Svenskt rekordkross på 10 km med barnvagn, 33.45!

0
313

Det är ju inget officiellt men på senare år har det blivit en del snack om barnvagnslöpning och tider. I IS Göta har vi en medlem som för 15 år sedan sprang en tuff mil, Springtime i Helsingborg på 36.12. Lars Andersson var inte i form och ville ha en ursäkt för sin mediokra miltid, valde då att ta den gamla Brio vagnen, spänna fast dottern och jogga runt på 36.12. Barnvagnen på den tiden skulle klassas som ett rent skämt idag, men det var många i klubben IS Göta som höll sig för skratt när han i den långa uppförsbacken efter 7,5km sprang om dem.

Den prestationen kommer jag aldrig glömma. Efter det har jag inte reagerat på barnvagnstider förrän ifjol när Fredrik Bäckson satsade på sub 35. En platt och hyfsat lättsprungen bana med racervagn och klockan stannade på 34.55. Nu börjar det gå fort, eller hur? Det var i den vevan jag läste om världsrekord, eller Guiness världsrekord i både maraton och halvmaraton. Det är kanadensaren Calum Neff som tagit barnvagnslöpandet till en ny nivå, 1.11.27 på halvmaran och 2.31.22 på maran. Världsrekordet på 10km landsväg är också bra men inte lika grymt tycker jag, 32,26.

Idag var det ett jättesteg i den svenska utvecklingen i samband med Heleneholms maraton i Malmö. Tävlingen erbjöd även halvmaraton och 10 km. En välkänd springmedlem och en ambassadör för löpningen generellt sätt, alltid positiva Henrik Orre var tillsammans med dottern Irma i vagnen på jakt efter den svenska bästa noteringen på 10 km. Via facebook har jag följt en del av snacket innan och ambitionen låg på 34.30, ev med hjälp av lite harar. Hur gick det?

Berätta om loppet?

Loppet gick helt underbart bra! Vi förbättrade svenska rekordet med mer än en minut och vann hela loppet till på köpet! Före loppet var jag lite tveksam… Det regnade rätt kraftigt och det blev det lite stressigt, bök med regnskydd och så ombyte i under bagageluckan till bilen med regnet strilande. Irma är ju van vid att vi bara springer på, så hon kan somna i godan ro och nu var hon inte nöjd med att jag skulle stanna till efter den något korta uppvärmningen för att byta till tävlingsskor, slå en sjua och sådär. Men så somnade hon gott just före start. Perfekt! Väl igång svarade mina ben direkt! Jag hade vilat lite extra veckan före loppet och kände mig urstark. Jag hade bävat något för loppets många cykeltunnlar med korta småtuffa backar samt alla tvära kurvor. Men med fullt fokus gick det att hålla uppe farten. Hade sällskap till 4 km varefter vi kunde dra ifrån och ta ledningen. Vid 5 km visade klockan 17:05. Jag kände mig då oförskämt pigg och siktade in mig på Sub-34. Ekipaget ökade farten och vi susade om löpare som sprang halvmaran och maran. Vi fick förvånade och glada tillrop vilket gav energi! Sista kilometern i lätt medvind och under segerrus gick på 3.08 och jag minns att det aldrig blev riktigt smärtsamt. Irma vaknade efter målgång och var mycket nöjd och glad över alla glada miner och grattiskramar. Det var ett helt perfekt lopp!

Rekordhållarna, Henrik och Irma Orre

Hur länge har du funderat på detta rekordet?

Tanken på att slå det svenska rekordet fick jag i början av våren när jag började springa mycket med Irma i vagn. Jag är föräldraledig och passar på att springa när Irma ändå ska ha sin middagslur. Jag har haft en löparmässigt tuff vinter med skadeproblem och motivationsbrist, men så började formen komma smygande i och med barnvagnslöpningen och med uppåtgående form kommer ju suget efter utmaningar. Jag såg en artikel om triatleten Fredrik Bäcksons barnvagnsrekord på 34.55 och tänkte att det där fixar jag och Irma lätt! Och det gjorde vi!

Hur mycket springer du?

Jag snittar 10 mil i veckan över året och nu under våren har jag kommit upp i lite mer. Nu har jag förlagt två rejäla pass, ett tröskelpass och ett långpass, till helgen. De springer jag oftast utan vagn och gärna med sällskap av löparkompisar. Under veckan kör jag och Irma 60-90 minuter varje dag, beroende på hur länge hon sover. Då har vi fått till minst ett bra intervallpass också, till exempel 8 x 1000m på bana. Det är ett favoritpass. Hemma igen njuter vi av mellis och leker och har det gott innan storebror ska hämtas på dagis. Jag svarar riktigt bra på barnvagnslöpningen. Det extra motståndet ger ett extra lyft. Dessutom får jag bättre återhämtning när jag inte jobbar. Jag fick samma effekt efter pappaledigheten med storebror Isak 2012. Då kom jag i superform och blev 12:a på SM i maraton samma sommar.

Stolt familj

Vad är nästa mål?

Jag ska springa SM i halvmaraton/Göteborgsvarvet men då utan vagn. Jag och Irma kommer att springa Lundaloppet och nu efter dagens lopp inser jag att Guinness världsrekord i barnvagnslöpning 10km, 32.26, inte är allt för långt borta. Då måste jag närma mig mitt PB satt utan vagn. Kanske gör vi ett försök i höst. Ingenting är omöjligt!

Spring är grymt imponerade, stort grattis!

Innan start, ingen lyckades hänga på Henrik med vagnen – imponerande!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här