Skodiskussionerna fortsätter….

0
239

Spring som gjort vad vi kan för att skapa debatt i ämnet om den nya skoregeln har fått mängder av mejl, mess, samtal av båda löpare och arrangörer. Förvirringen är total, arrangörer har funderat på att ställa in arenatävlingar ,tävlande har beslutat sig för att inte ställa upp på tävlingar. Exakt den konsekvensen vi var rädda för. Vi kan nu lyckligtvis informera om att svensk friidrott har lyssnat och insett att detta kommer inte att fungera och kommer ha negativ effekt på tävlandet. Tillsvidare gäller reglerna bara SM, landslagssammanhang och internationella tävlingar. Inga arrangörer i övrigt behöver lägga någon energi och ens tänka på denna regeln.  Däremot, skulle du aspirera på ett svenskt rekord, se till att ha rätt skor på dig.

Reglerna som gäller även terränglopp som Lidingöloppet kommer säkerligen skrivas om i höst, att man skulle ta fram en regel som stänger ute flertalet tävlande från tävlingarna måste man inse att det är orimligt.

Men, en intressant konsekvens av denna diskussion är att medeldistanslöpare som springer med spikskor har hört av sig, en svensk elitlöpare är skeptisk till att reglerna om spikskor är orörda.  Min kompetens om spikskor är inte stor men resonemanget är otroligt intressant. World Athletics reagerar på att man använder skor med tjock sula men inte att det används spikskor med kolfiberplatta och samma sorts dämpning som Alphafly, dessutom skor som bara är tillgängliga för en liten skara sponsrade löpare?

-Jag tycker det borde vara mer debatt om dessa skorna när det gäller banlöpning än de tjocka skorna, de ger en stor fördel på banlöpning och i princip alla Nikeaktiva sprang i prototyper till dessa vid VM i Doha med genomgående fantastiska resultat. Skorna går helt under radarn trots bra resultat.

Om man utgår från att man tjänar 4% med Vaporfly så är effekten säkert minst 2% med Dragonfly, det är över 4 sekunder för en 3:40 löpare på 1500 meter. Är detta rättvist? Helt ok med utveckling men den måste vara tillgänglig för alla. Citat från spikskolöpare som springer SM.

Som sagt var, min kompetens om spikskor är inte hög, men visst är det intressant resonemang. Vem styr egentligen, i dagsläget är det ett varumärke som tycks diktera många villkor på tävlingsbanorna? När jag googlar hittar jag Vaperfly 4% med spik? Var ska detta sluta? https://www.youtube.com/watch?v=F6cFK2szjdg

Från Björns Lundbergs mycket läsvärda bo om Gunder Hägg hittar vi en bild på hans spikskor, undrar vad han hade gjort för tider med dagens spikskor?

 

 

Från Björns Lundbergs mycket läsvärda bo om Gunder Hägg hittar vi en bild på hans spikskor, undrar vad han hade gjort för tider med dagens spikskor?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här