Super-Stina gjorde sitt bästa millopp i Karlstad Stadslopp

0
831

Skidesset Stina Nilsson sprang Karlstad Stadslopp, slutade på tredjeplats och gjorde sitt snabbaste millopp någonsin.

Världsstjärnan på längdskidor, Stina Nilsson, visade fin löpform när hon slutade på tredjeplats i Karlstad Stadslopp. Foto: Mikael Grip

– Ett härligt pass! Jag fick upp pulsen riktigt högt. Jag är väldigt nöjd med loppet, sa Stina efter tredjeplatsen med 38.12 i den tryckande värmen.

Rullskidor i all ära, men det finns en träningsform som världsstjärnan på längdskidor uppskattar mer.

– Ja, springa. Jag byter ut så många pass jag kan mot löpning. Men självklart måste jag köra en del rullskidor. Men inget går upp mot att springa på stigar i skogen, berättade Stina som är mitt uppe i grundträningen inför kommande säsong.

Det kan snart bli ett lopp till.

– Nu åker jag hem till Malung, firar midsommar och fortsätter dra ned på träningen något. Jag siktar på att springa Orsakajt´n i Mora på midsommarafton, det skulle vara kul.

Stina Nilsson byter ut rullskidor mot löparskor så ofta det bara går. Foto: Mikael Grip

Efter midsommarfirandet är det dags för hårdsatsning med ett landsläger i Torsby för Stina som vunnit i världscupen tolv gånger och har fyra VM-silver på meritlistan, bland mycket annat.

Tvåa slutade norskan Hanne Mette Sanne, SK Vidar, med 37.52. Segern gick odiskutabelt till Norge och Heidi Dietrichson Pharo, Böler IF Friidrett, med överlägsna 36.09.

– Jag tittade inte så mycket bakåt. De sista fyra kilometerna hade jag göra med mig själv. Jag hade hoppats på en minut snabbare sluttid, men det var ganska tungt i värmen, konstaterade Heidi efter prisutdelningen på Sundsta.

Raketkarriär. Det är bara fem år sedan Heidi Dietrichson Pharo började med löpning på allvar. På lördagen vann hon Karlstad Stadslopp i överlägsen stil. Foto: Mikael Grip

30-åringen från Oslo började med friidrott för fem år sedan och har haft en riktigt bra utveckling. Men så tränas hon också av Ingrid Kristiansen, en gång i tiden världsrekordhållare på 5 000 meter, 10 000 meter och maraton.

– Det går inte att hitta en bättre tränare, sa Heidi som hittills har nått 34.28 på tio kilometer och 1.16,43 på halvmara som bäst.

Tanken är att det ska gå ännu snabbare i höst.

– Nu ska jag köra mycket mängdträning i sommar och springa mindre lopp. I höst är tanken att mina personliga rekord ska förbättras, berättade Heidi.

Prispallen med norska löpare som etta och tvåa och med Stina Nilsson, som trea. Foto: Mikael Grip

Sofie Nelsson, från arrangörsklubben IF Göta Karlstad, blev bästa hemmalöpare med tiden 38.41 på fjärdeplats.

Den 38:e upplagan av Karlstad Stadslopp drog cirka 2 700 anmälda deltagare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här