På riktigt eller på låtsas – vilse i kostdjungeln

0
53

Funderar mycket på det här med riktig mat versus kosttillskott. Det känns som att den stora trendvågen i hälsokretsar just nu pendlar mellan ytterligheter.

Å ena sidan snackas det mycket om att äta naturliga råvaror utan tillsatser och fabriksbearbetning – ägg, grönsaker, kött, bönor, nötter och bär. Att som hälsomedveten äta halvfabrikat och konstiga e-ämnen är hopplöst ute. Den som vill må bra ska fly alla former av färgämnen, konserveringsmedel och onaturliga tillsatser. Gud nåde den som äter falukorv och makaroner, än värre lättmargarin och fabrikstillverkade köttbullar.

Å andra sidan poppar det samtidigt upp mer kost-och träningstillskott än någonsin i såväl hälsokostaffärer som i matbutiker och på gymen – pulver, bars, kapslar, tabletter och drycker – som överlag känns väldigt konstgjorda. Men även många av dessa produkter marknadsför sig numera som naturliga utan konstiga tillsatser. Det senaste stjärnskottet alla pratar om är BCAA (grenade aminosyror) som sägs stimulera muskeltillväxt och motverka nedbrytning. Det kan man till exempel få i sig genom Nocco BCAA+, som snart finns i var mans träningsväska. Det är en kolsyrad dryck som förutom BCAA också bland annat innehåller olika vitaminer. Drycken är sockerfri, helt fri från konserveringsmedel och innehåller endast naturliga färgämnen och smaker. En trendig mix av naturligt tillskott. Väldigt god är den också.

BCAA

Men hur ska man egentligen som idrottare tänka i denna kostdjungel som blir allt mer omöjlig att hitta rätt i? Ska man proppa i sig en massa tillskott, eller är det bättre att försöka få i sig allt man behöver via helt naturliga råvaror? Går det ens att få i sig allt på naturlig väg utan minutiös kostplanering – med risk att förlora glädjen till det som är gott och som man faktiskt är sugen på? Jag ruvar inte på någon sanning, men nånstans känns det som att man får prova sig fram och känna efter själv. Den kost som man som individ mår bäst av och som ger bäst träningsresultat är troligen rätt.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här