0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Aktuellt Skrivbordsbeslut igen?

Skrivbordsbeslut igen?

Årets två samtalsämnen inom löpning, Covid-19 och löparskor. Båda leder till beslut som man verkligen undrar om de har förankring i verkligheten. Nu är det löparskorna som har debatterats under en lång period och blivit omtalade som fuskskor, gympaskor, etcetera. Att de ger fördelar är alla överens om, man hör allt från 30 till 90 sekunder per mil beroende på vilken löpare eller expert man lyssnar på. I början på året kom det regler från World Athletics som godkände skorna, nu kommer nya direktiv igen. Inget konstigt med det kanske, men beslutet som sådant undrar man en del om?

Så här ser de nya reglerna ut:

Löpgrenar på arena, 800 meter eller längre: Skosulorna får vara maximalt 25 mm tjocka

Alla övriga grenar inom arenafriidrotten: Skosulorna får vara maximalt 20 mm tjocka.

Landsvägslöpning: Skosulorna får vara maximalt 40 mm tjocka.

Det har varit rekordslakt både på arena och landsväg, kan någon förstå varför det då ska tillåtas olika skor på dessa två olika underlag? Är det större rädsla och heligare att sudda ut rekord på arenan än på landsväg? Landsvägsrekorden har inte samma historik som arenarekorden, kanske inte samma status, ska det påverka? För oss som brinner för löpning är snabbaste maratontiden lika intressant som snabbaste 10 000 meters tiden. Varför fattar man ett beslut som detta? Finns det någon som helst tanke bakom och förklaring?

Sedan är beslutet om 25 mm också otroligt egendomligt. Är det tjockleken på sulor man vill förbjuda eller är det materialet som ger en fördel? Ska alla börja springa 10 000 meter bana i tunna skor kommer vi få ett stort antal skador som inte känns försvarbart. Det finns väldigt många skor med sula på över 25 mm som ger noll effekt på löpsteget och drivet.  Första signalerna som kom om de nya reglerna tolkade vi som om det var max 25 mm på spikskor, nu gäller det alla skor men på olika underlag. Någon som förstår?

Till sist, det har pratats om att nya regler ska komma, de ska vara genomtänkta och gälla efter OS 2021. Nu verkar det komma nya direktiv med jämna mellanrum, genomtänkta? Från när ska de gälla? Vad gäller med resultat som presenteras bakåt? Och hur ska tävlingsarrangörerna lösa denna regel, hur mäter man en sula?

Ser fram mot en härlig debatt i ämnet….

Vad vill man egentligen uppnå med de nya reglerna?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Föregående artikelTIllbaks i vardagen
Nästa artikelHur fan ska detta sluta?

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,666FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Recension Nike Tempo Next%

0
Säsongsavslutningen i november följdes av två veckors helvila från träning och då passade jag även på att köpa ett par nya skor för lite...

All I Want For Christmas

Växelbruk

- Annons-

PODCAST

X
X