler än 20…

Sedan hoppas jag att vi kan utmanar traditionen att politik måste vara att stå stilla på ett blåsigt torg och lyssna på tal efter tal om samma sak. Det politiska budskapet försvagas inte av att vi samtidigt har kul.

Spring lottar ut 15 magasin Spring bland deltagarna, ni mejlar spring med en bild på ert deltagande, bg.nilensjo@springlfa.se och deltar sedan i en utlottning av #2 som kommer i brevlådan vid månadsskiftet. Vi publicerar bilderna på hemsidan.

Mårten välkomnar alla till att vara med och stödja Ukraina på lördag

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här