Robels makalösa EM-guld i terränglöpning

Nyheter  

Robel Fsiha, gjorde på söndagen sitt livs lopp när han vann EM-guld i terränglöpnng  i Lissabon.

Robel Fsiha vann på söndagen EM-guld i terränglöpning. Foto: Deca Text&Bild

Förutom under den första kilometern på varvbanan i en park i Lissabon var Robel bland de tre främsta. När målgången närmade sig efter 10 225 meter så var Robel klart starkast av alla.

På sista kilometern stod Robel i en klass för sig och sprang ifrån en så meriterad löpare som Turkiets Aras Kaya. Robel, som bor i Gävle med sin familj, men tävlar för Spårvägens FK, korsade mållinjen med tiden 29.59. Elva sekunder före silvermedaljören Kaya och 22 sekunder före Italiens Crippa som vann bronsmedaljen.

– Jag har tränat stenhårt med sikte på terräng-EM och fokus har hela tiden legat på guldet. Banan passade mig och jag har tränat mycket på backlöpning, berättade Robel på Europeiska förbundets hemsida,

Robels guld i terräng-EM är Sveriges första någonsin på herrsidan. Robel Fsiha kom till Sverige från Eritrea för flera år sedan och blev svensk medborgare för ett år sedan.

Napoleon Solomon bröt loppet efter att ha haft tätkänning ungefär halvvägs. Daniel Lundgren blev näst bäste svensk på 28:e plats med tiden 31.32. Mikael Ekvall kom på 35:e plats med 31.42 och Abraha Adhanom slutade 41:a med 31.58. Det svenska laget kom på femteplats. Lagguldet vanns av Storbritannien före Belgien och Spanien.

Robel Fsiha i mål som vinnare i terräng-EM. Foto: Deca Tet&Bild

Ett bevis på Robels makalösa lopp är att Norges Filip Ingebrigtsen var nästan en minut efter svensken på tolfteplats. Även om Robel var bästa europé (17:e plats) på senaste terräng-VM, så är söndagens EM-guld en rejäl överraskning.

I U20-klassen stod inte oväntat Jakob Ingebrigtsen, Norge, i en klass för sig. Han vann guldet med 38 sekunders marginal till tvåan. Svenske Omar Nuur slutade på en fin sjundeplats. I lagtävlingen kom Sverige på sjundeplats.

I U23-klassen slutade Suldan Hassan på elfteplats i ett lopp som vanns av fransmannen Jimmy Gressier. Det svenska laget kom på niondeplats.

Resultat, terräng-EM: 

 Dela på Facebook