Sveriges bästa motionsspår

0
397

Jakten på Sveriges bästa motionsspår presenterar idag placering 55 till 58, tidigare spår hittar ni här. Här på sajten fortsätter vi nedräkningen med jämna mellanrum, de 10 sista presenteras i nästa utgåva av Spring. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här.

Jag vet inte hur ni känner över listan, men jag blir oerhört sugen på att resa runt och testa själv, bättre semester kan man ju inte ha. Här kommer fyra nya sköna utflyktstips

58. Alby friluftsgård, Tyresö, Poäng: 30,777

…när du vill vara torr om fötterna

Vi har nått en del av listan där många av spåren har något alldeles extra. Från Sveriges mest kuperade elljusspår hoppar vi omedelbart över till ett av de allra prydligaste. Kolla bara på gräset: Gräsmattorna runt Alby friluftsgårds rödmålade träbyggnader är klippta med större precision än greenen på den lokala golfbanan. Samma gäller det enorma rekreationsfält som sträcker sig mellan friluftsgården och Albysjöns badplats. Det finns en förklaring, menar kommunens parkförvaltare som väcker oss efter en orolig tältnatt intill friluftsgården. Vi hade missat skylten som klart och tydligt förbjöd camping just där, men innan parkförvaltaren sjasar iväg oss berättar han att om de inte klipper gräset tillräckligt kort så blir folk blöta om fötterna, och gissa vem som får ta emot alla arga telefonsamtal då? Men det finns också andra skäl att sköta om naturen kring motionsspåren. Ett av parkförvaltarnas mål är att bevara området som den kulturmark det varit i århundraden. Det innebär öppna, slylösa skogspartier och vältrimmade slåttervallar längs hela spåret. Det finns ofrånkomligen en del tecken på det moderna samhällets närvaro, som en stor kraftledningsgata och de konstgjorda dammar som anlagts för att rena Albysjöns tillflöden. Dammarna, precis som parkförvaltarna, kan betraktas som konstgjorda metoder att bevara något som egentligen borde skötas av bönder och boskap, men vi måste säga att de sköter sitt jobb väl: Skogen är som vi redan avslöjat sällsynt prydlig och Albysjön kanonskön att doppa sig i. När det gäller själva motionsspåren så är det längsta inte mer än 4km, men det är elbelyst hela vägen och kan förlängas med en två kilometer lång bonusslinga förbi badplatsen. Underlaget är inget mindre än exemplariskt, och vid friluftsgården finns både toalett och enklare utegym. Stabilt!

57. Dyröleden, Tjörn, Poäng: 30,583

Världens vackraste västkust

Under resans gång har vi tampats mycket med frågan om vad som utgör ett motionsspår. Var vill, kan och bör vi dra gränsen? En kort tur med färjan Hakfjord tar dig från Rönnäng på Tjörn till den mindre ön Stora Dyrön. Rundan här ute gör egentligen inga anspråk på att vara ett motionsspår. Det är en led. Den heter Dyröleden. Men den delar ändå många karaktärsdrag med våra klassiska motionsspår. Det är en väl markerad, lagom lång rundslinga som ideella krafter har lagt ner enormt mycket tid och hårt arbete på att göra gång- och löpbar. På Stora Dyröns hemsida kan vi läsa att det tog ett gäng pensionärer från Dyröns samhällsförening åtta år att bygga leden. 50 ton bräder gick åt till alla spångar och trappor. Och även om det bara nästan räcker för att Dyröleden ska få klassas som motionsspår så är det i slutändan en slinga vi verkligen vill skriva om. Den speciella Dyröupplevelsen börjar redan på Hakfjord: den korta färjeturen skapar precis som Benknäckarn den där känslan av att vi är med om något unikt. I hamn möts vi av ett överdrivet genuint skärgårdssamhälle, med rödmålade sjöbodar och flakmoppar överallt. Vildmarken ligger bara runt hörnet, och det krävdes inte många steg för att inse att naturupplevelsen här ute på Stora Dyrön skulle bli svårslagen. Vi hade sprungit bland stilla sjöar, vilda forsar och djupa skogar, ja till och med över kalfjäll, men ingenstans hade naturen väckt samma förundran som västkustens dramatiska klippor och skär gjorde just då. Kulmen nås under en avstickare till någon av öns toppar; Åsen i syd eller Grinneberget i öst. 60 meter över havet är utsikten över skärgården och Kattegatt helt magisk, men det häftiga är att på den kala ön är det nästan lika vackert överallt. Det är utmanande att ta sig fram, leden är både knölig och backig, men HERRE GUD vad det är ljuvligt.

56. Bolleberget, Bollnäs, Poäng: 31,027

The Heart Rate Monitor

Under SM-veckan tidigare i år stod Bolleberget som värd för svenska mästerskapen i både skicross och parallelslalom. Samtidigt avgjordes längdskidmästerskapen fyra mil österut i Söderhamn, trots att det finns förträffliga skidspår även här vid Bolleberget. Sommartid visar sig dessa skidspår på sin knöligaste, mest övervuxna sida, men till vår stora förtjusning finns det dessutom ett separat utbud av sommarspår för löpning. Det första vi noterar bland dessa är att det finns ett 1000-metersspår. I motionsspårssammanhang är det ovanligt många värdesiffror, och i våra huvuden antyder namnet att sträckan är någorlunda kontrollmätt. Nästa insikt som slår oss är att vi aldrig sett ett 1000-metersspår förut. Kan det vara så att 1000-metersspåret vid Bolleberget är Sveriges enda? I så fall är det kanske dags att tillverka fler. Exakta rundor ska inte underskattas. Tänk vilka test-, tränings-, och arrangemangsmöjligheter det öppnar. Om ni inte delar vår fascination för värdesiffror så kan nog den lite godtyckligare Bollemilen passa bra. Den har ett lekfullt namn och dessutom leder den bort från ängarna och de risiga skogarna vid botten av Bolleberget upp till betydligt skönare tallskog på toppen. Bollemilen är för övrigt ett praktexempel på en typ av höjdprofil som nästan bara förekommer norr om Dalälven. Det är inte nödvändigtvis mer stigning än på sörlänska spår, men all stigning kommer ihopbuntad i varken mer eller mindre än två omgångar: En omgång uppför och en omgång nerför. Just här vid Bolleberget antar höjdprofilen ungefär samma skepnad som en HR-monitor. Efter två kilometer flack inledning börjar stigningen och eskalerar snabbt i branthet innan den når toppen och snabbt vänder neråt igen för en avslutning lika flack som inledningen. Alltid skönt att känna sig stark mot slutet, eller hur?

55. Orsa Grönklitt, Orsa, Poäng: 31,113

Maddaflippin’ björnar

Elljusspåret i Orsa Grönklitt är unikt. Världsunikt. Vi har för all del bara testat motionsspår i Sverige, men eftersom motionsspår än så länge är förbehållet den europeiska norden känner vi oss någorlunda säkra i vårt påstående att det här är världens enda elljusspår med möjlighet för motionären att få se livs levande isbjörnar. Det finns ingen anledning till oro, om allt är som det ska åtskiljs du och björnarna av åtminstone två lager bastanta staket: Ett lager som hindrar isbjörnarna från att käka upp eventuella betraktare och ett annat som nekar motionärer eller andra icke betalande inträde i ortens björnpark. Donald Trump hade dreglat. Så när allt kommer omkring får vi väl medge att isbjörnarna förekommer lite på distans. Men de förekommer! Oavsett så är det inte isbjörnar som placerar Orsa Grönklitt så här högt på vår lista. Vintertid utmärker sig orten som en av landets mest populära längdskiddestinationer. Under vårt sommarbesök framgick det att Orsa Grönklitt satsar hårt för att vara ett hett semesteralternativ hela året runt. Vägspåren har blivit cykel- och rullskidsspår. Skidspåren i skogen har blivit trailstigar, vandringsleder och myrlöpningsspår. Det är på konstnörundan, tillika elljusspåret som man har chans att se isbjörnar, men för löpupplevelsens skull rekommenderar vi något av de mindre trailspåren, förslagsvis Rädsjön runt. Närmre naturen är det svårt att komma. Den lilla stigen genom granskogen är oupphörligen krokig och knölig, så när som på några fuktiga partier genom myrarna. Långa träspångar finns utlagda, men i många fall gör de ungefär lika mycket nytta som sandalskurna gummistövlar. I bästa fall fördröjer de vätan. Låter det som att vi klagar? Vi älskar det!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här