Sundsvall samlar traillöpningseliten

0
125

I helgen den 27-28 maj är det dags för trailloppen Nolby Sky Race och Sundsvall Trail strax söder om Sundsvall, och stora delar av eliten är på plats. Loppen bildar tillsammans Sundsvall Mini Tour och är det nordligaste nedslaget i Trailrunning Sweden Trailtour än så länge under 2023. För elitlöparna väntar ett intensivt 2 km Sky Race med 250 höjdmeter under lördagen, där de tar med sig sin tid och bonussekunder in i söndagens tuffa 24 km bana runt natursköna Lörudden.

–Sundsvall Trail omnämns som ett av Sveriges vackraste och mest tekniska traillopp. Här väntar smalstigspropagande i norrländsk kustterräng med gnejsklippor, gles tallskog, klapperstensfält, sandstränder och en vacker inramning med start och mål vid Löruddens fiskeläge, säger David Holmberg, tävlingsledare

Trots att tre deltävlingar i Trailrunning Sweden Trailtour redan avgjorts, är det många elitlöpare som i samband med helgens lopp gör sin säsongsdebut. Då löparna i totalsammandraget räknar sina 4 bästa resultat av 12 möjliga kan det bli stora omkastningar efterhand, och Sundsvalls lopp är mycket betydelsefulla då de tillsammans med Idre fjällmaraton ger 25% extra bonuspoäng i sammandraget.

I herrklassen får den före detta världsmästaren i orientering Mårten Boström – Salomon Finland, bära favoritskapet efter segrar i loppets två senaste upplagor.

Tät-trion från ifjol är med, så det kommer säkert bli en tuff kamp i topp även i år. Hoppas såklart på att kunna uppvisa mina äss på delar av banan där jag är som bäst och få en lucka till de andra, säger Mårten

Mårten på Sundsvall Trail 2020, foto: David Holmberg

 

Några av utmanarna är förra årets övriga pallplacerade löpare, britten med Hector Haines – Merrell, och Anders Fox – Spårvägen. Anders kom tvåa i totalen i Trailtouren 2022.

–Jag tror att det kommer vara en bra tävling men ett starkt statfält. Jag såg att Martin Nilsson (IFK Umeå/Team norrland – Fueled by Umara, 9:a på Göteborgsvarvet för 2 veckor sedan reds anmärkning) också var anmäld så jag tror att det kommer vara bra konkurrens i täten. Formen känns bra så jag hoppas kunna hänga på och tävla hela vägen in i mål, säger Anders

Andra utmanare för pallen är Joel Språng, Team Språng-Merrell, alla tre löpare från titelförsvarande laget i teamtävling IKHP (Jimmy Iby, Kalle Öhlund och Mathias Sandstedt) samt schweizaren Tristan Kipfer från Team Oderborn.

På damsidan startar Karin Spjuth – IKHP som leder trailtouren, samt har vunnit två av tre deltävlingar hittills. Karin Nilsson – Ullevi FK/Team Bergspring har också haft en stark inledning i Trailtouren med 2 andra plaster och en fjärdeplats, hon ligger därmed 2:a i totalen.

–Det känns bra inför Sundsvall, har tränat på lagom bra och fått många lopp som genomkörare i vår, så jag hoppas på en pigg känsla nästa helg. Kan tänka mig att olika delar av banan passar olika typer av löpare, så ska bli kul se hur söndagens lopp utvecklar sig. Sen ser jag också framemot att raca snabbt uppför backen på lördagen! Säger Karin Nilsson.

Det lider ingen brist på utmanare, om sanningen ska fram finns det nog knappa dussinet löpare som kan vara med och slåss om pallplatserna i en av de starkaste damklasserna vi sett på ett svenskt traillopp. Två vassa utmanare är förra årets två Johanna Bygdell – Öbacka LK/Craft Run Team, samt Johanna Geflgren – Hoka one one/Örgryte IF/GBG trail som var 2a på Trailtourens första deltävling och vann Snowdonia Ultra-trail 50k för en vecka sedan. Damklassen kan bli en rysare!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här