Recension Asics trailskor

0
122

Även om landsväg är det jag mestadels tävlar på så tränas det det en hel del i skogen och under sommaren (tidig höst) har det både sprungits i Vansbros skogar samt på hemmaplan i Bålsta.

Här kommer några tankar om två modeller från Asics som skiljer sig en del, lite som en Volvo 740 och en Porsche 911.

GEL Trabuco 11

Anledningen till att i alla fall jag drar på mig ett par stigskor är för att få bättre grepp och yttersulan på GEL Trabuco är för min löpning mer än tillräcklig. Lagom höga dubbar som ger bra grepp och inte sätter igen när det är lite lerigt. De är inte heller för stora/höga för att det ska kännas som ett traktordäck på annat än stigarna.

Mellansulan som har FFBlast-skum ger bra känsla och har bra med höjd 35,5 mm i bak och 27,5 i fronten och har alltså svensklagom med ett drop på åtta mm.

Bra med grepp på denna sula.

Då jag springer varierat på rundorna och har inslag av både asfalt, stig och grusväg är det skönt att slippa slå sönder benen för att sulan är för tunn och endast för skogen. Har haft några par stigskor tidigare som inte alls var kul på transportsträckor mellan stigpartier. Överdelen är inte så mycket säga om, gör sitt jobb och har inte haft några problem. Möjligtvis lite varma på heta dagar men det har ju knappast varit ett problem denna sommar åtminstone. Bra med dämpning i hälkappan och även en förstärkt tåbox är andra trevliga saker med överdelen.

Jag har använt skorna till mestadels lugnare pass i skogen när jag vill ha lite mer grepp, dämpning och då jag inte velat bry mig om de blir skitiga. Lite som pendlarbil man kan lita på men inte lägger så mycket tid på att sköta om. Funkar jämt liksom.

Om man ska prata nackdelar så är det uppenbara vikten. Ska man ha hög mellansula och skön överdel blir det oftast tungt vilket gör att den snabbare löpningen lite tråkigare såklart. Ingen sko jag drar på mig på tävling men de kommer fortsättningsvis få slita hund under hösten och förmodligen även i vinter.

Sammanfattning

Söker du en stigsko som klarar det mesta och kommer hålla länge samt är väldämpad för de längre passen är GEL Trabuco 11 ett bra val.

För snabbare löpning och eventuella tävlingar finns bättre alternativ om du jagar tid.

Fakta

Pris: Lägger man lite tid på att surfa runt går ett par hitta från ca 1350:- upp till 1700:- och även om det är mycket pengar så skulle jag säga att valutan man får är riktigt bra.

Mellansula: Häl 35,5 mm, framfot 27,5 mm

Drop: 8 mm

Vikt: 295 gram (storlek 41,5)

Fuji Speed 2

Sko nummer två som fått smaka på stig är Fuji Speed 2 som är en betydligt racigare sko än Trabuco. Nu är inte detta ett jämförelsetest men bara viktmässigt skiljer det 62 gram per sko vilket gör en del för upplevelsen.

Denna nya version har även fått en kolfiberplatta vilket verkar vara den nya standarden även för snabba stigskor. Detta gör ju såklart att den blir lite styvare men det är en bra balans ihop med pebax-mellansulan (FFBLAST PLUS). Jag är inget proffs i skogarna så uppskattar lite höjd, skydd och dämpning på fötterna men puristerna gnäller säkert på tappad markkontakt gissar jag.

Riktigt skön överdel som är vävd och plastig, ok lite dåligt förklarat men den är inte i vanligt tyg. Fördelen är (gissar jag) bättre vikt och de samlar inte på sig vikt och vatten när det är grisigt och ett plus är att det är gjort av återvunnet material. Även här (som Trabuco) är hälkappan mjuk men inte sladdrig.

Har läst något annat test som gnällt på att de är lite smala i framfoten men inget jag noterat då mina fötter är relativt smala också. Skulle säga att de true to size storleksmässigt.

Yttersulan har liknande utförande som på Trabuco men med mindre kontaktyta men knappast en skillnad jag märkte något av förutom vid en direkt sko-brevid-sko-jämförelse. Bra grepp alltså och hittills inte lämnat något att önska där.

Lite skillnad i kontaktyta.

Lättare och styvare betyder ju oftast en sak och det är mer fart och här är det leverans. Likt när man drar på sig kolfiberskorna för landsväg så vill man springa fort i dessa. Även på Lidingöliknande slingor (grusiga motionsspår) funkar de bra även om de inte varit mitt förstaval där men visar att de inte kräver stig för att komma till sin rätt.

Favorit för mig är torr upplandsskog som är rätt teknisk vilket det inte saknas av i närområdet med bland annat Bålsta CKs mtb-bana. Nu springer jag inte några större lopp i skogen oftast men när man står och väger om landsvägsskorna är för släta blir det fortsättningsvis lättare att få både grepp och fart.

Nackdelar, svårt att hitta några faktiskt men kanske att de blir lite för styva och saknar lite extra mellansula på väldigt långa pass och tävlingar men det är mest spekulation.

Sammanfattning

Fart och fläkt, snabba dojor helt enkelt som säkerligen kommer skörda många segrar på de större trailloppen närmaste tiden.

Har du breda fötter så kanske inte chansa på en nätorder utan testa först och är du barfotafrälst så finns nog annat att dra på dig.

Fakta

Pris: Från ca 1700:- vilket med kolfiberskor får ses som ett kap.

Mellansula: Häl 24 mm, framfot 19 mm.

Drop: 5 mm

Vikt: 233 gram (storlek 41,5)

Trabuco Gel 11= Varjedagslit och långpass.

Fuji Speed 2= Intervaller och snabbare pass/tävlingar.

Actionshot (typ) från snabb skog.
Favoritunderlag.

     

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här