Statistik från mitt 25:e levnadsår!

0
17

Igår fyllde jag 25 år. Under mitt 25:e levnadsår hände det mycket. Här är ett specifikt urval.

Liksom förra året står jag utan relevant statistik inom det som berör löpning. Statistik är bara intressant om den representerar sanningen. Jag var noggrann med loggande av löppassen under säsongen, men ändå för slarvig för att det ska bli rättvist i siffror. I flera omgångar återgick jag till friheten och avsade mig löparklockan.

Däremot har jag, liksom förra året, skrivet ned vilka böcker jag har läst. Utöver en lång rad Novellixnoveller – denna perfekta bot mot ursäkter, såsom tidsbrist – har jag läst nedanstående titlar. Som man kan se har jag intresserat mig mycket för hur det skrivs – hur mästarna, de som har format vårt sätt att se världen – har gjort.

Först vill jag säga några ord om varför läsande är viktigt för mig, som en kontrast till rörelse, frihet och frisk luft.

Att läsa är att få en inblick i en annan människas tankevärld – en människa som potentiellt direkt har förändrat världen. Att läsa är att förvärva kunskaper om vad det innebär att vara människa. Att läsa är att stimulera fantasin och tankekapaciteten. När man läser förvärvar man sig erfarenheter, utan att ens resa sig ur soffan! Och läsning kräver avkoppling.

Löpning och återhämtning lever i symbios, om måste göra så. Att ha kontinuitet är den enskilt viktigaste faktorn till framgång inom alla områden. De dagar då jag inte läser vet jag indikerar: jag är uppe i varv och borde varva ner – annars blir återhämtningen lidande. De dagar jag läser vet jag att jag kan köra hur hårt som helst!

Böcker under mitt 25:e levnadsår:

 1. Om diktkonsten
 2. Lyrikanalys
 3. Midsommarnattsdröm
 4. Predikanten (ljud)
 5. Charlie and the Chocolate factory (ljud)
 6. Konsten att höra hjärtslag
 7. Den sista grisen
 8. De tre tornrummen
 9. Glöm mig
 10. Harry Potter and the Chamber of secret (ljud)
 11. Allt jag inte minns
 12. Det femte barnet
 13. Harry Potter and the prisoner of Azkaban (ljud)
 14. Torka aldrig tårar utan handskar
 15. Allvarligt talat
 16. Det här är hjärtat
 17. Harry Potter and the goblet of fire (ljud)
 18. The Stand
 19. Wallflower
 20. Grisjakten
 21. Flyga Drake
 22. Mer allvarligt talat
 23. Tusen gånger starkare
 24. Skymningsporten
 25. Män utan kvinnor
 26. Harry Potter and the Order of the Phoenix (ljud)
 27. Tisdagar med Morrie
 28. Lolita
 29. Så gör jag
 30. Nya Författarskolan
 31. Egenmäktigt förfarande
 32. Harry Potter and the Half Blood Prince (ljud)
 33. Drakarnas dans
 34. Harry Potter and the Deathly Hallows (ljud)
 35. Stora små lögner
 36. Professionella bekännelser
 37. Hjärtats innersta röst
 38. My Prices
 39. Om konsten att läsa och skriva
 40. Pappa Goriot
 41. Svält
 42. Allt går sönder
 43. Mörkrets hjärta
 44. Tom Sawyers äventyr
 45. Ahaversus död
 46. Älskaren
 47. Förvandlingen
 48. Ormens väg på Hälleberget
 49. Skriv som en nobelpristagare
 50. En julesaga (ljud)
 51. Hans Rosling och hur jag lärde mig att förstå världen
 52. Om tyranni
 53. Nalle Puh
 54. Dag Hammarskjöld – att bära världen

9 ljudböcker, 45 böckerböcker

Bästa bok: Tom Sawyers äventyr – Mark Twain

Viktigaste bok: Hans Rosling – hur jag lärde mig att förstå världen – Fanny Härgestam

Svåraste bok: Mörkrets hjärta – Joseph Conrad

Tjockaste bok: The stand (1325 sidor) – Stephen King

Tunnaste bok: Det här är hjärtat – Bodil Malmsten

Antal böcker över 1000 sidor: 3 st

Sämsta bok: Predikanten – Camilla Läckberg

Bästa ljudbok: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – JK Rowling

Av 43 olika författare (mest lästa: JK Rowling 6 st):

Aristoteles

Lars Elleström

William Shakespeare

Camilla Läckberg

Roald Dahl

Jan-Philipp Sendker I

Horace Engdahl

Lennart Göth

Alex Schulman

JK Rowling IIIII

Jonas Hassen Khemiri

Doris Lessing

Jonas Gardell

Lena Andersson II

Bodil Malmsten I

Stephen King

Stephen Chbosky

PC Jersild I

Khaled Husseini

Christina Herrström

Jeanette Winterson

Haruki Murakami

Mitch Albom

Vladimir Nabokov

Göran Hägg

George RR Martin

Liane Moriarty

Tomas Bernhard

Olof Lagercrantz

Honoré de Balzac

Knut Hamsun

Chinua Achebe

Joseph Conrad

Mark Twain

Pär Lagerkvist

Margeurite Duras

Franz Kafka

Torgny Lindgren

Kristian Fredén

Charles Dickens

Fanny Härgestam

Timothy Snyder

A.A Milnes

Henrik Berggren

Sedan en viss händelse rörde om i grytan har jag tränat mindre än på många år, och läst mindre än på åtminstone två år. Min ambition är att för varje dag under det år jag är 25 år, långsamt hitta mitt nya jag tillsammans med denna nya människa och min livskamrat, dana goda vanor och syssla med kontinuitet, kontinuitet, kontinuitet. Under året är jag inspirerad att förvärva mig djupare kunskaper om världen och hur den fungerar, engagera mig i FN och Agenda2030, och att lära mig franska.

Och naturligtvis springa. Springa för friheten och för att jag kan.

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här