Världsklasslöpare vann View Strömstadmilen

Allt om View Strömstadmilen 2019  

Det var en långdistanslöpare i världsklass som vann herrklassen i View Strömstadmilen. “En trevlig bana”, konstaterade Samuel Tsegey efter sitt första stadslopp på svensk mark.

Efter cirka två kilometers löpning började Samuel Tsegey bygga upp en ledning som växte hela vägen in till mål. Foto: Mikael Grip

Samuel Tsegey, från Eritrea, har skapliga meriter. Eller vad sägs om VM-silver i halvmaraton 2014 i Köpenhamn och lagguld till Eritrea i samma mästerskap. Det var också då han satte sitt personliga rekord med 59.21 på den distansen.

Det var på samma VM som Micke Ekvall noterade det då gällande svenska rekordet med 62.29. Tsegey har också gjort grymma 2.07.28 på maratonsträckan. Han har även presterat 13.16 på 5 000 meter och 28.20 på 10 000 meter.

Hur kom det sig då att en sådan världslöpare hade hittat till den svenska västkusten och Strömstadmilen?

– Jag har bott i Sverige i två månader nu med min fru (vinnaren av Strömstadmilens damklass Samrawit Mengsteab) och vi ville båda springa och helst vinna det här loppet, berättade Samuel under tiden regnet fortsatte att strila ned över Strömsvallen.

Så det blir fler lopp i Sverige i sommar?

– Nej, på måndag åker jag och tränar på hög höjd för att preparera mig på bästa sätt till VM i Doha i höst (där Samuel ska springa maraton). Jag kommer till största delen att bo i Sverige och åka iväg på träningsläger på hög höjd under olika perioder.

Samuel Tsegey var nöjd med sin egen insats och den omväxlande bansträckningen i Strömstad. Foto: Mikael Grip

View Strömstadmilen brukar vara detsamma som högsommarvärme och kämpiga förhållanden för löparna. Nu var det 13-14 grader och regn som gällde.

– Det var en trevlig bana och en del backar. Men jag gillade det, betygsatte Samuel.

Efter cirka två kilometer tackade Samuel Tsegey för sällskapet och tog kommandot i Strömstadmilen. Efter första varvet var han elva sekunder före en trio löpare, där hemmahoppet Mikael Ekvall, Strömstad LK, återfanns.

– Det märktes att killen var bra, men jag visste inte att det var han som var tvåa i VM 2014, sa Micke som nu är tillbaka efter en skadeperiod med en krånglande rygg.

Nyligen sprang Micke 5 000 meter på 14.24 i Världsungdomsspelen i Göteborg och nu blev han trea i Strömstadmilen efter en spurtduell mot Senay Fissehatsion, IK Tjalve Norge.

Senay slutade tvåa med 30.01 och Micke alltså trea med 30.02.

– Det är jäkligt skönt att vara tillbaka igen. Jag kunde inte träna löpning på tio veckor. Jag körde mycket alternativträning under den perioden, men jag tycker ändå att jag tappar mycket i löpningen när jag inte kan springa, sa Micke som närmast ser fram emot Kraftprovet i Trollhättan om två veckor.

Micke Ekvall gav allt på upploppet, men fick ge sig mot Senay Fissehatsion. Foto: Mikael Grip

I höst ska Micke Ekvall bli pappa för första gången.

– Ja, det är därför det inte blir någon mara i höst. Det får bli till våren 2020 istället.

Klas Johansson svarade för en stark insats i regnet. Foto: Mikael Grip

SM-femman på maraton, Klas Johansson, Vegan Runners slutade på en stark sjundeplats i den tuffa konkurrensen i View Strömstadmilen med 31.11.

– Jag har gjort 30.50 som bäst i stadslopp, idag var det lite för mycket regn och en ganska tuff bana för att det skulle vara optimalt. Jag trodde banan skulle vara platt, men så var det ju inte, sa 39-åringen med ett skratt.

Strömstad Löparklubb kunde räkna in många deltagare i de olika loppen som bestod av gålopp, lopp för personer med intellektuell funktionsvariation , barnlopp, ungdomslopp, femkilometerslopp och så till sist huvudloppet Strömstadmilen.

 Dela på Facebook