RM I ULTRATRAIL

Aktuellt  

RM är en förkortning av riksmästerskap och är inkörsporten till svenskt mästerskap – normalt testar man två år, faller det väl ut blir det ett svenskt mästerskap. Med internationella mästerskap i ultratrail så känns det logiskt att även ha ett svenskt mästerskap, så troligen hat vi det inom kort. I dag genomfördes RM med Genarps IF som värd. Deltagarna som sprang RM hade förmånen att springa två var á 27,5 km på Romeleåsen, en tuff banan med totalt 1200 höjdmeter.

Efter att ha sett Carl Sörman som bor och tränar i Italien pulvrisera allt motstånd på Bjäretrail 2018 så hade jag svårt att se att han skulle få något motstånd överhuvudtaget. Men på startlinjen stod även den ganska nyblivna ultratraillöparen Julius Strömberg som tävlar för Hälle IF. Julius bor i Oslo och ställde tidigare upp i de norska mästerskapen i ultratrail, och han vann! Som svensk medborgare fick han inget guld, men den snabbaste tiden. Så det såg på förhand ut som det skulle kunna bli en riktigt tuff fight mellan dessa två, det som även spelade in var att Carl för bara en vecka sedan sprang ett tufft lopp på 120 km med 6 000 höjdmeter.

Vi varvning efter 27,5 km kom de tillsammans på en tid på 2,06 – vilket var samma tid som man vann den sträckan på ifjol, då dessutom lite kortare. Så det hade gått fort. Vid varvningen gjorde Julius ett kort stopp, medan Carl tog det lite lugnare och Julius fick en lucka. Vid 36 km hade den luckan växt till cirka en minut och efter det ökade den hela tiden för att i mål vara 7 minuter. Julius segertid blev 4.16,25 över de 55 km, det ger en snitt hastighet på imponerande 4,39 i de backarna.

Julius klart snabbast idag

– Det gick bra idag, kände egentligen aldrig riktigt tungt utan jag hade pigga ben, säger Julius.

Carl var inte lika pigg:

– Förra veckans lopp tog ut sin rätt, jag hade inga krafter kvar när Julius försvann i väg fick jag fokusera på att hålla uppe steget och fullfölja. Jag är väldigt imponerad över Julius prestation.

En imponerande prestation gjorde även Peder Enoksson som sprang in på tredje plats med tiden 4.35.18. Fyra var unga Oskar Henriksson på 4.52.20, både Oskar och Henrik tävlar för Malmö Löp. Det var dessa fyra som klarade av sub 5 timmar på dagens lopp.

RM pallen på herrsidan

Som totalsexa och snabbaste dam hittar vi Lisa Eneroth, också hon från Malmö Löp. Lisa som gav tips inför RM i senaste Spring har tydligen gjort som hon beskrev i artikeln och kunde efter loppet titulera sig RM mästare med tiden 5.09.28. I artikeln om Lisa kunde vi läsa att hennes strategi på lopp är att gå ut stenhårt och hoppas att det håller…. Med det i bakhuvudet så visste man inte riktigt hur det skulle sluta även om Lisa hade en ganska stor ledning halvvägs, men det som hände var att Lisa sprang otroligt starkt sista 8 km  och kunde passera en del killar mot målet.

  • En kul seger och ett riktigt bra genomfört lopp. Detta är i princip min hemmabana, det är här jag tränar mest, så jag är riktigt nöjd att kunna vinna idag.

Två i damklassen, åtta minuter efter Lisa, blev Hakarpspojkarnas Eva Öhlund, Eva som tävlar i klassen K45 fick också med sig en guldmedalj. Trea totalt av damerna blev Colette Coumans från Härlövs IF. Colette hade tiden 5.28.21.

RM pallen på damsidan

Alla resultat och de olika åldersklasserna kan ni se på: https://www.sportstiming.dk/results

Utanför RM så kunde man även springa ett varv, den normala distansen på GIFT. Den som gjorde det bästa och satte den klart bästa tiden på GIFT genom åren var Krister Sellman från Malmö Löp. Hans tid blev 1.55.25, det ger ett snitt på 4.16 per kilometer. Tvåa i loppet blev Tim från USA som är i Sverige på semester. Tim är 51 år gammal och vinner det mesta i sin åldersklass i USA när det gäller trail och ultratrail. Tim hängde på Krister ett tag, men det straffade sig som han uttrycket det själv, men tiden 2.01.25 är klart bättre än vinnartiden 2018, så en imponerande prestation. Trea blev Nicklas Lestander från Västerås.

De tre snabbaste 27,5km löparna

Snabbaste dam i 27,5 km klassen var totaltia i mål, Ryssbergets Tilde Jensen sprang in på 2.21.37. Arrangörsklubbens Linda Gröning knep andra platsen med tiden 2.27.10 och trea var Matilda Hellman från Vellinge.

Tjerna som tog pallplatserna på 27,5km

GIFT bjöd på ett bra löparväder, lite regnstänk som tilltog senare under dagen, men en uppskattad bana, skön atmosfär och inte minst pizza och läsk efter målgången.  Det var 190 föranmälda löpare och ca 165 som startade, och alla fick det ett ryckande färskt nummer av Spring med sig hem.

 Dela på Facebook