Samuel Russom fortsätter imponera

  0
  984

  Sami har de senaste två åren radat upp fina prestationer, idag blev det en till. Seger på Lidingöloppets 30 kilometer med tiden 1.36.56. Tiden är 14 sekunder snabbare än vad Mustafa Mohamed hade 2008 då han blev den snabbaste svensken någonsin på Lidingöloppets 30 kilometer. En annan utländsk löpare som tävlat för svensk klubb är Japhet Kipkorir, han hade 2010 1.36.30, det vill säga den snabbaste svenska klubblöparen genom tiderna. Sami är nu tvåa. Snabbast av alla är Isaac Chemobo som 1998 sprang på otroliga 1.33.33, han var nästan minuten före tvåan det året som även är två på listan över bästa tiderna genom alla år, Philip Rugut. Båda är från Kenya.

  Åter till årets segrare, Sami segrade i fjol på 15 km distansen men i dag sprang han den långa banan för andra gången. Halvvägs var det Sami, Samuel Tsegay och Ugandas Oscar Kibet och Oscar Njyonzima tillsammans, men där växlade de två löparna från Uganda tempo och lämnade 2 X Samuel bakom sig. Som parantes var de två den enda internationella löparna i dagens startfält. Vid Aborrbacken var de 20 sekunder för Russom. Men med 3,5 kilometer kvar var det Samuel Russom som plötsligt växlade tempo och fullständigt flög förbi löparna från Uganda. Sami var sedan otroliga 1.24 före Kibet i mål, dvs han har sprungit över 20 sekunder snabbare än de löparna per kilometer under de sista tre kilometerna.

  Tsegay blev fyra och bästa svensk blev David Nilsson med 1.40.05 på en femte plats, imponerande att göra sin näst bästa tid på loppet efter den malariasjukdom han har gått igenom. Otto Kingstedt som satte världsrekord för döva på 10 kilometer i onsdags med tiden 29.56 blev sexa idag, bara tre dygn efter världsrekordet. 20 löpare gjorde sub 1.50 idag.

  I damklassen segrade den enda internationella tjejen i fältet idag, Kenyas Sylvia Medugu med tiden 1.55.03. Tre svenska tjejer var sedan under två timmar, Linnéa Sennström med 1.57.52, Samrawit Mengsteab 1.58.13 och Camilla Elofsson med 1.59.13

  Resultat: https://results.neptron.se/#/tcsll30-2021/results?pageSize=25&raceId=99

  Artikeln uppdateras med information om löparna från Uganda, det var första gången de var utomlands och pga Coronan har de inte tävlat på två år. Trean var hemlös för 4 år sedan, levde på gatan och fick hjälp av en hjälporganisation, @the_uafa. Orutinerade löpare alltså som ställde sig i startled tre i starten, sprang först åt fel håll :) Första gången de testade testade gel och sportdryck, aldrig sett banan innan. Galet imponerande prestationer! (information från Runacademy som stöttar projektet)

  Samuel Russon dagens segrare på LL 30km. Foto: Mikael Silfver
  David Nilsson, femma och bästa svensk på LL 30 km. Foto Mikael Silfver

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här