Sveriges bästa motionsspår

0
1162

Av över 300 besöka motionsspår och 100 presenterade är vi nu på pallplatsen, silvermedaljören, nummer två av ca 300 spår. Vi närmar oss också tryckstart av boken så du får mer info om boken nedan.

På silverplatsen hittar vi Idre Fjäll, resans första stopp.

2. Idre Fjäll, Älvdalen, Poäng: 40,820

Det var den resan”

När vi började söka efter Sveriges bästa motionsspår var det just här i Älvdalen vi tog våra första stapplande steg. Vi hann inte långt förrän vi började skämta om att vi nog redan hade hittat det vi sökte. Hur skulle någonting kunna toppa spåren och naturen i Idre Fjäll? Bara spårtavlan är exceptionell. Vid sidan om en enorm karta har den en genomarbetad förteckning över dussinet befintliga skid- och löpspår, komplett med höjdprofiler och kortfattade men träffsäkra beskrivningar av varje spår. Skidstadion håller också toppklass med en bred, nyanlagd asfaltsbana för rullskidåkning, skyttevall och värmestuga med tillgång till både det ena och det andra. Det som fattas är väl möjligtvis parkering, dusch, bastu, servering, wi-fi, gym, bad, pingis och bowlingbanor, men allt detta och mer än så finns vid aktivitetscentret i byn knappt en kilometer bort. Beträffande själva spåren har det ingen större betydelse vilket du väljer. Platten 2 är för all del fin, men oavsett var du rör dig kommer du att omges av glesvuxen fjällskog med mäktiga vyer över dalar och berg förbiflimrandes mellan stammarna. Vi befinner oss vid roten av Gränjåsvålen, en av de sydligaste utposterna i det svenska fjällmassivet, och vart vi än vänder blicken hittar vi något nytt som imponerar. I väst reser sig Hemmeråsen och i fjärran norr ståtar det majestätiska Nipfjället med Städjans karakteristiska profil i förgrunden. Här och där springer vi förbi vidöppna hängmyrar och mörka små tjärnar som tycks hämtade direkt ur sagovärlden. Det kommer inte som någon större överraskning när vi läser att det var här Richard Dybeck hämtade inspiration till sin 1800-talsklassiker “Du gamla, du fria” och efter tre månaders intensivt motionsspårstestande kan vi bara konstatera att det låg en del sanning i de där skämten vi drog. Ingen annanstans i Sverige håller spåren lika hög kvalité genom lika mäktig natur.

BOKEN

Vi arbetar just nu intensivt med boken, de tänkta 128 sidorna bli 196 sidor istället. Alla 100 spåren som är presenterade, men även de 200 som inte varit med, så du får spår i varje kommun. Boken läggs upp efter våra 21 län, så det blir enkelt att slå upp när man reser och enkelt att hitta all guldkorn runt om i Sverige. Nu gäller det att beställa och säkra årets bästa julklapp till dig själv och kanske även till dina vänner. Våra motionsspår är unika i världen, tänk vilken skatt som bara finns där för oss. Boken kommer verkligen bli din bästa vän när du reser runt i landet, så in och beställ: http://springone.prenservice.se/

Ett utkast på ett uppslag i boken om Sveriges bästa motionsspår

Tidigare spår hittar ni i här: (LÄNK) https://springlfa.se/kategori/traning/motionsspar/.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här