Stockholm marathon, färre men värre!

0
992

På lördag är det dags för 43:e upplagan av Stockholm marathon. Efter pandemin har det varit tufft för loppen att locka den bredda massan till startlinjen, exempelvis Göteborgsvarvet hade enbart 23 000 startande, det är cirka 50% av vad de brukar ha. Stockholm marathon brukar ha cirka 18 000 anmälda och 15 000 på startlinjen. I år är den siffran fortsatt inte känd för oss, men kan man nå 10 000 startande har man lyckats bra.

Men, ett begrepp som jag ofta använt inom marknadsföringen är färre men värre, det verkar gälla för årets upplaga. Kanske kan banrekordet på 2.10.10 från 2018 ryka? Att en svensk klubblöpare ska kunna hota 2.10 på den ganska tuffa bana i Stockholm har känts som en utopi, men nu har vi två som verkligen har chansen. Samuel Tsegay har dessutom nyligen blivit svensk medborgare, det kan alltså bli både svenskt rekord och svenskt banrekord på lördag om alls stämmer. Samuel satte i fjol nytt personligt rekord i Siena med 2.06.53. Men, att vinna Stockholm marathon och även SM i maraton kommer inte bli en lätt match. På SM tävlar han mot Samuel Russom som för bara några veckor sedan gjorde 2.09.36 i Köpenhamn, 6 dagar efteråt var han snabbaste svenska klubblöare i Göteborg med 1.02 och har flera gånger besegrat namne Tsegay. Det kan verkligen bli en rafflande fight. Ebba Tulu Chala som också nyligen blivit svensk medborgare och som i fjol gjorde 2.11 kanske också har tankar på ett svenskt rekord?

Dessa tre är storfavoriter på SM, men tittar vi på maran har vi hela 11 löpare med personliga rekord under 2.10. Kaxigaste CV har etiopiern Bazu Worku som har 12 maror under 2.10 och ett rekord på 2.05.25. Det kommer verkligen bli fart på loppet, 7 av de elva i toppen har sprungit under 2.07.

Intressanta svenskar att titta på i övrigt är förra utgåvans huvudperson, Archie Casteel som säkerligen gör ett nytt försök på EM kvalgränsen. Kristofer Låås och Jesper Lundberg är också på plats och med PB på sub 2.20 är det också med en bra dag potentiella sub 2.15 löpare. Hela 20 av de svenska manliga löparna har sub 2.30 som pb.

På damsidan är det Hanna Lindholm som är den stora favoriten till SM guldet. När det gäller bästa dam på Stockholm marathon är det dock även där ett startfält som imponerar stort, sex tjerer har gjort sub 2.27. Den mest meriterade av dessa är Medina Amino från Etiopien. Carolina Wikström ska fungera som farthållare och Hanna har uttalat att hon inte ska gå för max, kanske kan det öppna upp för Sanna Mustonen som är nästa huvudperson i magasin Spring. Hennes PB på 2.35 är 7 minuter sämre än Hanna, men vem vet vad som händer på lördag? Efter dessa är det dock svårt att säga vem som ska blanda sig i medaljstriden, ingen annan har sub 2.40 nivå på pappret. Cirka 20 svenska tjejer har kapacitet och bör klara sub 3 timmar på lördag.

På lördag kl.12:00 går starten utanför Stockholm stadion, 42 195 meter och kl.15:00 har vi de flesta svaren.

Snart smäller startskottet för 43:e gången

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här