Största friidrottstruppen på 40 år!

0
110

Det var friidrottsförbundets rubrik i dag när de presenterade den svenska OS-truppen som SOK tagit ut. Med stolthet konstaterar man att 22 aktiva är uttagna till att delta.

I sociala medier är det tvärtom genomgående stor frustration, hur fasiken kan man behandla svenska hårdsatsande friidrottare på detta sättet. Och, visst är det exakt så här det är vart fjärde år, den svenska olympiska kommittén idiotförklaras av massor av ledare och aktiva. Frågeställningen är oftast, varför finns SOK? Vad tillför de? Många aktiva har genom åren skakat på huvudet och sagt att med SOK:s inställning så tappar man motivation och inspiration att satsa på sin idrott. Visst hade man hoppats att det var exakt tvärtom, att SOK gjorde vad de kunde för att stötta och motivera, för att få fler ungdomar att lägga energi på att nå toppen inom sin idrott.

Magasin Spring som bevakar 800 meter och uppåt hade verkligen sett fram mot att se minst tre svenska manliga hinderlöpare i Paris, kanske till och med fyra. Alla fyra har klarat gränserna både i tid och på ranking och kommer bli inbjudna med SOK tackar nej, varför ska vi inspirera unga friidrottare att satsa på friidrott? Nej, vi tackar nej och lämnar över platserna till deltagare från andra länder som har sämre tider, visst är det logiskt? Simon Sundström har varit inom nomineringsspannet hela tre gånger, men det räcker inte? Emil Blomberg skriver på Instagram, ”jag har 22:a bästa tiden i världen i år, bara 3 sekunder från topp 9. Jag hade verkligen sett fram mot OS, kommer bli inbjuden men SOK har beslutat sig för att tacka nej till platsen….” (fritt översatt).

Fy fan, jag får ont i magen och skäms över hur SOK behandlar atleterna.

Även Yolanda blir inbjuden till OS då hon är rankad 35:a av de 45 som blir inbjudna, men SOK anser inte att hon ska åka. Det är andra gången det händer Yolanda, hon blir inbjuden till OS men får inte delta på grund av SOK. Så hemsk att bli behandlad på det sättet av sitt egna lands olympiska kommitté. Önskar vi hade den finska inställningen, alla som blir inbjudna ska naturligtvis delta.

Jag hade även hoppats på att systrarna Nielsen på grund av sin ålder skulle få möjligheten att vara med, båda har haft fantastiska säsonger än så länge och Wilma visade i Rom att hon verkligen är att räkna med på mästerskap.

Tyvärr var det en tung dag för många friidrottsälskare, vi får glädjas åt att Julia och Erik fick biljetter till 200 meter och naturligtvis att Samuel Philström ska få springa 1500 meter.

Två inbjudna löpare som får stanna hemma

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här